no planet b tportal
menu
Living

Učinci klimatskih promjena: Kako fasadni sustavi štite vašu nekretninu

6. prosinca 2023. • ~5 min

Uslijed klimatskih promjena ekstremna nevremena praćena tučom, vjetrom i snažnim oborinama sve su češća pojava, baš kao i vlažne zime koje uzrokuju veću pojavu plijesni, a pod najvećim su rizikom od štete objekti bez fasade

Uslijed klimatskih promjena ekstremna nevremena praćena tučom, vjetrom i snažnim oborinama sve su češća pojava, baš kao i vlažne zime koje uzrokuju veću pojavu plijesni, a pod najvećim su rizikom od štete objekti bez fasade

U današnje doba sve su češće uočljive posljedice klimatskih promjena koje utječu na naše živote na mnogo načina. Dok se suočavamo s ekstremnim vremenskim uvjetima, poput intenzivnih vrućina, iznimno vlažnih zima ili čestih oborina, razmatranje utjecaja ovih promjena na naše domove postaje sve bitnije.

Kuće bez fasada suočavaju se s dodatnim izazovima u kontekstu klimatskih promjena jer su strukture ovih domova izravno izložene prodoru vode, vjetra i ekstremnih temperatura, i to na intenzivniji način.

Neki od najvećih izazova u ovom kontekstu su problemi s vlagom, plijesni i većim troškovima za grijanje uslijed povećanoj izloženosti vjetru i smanjenoj toplinskoj izolaciji, koji osim narušavanja izgleda objekta, smanjuju i njegovu vrijednost.

Zaštitite se od vlage i plijesni

Posljednjih godina svjedočimo sve toplijim, a samim time i vlažnijim zimama koje uzrokuju intenzivniju pojavu plijesni, gljivica i neugodnog mirisa u mnogim kućama, a posebno onima bez odgovarajuće fasade.

Povišena razina vlage uzrokuje pojavu plijesni

Vlaga u kući može biti ozbiljan problem s potencijalom da uzrokuje štetu na imovini i utječe na zdravlje stanara. Naime, neki od čestih zdravstvenih poteškoća koje se javljaju kod osoba koje su izloženi životu u vlažnom prostoru su problemi s disanjem, učestalo curenje nosa, kihanje i kašljanje, slabiji san, glavobolje, pa čak i upale pluća.

Velik problem stvara i plijesan koja ne samo da narušava ljepotu interijera, već je i problem koji nikako ne smijemo olako shvatiti zbog njene sposobnosti narušavanja imunitet, pojačavanja simptoma alergija te uzrokovanja ozbiljnijih bolesti poput aspergiloze, histoplazmoze, sporotrihoze i dolinske groznice.

Uz to, nakupljanje plijesni i algi na eksterijeru kuće stvara neželjeni estetski efekt koji nepotrebno snižava vrijednost objekta.

Kako biste se zaštitili od vlage i plijesni, jedno od najboljih dugoročnih rješenja je ugradnja fasadnog sustava koji će pružiti toplinsku izolaciju te štiti vanjski izgled vašeg doma. Naime, tako ćete otkloniti problem toplinskih mostova i posljedično kondenziranje vlage na unutarnjim plohama.

JUBIZOL premium fasadni sustavi garantiraju visoku vodoodbojnost i manje prihvaćanje prljavštine na zidove te će vam osigurati optimalnu razinu vlažnosti zraka od 40 do 60%, a samim time ugodnije i zdravije uvjete za život.

Uravnotežite temperaturu

Osim što će vam pomoći u borbi s vlažnim uvjetima, JUBIZOL premium fasadni sustav će osigurati uravnoteženje temperature u interijeru te omogućiti ugodnu mikroklimu. Osim fasadnih zidova, toplinski sustav štiti konstrukciju od pretjeranog rastezanja i skupljanja zbog temperaturnih promjena te osigurava duži životni vijek objekta, a zbog sposobnosti manjeg prihvaćanja prljavštine, idealan je okoliš koji je zagađen, poput industrijskih središta ili slanog morskog okruženja.

Uravnotežena temperatura podrazumijeva i manje troškove

Smanjite troškove

Sve to znači i manje troškove režija jer s kvalitetnom fasadom zimi je toplije u kući, a ljeti je svježije. Naime, fasada zadržava temperaturu prostorije i štedi do 60% godišnje potrošnje na grijanje. Uz to, razdoblje grijanja i hlađenja skraćuje se do 30% jer fasada pomaže pri održavanju temperature u prostoru.

Dakle, njenom ugradnjom računajte na znatno niže račune, što ovo ulaganje čini itekako isplativim, posebno kada se uzme u obzir da Jubizolovi fasadni sustavi dolaze s garancijom od 25 godina.

Poboljšajte energetsku učinkovitost

Kvalitetna fasada može poboljšati energetsku učinkovitost zgrade, što znači smanjenje potrošnje energije i, posljedično, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Dokazano kvalitetno rješenje su Jubizolove fasade koje garantiraju energetski učinkovit toplinsko izolacijski sustav, razvijen u skladu sa smjernicama održive gradnje.

Kvalitetna fasada garantira energetsku učinkovitost

Isto tako, ovakve kvalitetne fasade imaju i iznimno povoljan utjecaj na okoliš jer sprječavaju zagađenje prekomjernim emisijama stakleničkih plinova.

Zaštitite se od vanjskih vremenskih utjecaja

Tuča i ekstremne kišne oborine praćene vjetrom sve su češća pojava uslijed klimatskih promjena, a mnogi niti nisu svjesni koliku štetu mogu napraviti njihovoj kući bez odgovarajuće zaštite, kao što je JUBIZOL Strong fasadni sustav.

Ovakav sustav zaštitit će vaš dom i od najvećih oborina, što su potvrdila i istraživanja prema kojima je dokazano da niti ledena kugla promjera 5 cm, brzinom 140 km/h i kinetičkom energijom 40 J okomitog pada na fasadnu površinu neće ostaviti baš nikakva oštećenja!

Ako niste sigurni koju biste fasadu odabrali za svoju kuću ili zgradu te biste voljeli unaprijed znati kako će sve izgledati po završetku radova, Jubizol vam donosi besplatnu simulaciju izgleda fasade, stručno tehničko savjetovanje tvrtke te preporuku certificiranih Jubizolovih izvođača fasadnih sustava uz koje ćete se moći posve opustiti za vrijeme trajanja radova i u ekspresnom roku imati kuću spremnu na suočavanje sa svim vremenskim uvjetima.

Za više informacija o uštedi energije putem kvalitetnih fasadnih sustava te za dobivanje svih informacija o ovoj usluzi kontaktirajte JUB na info@jub.hr.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s JUB Hrvatska.