no planet b tportal
menu
Living

Ubija li kava biljke? Istina o korištenju kave kao dodatka tlu i gnojiva

24. svibnja 2023. • ~5 min

Ako ste ljubitelj kave, možda ste čuli glasine da kava može ubiti biljke. Kao nekoga tko voli i kavu i biljke, ovo može biti zabrinjavajuće. Međutim, istina je malo više nijansirana od jednostavnog odgovora da ili ne. Dakle, ubija li kava biljke? Kratak odgovor je ne, kava sama po sebi ne mora nužno ubiti biljke. Međutim, postoje neka upozorenja na tu izjavu.Prvo, talog kave može biti štetan za neke biljke.…

Ako ste ljubitelj kave, možda ste čuli glasine da kava može ubiti biljke. Kao nekoga tko voli i kavu i biljke, ovo može biti zabrinjavajuće. Međutim, istina je malo više nijansirana od jednostavnog odgovora da ili ne. Dakle, ubija li kava biljke? Kratak odgovor je ne, kava sama po sebi ne mora nužno ubiti biljke. Međutim, postoje neka upozorenja na tu izjavu.Prvo, talog kave može biti štetan za neke biljke. To je zato što je talog kave blago kiseo, a neke biljke ne podnose dobro kiselo tlo. Ako imate biljke koje preferiraju neutralno ili alkalno tlo, dodavanje taloga kave u tlo može naštetiti biljkama. Također je vrijedno napomenuti da su neke biljke posebno osjetljive na kiselo tlo.

Kada koristiti talog kave

Ako imate biljke koje preferiraju kiselo tlo, poput sukulenata, nekih paprati i nekih agruma, talog od kave zapravo može biti koristan. To je zato što talog kave dodaje dušik u tlo, što može pomoći biljkama u rastu. Osim toga, talog od kave može djelovati kao prirodni repelent protiv štetočina, odvraćajući puževe i neke insekte. Međutim, važno je napomenuti da se talog od kave ne smije pretjerano koristiti. Previše dušika zapravo može naštetiti biljkama, a talog kave također može spriječiti vodu da pravilno prodre u tlo. Kao opće pravilo, najbolje je štedljivo koristiti talog kave i umiješati ga u tlo umjesto da ga ostavljate na hrpi na vrhu.

Drugi potencijalni problem s korištenjem kave za gnojidbu biljaka jest to što mnogi kafići i lanci kavi dodaju sirupe, arome i druge aditive. Ovi dodaci mogu biti štetni za biljke, stoga je najbolje koristiti samo običan talog kave bez okusa. Ako niste sigurni je li kava koju koristite sigurna za biljke, najbolje je biti oprezan i izbjegavati je u potpunosti.

Korištenje kave kao folijarnog spreja

Osim što koriste kavu kao dodatak tlu, neki ljudi također koriste kavu kao folijarno prskanje. Folijarno prskanje je kada raspršujete tekućinu izravno na lišće biljke, umjesto da je nanosite na tlo. Kava za folijarno prskanje pomaže biljkama da brže rastu, da se odupru štetočinama i bolestima i daju više cvjetova ili plodova. Iako se neki vrtlari zaklinju u sprejeve za lišće od kave, nema mnogo znanstvenih dokaza koji podupiru njihovu učinkovitost. Osim toga, prskanje kave izravno na lišće biljke ponekad može uzrokovati opekline lišća ili druge štete. Ako se ipak odlučite koristiti kavu kao folijarno sredstvo za prskanje, najbolje je da je jako razrijedite vodom i najprije testirate na maloj površini biljke kako biste bili sigurni da ne uzrokuje nikakvu štetu.

Dakle, da rezimiramo: sama kava ne mora nužno ubiti biljke. Talog od kave može biti štetan za neke biljke koje preferiraju neutralno ili alkalno tlo, ali može biti koristan za biljke koje vole blago kiselo tlo. Kava se također može koristiti kao sprej za lišće, ali njezina učinkovitost nije dobro potkrijepljena znanstvenim istraživanjima.

Prirodna gnojiva zamjena za kavu

Iako kava možda nije najbolji izbor za svaku biljku, postoji mnogo drugih prirodnih gnojiva i dodataka tlu koje možete koristiti kako biste svojim biljkama pomogli u rastu. Odabir pravog gnojiva za vaše biljke važan je za njihovo zdravlje i dugovječnost. Različite biljke imaju različite potrebe za hranjivim tvarima, a upotreba pogrešnog gnojiva zapravo može naštetiti vašim biljkama. Na primjer, korištenje gnojiva s previsokim sadržajem dušika može uzrokovati prebrzi rast biljaka, što rezultira slabim stabljikama i povećanom osjetljivošću na bolesti i štetočine. S druge strane, korištenje gnojiva koje ima premalo dušika može uzrokovati zastoj u rastu i žućenje lišća.

Također je važno odabrati gnojivo koje odgovara fazi rasta u kojoj se nalaze vaše biljke. Na primjer, gnojivo s visokim udjelom fosfora odlično je za poticanje rasta korijena, dok gnojivo s visokim udjelom kalija može pomoći biljkama da proizvode više cvjeta ili ploda. Prilikom odabira gnojiva svakako pažljivo pročitajte etiketu i slijedite upute. Pretjerana gnojidba može biti jednako štetna kao i premala, stoga je važno koristiti pravu količinu za svoje biljke.

Odabir zemlje

Osim odabira pravog gnojiva, također je važno uzeti u obzir vrstu tla u kojem rastu vaše biljke. Različite vrste tla imaju različite razine hranjivih tvari i pH razine, što može utjecati na dostupnost hranjivih tvari vašim biljkama. Ako niste sigurni u razinu hranjivih tvari u vašem tlu, možete ga testirati u lokalnom poljoprivrednom savjetodavnom uredu ili napraviti kućni set za ispitivanje tla. To vam može pomoći da odredite koji hranjivi sastojci možda nedostaju vašim biljkama i koja su gnojiva najbolja za vaše tlo.

Zaključno, iako kava ne mora nužno ubiti biljke, važno je odabrati pravo gnojivo i dodatke tlu za svoje biljke kako biste osigurali njihovo zdravlje i dugovječnost. Korištenjem pravih hranjivih tvari u pravim količinama, možete pomoći svojim biljkama da rastu jake i zdrave te da uživate u njihovoj ljepoti godinama koje dolaze.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.