no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Ubijaju li vaši kistovi za šminku životinje?

4. travnja 2023. • ~5 min

Ako se šminkate i brinete o pravima i dobrobiti životinja, velike su šanse da ste više nego upoznati s veganskim kozmetičkim proizvodima bez okrutnosti. Vjerojatno znate relevantne certifikate u ovom području i provjerite ih na ambalaži kada kupujete kozmetiku. No, jedno područje koje mnogi zagovornici ljepote bez okrutnosti (pa čak i nekoliko vegana) obično zanemaruju su kistovi za šminku. Ovi se alati koriste za nanošenje svega, od podloge i rumenila…

Ako se šminkate i brinete o pravima i dobrobiti životinja, velike su šanse da ste više nego upoznati s veganskim kozmetičkim proizvodima bez okrutnosti. Vjerojatno znate relevantne certifikate u ovom području i provjerite ih na ambalaži kada kupujete kozmetiku. No, jedno područje koje mnogi zagovornici ljepote bez okrutnosti (pa čak i nekoliko vegana) obično zanemaruju su kistovi za šminku. Ovi se alati koriste za nanošenje svega, od podloge i rumenila do eyelinera i sjenila, a ono što ljudi rijetko shvaćaju jest da se obično izrađuju od životinjske dlake. Isto vrijedi i za kistove za brijanje. Ponekad su kistovi sintetički, ali češće su kistovi za šminku i brijanje koji se nalaze u prodaji napravljeni od dlake jazavca, koze ili vjeverice.

PETA Asia istražila je industriju jazavčeve dlake u Kini tako što je posjetila više farmi, a dobivena snimka je sve samo ne lijepa. Snimka prikazuje jazavce uhvaćene u zamke i druge stresne, bolne metode u njihovim prirodnim staništima. Ponekad je to protuzakonito, jer su jazavci zaštićena vrsta. Istražitelj PETA-e Azija raspitivao se o načinima na koje tvornice dolaze do dlake jazavca, a predstavnici tvrtke savjetovali su istražitelju da laže potencijalnim kupcima govoreći da dlaka dolazi od jazavca u zatočeništvu, dok je većina ulovljena u divljini.

Držanje u zatočeništvu zbog četkica za šminku

Druga opcija, također dokumentirana u istrazi, bila je da se jazavci uzgajaju u zatočeništvu. Ova često korištena proizvodna metoda predviđa da životinje cijeli život žive u malenim, skučenim i često prljavim kavezima, bez pristupa bilo čemu što je prirodno njih ili čini njihov život vrijednim življenja. Kao i kod svake divlje životinje koja je prisiljena cijeli život živjeti u zatočeništvu, jazavci jako pate zbog držanja u kavezu. U prirodi su jazavci vrlo društvene životinje koje traže hranu, kopaju i stvaraju komplicirane sustave jazbina. Neka od naselja su nastanjena generacijama istih obitelji jazavca stotinama godina! Ove životinje također imaju određena područja za jelo i rađanje, kao i zahodske prostore koji se nalaze izvan naselja. U industriji dlake jazavca uskraćeno im je priliku učiniti bilo što od toga. Ekstremno zatočeništvo izluđuje ove životinje, tjerajući ih da koračaju naprijed-natrag ili se vrte u krug unutar svojih kaveza, što nije neuobičajeno ponašanje za zatočene divlje životinje.

Rizik za javno zdravlje

Ono što četke za jazavčevu dlaku čini još zabrinjavajućim je rizik za javno zdravlje od divljih životinja koje se drže u zatočeništvu u skučenim okruženjima. Covid-19 je nastao na tržištu gdje su se divlje životinje, mrtve i žive, držale u neposrednoj blizini, što je omogućilo laku zarazu i širenje. Izbijanje virusa na farmama krzna diljem svijeta dovelo je trgovinu krznom u pitanje čak i više nego što je do sada bilo, a zatočeništvo jazavaca vrlo je slično tim okolnostima. Uvjeti u kojima se životinje drže olakšavaju krv i druge tjelesne tekućine da se miješaju, što dovodi do povećanog rizika od bujanja patogena. Stručnjaci se slažu da je držanje divljih životinja u zatočeništvu bomba koja otkucava i može dovesti do još smrtonosnijih virusa koji bi eksplodirali diljem svijeta.

Vegan vs Cruelty-free

Srećom, na današnjem tržištu izbjegavanje četki od životinjske dlake trebalo bi biti jednostavno. Kako se pojam ‘vegan’ širi izvan hrane i postaje uobičajena pojava u ljepoti, sve više marki označava proizvode kao veganske, a to je oznaka koju treba tražiti. U slučaju četkica, izraz “bez okrutnosti” može dovesti u zabludu. Kada se koristi u kontekstu testiranja na životinjama, “bez okrutnosti” je izraz kojim se osigurava da takvo testiranje nije provedeno, ali u slučaju sastojaka na životinjama, neke tvrtke vole tvrditi da su njihovi proizvedeni bez okrutnosti, za što većina vegana zna da nije moguće. Kao što pokazuju istražne snimke, kad god se životinje koriste za masovnu proizvodnju, one neizbježno pate. Trgovci ipak sve više mogu ponuditi jamstvo bez okrutnosti: nakon pritiska PETA-e i njihovih međunarodnih podružnica, tvrtki poput NARS-a, Morphea, Cult Beauty, pa čak i L’Oréal Group i Procter & Gamble, zabranili su upotrebu dlake jazavca. Tvrtke koje nude četke za brijanje, kao što su Executive Shaving, Wilkinson Sword, Floris London i Penhaligon’s, sve su prestale nabavljati dlake jazavca u korist veganskih četki.

Sintetički kistovi za šminkanje

S obzirom na to da više nema četki od životinjske dlake, je li jedina preostala opcija sintetika? Trenutačno se čini da je tako, ali postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo umanjili njihov negativan utjecaj na okoliš. Marke kao što su Nanshy i ELF, specijalizirane za eko -prijateljske proizvode bez životinja, nude veganske kistove za šminkanje bez okrutnosti. Mnogi od njih odlučuju koristiti materijale koji su blaži prema planetu, kao što su bambusove ručke ili reciklirana plastika i aluminij. To ne mijenja činjenicu da su same čekinje obično sintetičke, pa bismo trebali nastojati produžiti životni vijek ovih alata koliko god možemo. Dobra vijest je da uz pravilnu njegu i pravilno skladištenje, kistovi za šminkanje mogu trajati godinama. Stoga neka vaši kistovi budu dugoročna obveza, a ne proizvod za jednokratno bacanje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.