no planet b tportal
menu
Living

Uključite se u prikupljanje plastičnih vrećica i doprinesite genijalnoj instalaciji koja će obilježiti ovo ljeto na Jadranu!

7. lipnja 2021. • ~4 min

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, Luzinterruptus kako bi na na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavili monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazali na rastući problem zagađenja mora plastikom. U sklopu projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije te je, u narednih mjesec dana do samog postavljanja instalacije, potrebno sakupiti…

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, Luzinterruptus kako bi na na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavili monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazali na rastući problem zagađenja mora plastikom.

U sklopu projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije te je, u narednih mjesec dana do samog postavljanja instalacije, potrebno sakupiti 3500 plastičnih vrećica. U akciji sudjeluju učeničke inicijative otoka Hvara, a svi zainteresirani mogu pomoći tako da isprazne plastične vrećice iz svojih špajzi i zamijene ih za platnene, a nakon instalacije vrećice će se pravilno zbrinuti. Svakom sudioniku koji prikupi minimalno 50 vrećica, dostavit ćemo na kućnu adresu jednu platnenu, a najuspješnije sakupljače (100+), nagradit ćemo i majicom.

Zainteresirane molimo da se jave na adresu: jabiennial@gmail.com

Uzimajući u obzir temu bijenala koja propituje odnos prirode i čovjeka te učinak vremena, osvrnuli smo se na trajanje razgradnje otpada: plastične vrećice novijeg dizajna od gustog polietilena razgrađuju se 20 godina, one starijeg sastava oko 1000 godina, a plastične bočice do 500 godina, uz neizostavan trag petrokemijskih kemikalija, koje nisu biorazgradive.

U trenutku izglasavanja novog Zakona o gospodarenju otpadom kojim se predviđa potpuna zabrana tankih plastičnih vrećica, potrebno je dodatno naglasiti velike probleme koje plastika može izazvati u morskim staništima te osnažiti proaktivno zajedničko djelovanje u smjeru potpune obustave korištenja vrsti otpada kojima su potrebne tisuće godina da nestanu u zaboravu. 

Luzinterruptus je umjetnički kolektiv iz Madrida, koji provodi intervencije u javnim prostorima kako bi dali komentar ili uputili kritiku na neke od gorućih tema u javnom diskursu. Mnoge njihove intervencije su izvedene u gerila maniri, u vrlo kratkom trajanju. Zbog provokativnosti svoga rada djeluju pod kolektivnim / anonimnim identitetom.  Kolektiv je realizirao intervencije diljem svijeta na prominentnim lokacijama u javnom prostoru poput Trafalgar Squarea u Londonu ili Plaza Vaticano u Buenos Airesu.

Luzinterruptus, Isla Plastica, Trafalgar Square, London, 2016.

U sklopu Jelsa Art Bijenala Luzinterruptus će rekreirati svoj rad „Plastika s kojom živimo“ na fasadi Hotela Jadran, zbog snažne metaforičke veze s problematikom na koju se želi skrenuti pozornost, kako u imenu hotela, tako i u primijeni načela ponovne upotrebe i recikliranja. Hotel Jadran je prvi jelšanski hotel koji je otvorio svoja vrata 1911. godine, s čime se službeno obilježava početak jelšanskog turizma. Hotel je već 20 godina izvan upotrebe no vlasnik je dao dopuštenje za umjetničku intervenciju putem koje će se tijekom bijenala fasada zgrade pretvoriti u kolektivno umjetničko djelo koje odašilje snažnu poruku o potrebi za odgovornijim oblicima turizma u čijem razvoju podjednako sudjeluju zajednica i posjetitelji. U lobbyu hotela ekološka udruga Sunce iz Splita prezentirat će tematsku edukativnu izložbu.

Postavljanje instalacije odvijat će se od 1.7.-9.7. kada će uz pomoć svih zainteresiranih sudionika Hotel Jadran zasvijetliti u punom sjaju.

Luzinterruptus, Death by Plastic, 2016.

Program je podržan od inici­jative Plastic Free Croatia

POZIV VOLONTERIMA
Stariji si od 15 godina i zanima te karijera u kulturi, umjetnosti, ekologiji, aktivizmu, organizaciji događanja ili čak svemirskoj znanosti? Ne dvoji previše, ovo je prilika za tebe. Tražimo volontere za ispomoć u poslovima čišćenja okoliša, postavljanja i čuvanja umjetničkih radova, gostoprimstva, provođenja raznih kreativnih programa za djecu i odrasle. Družit ćeš se s umjetnicima, znanstvenicima i aktivistima iz cijele Europe, sudjelovati u stvaranju društveno odgovornog događanja i podizanja svijesti o temama koje su važne za tebe i tvoj svemir!

ŠTO NUDIMO:

  • Mentorstvo i rad u poticajnom okruženju
  • Mogućnost upisivanja potvrde o volontiranju u volontersku knjižicu
  • Pismo preporuke za buduća zaposlenja
  • Za volontere sa kopna, smještaj u kampu

Prijavi se na: jabiennial@gmail.com
U naslovu maila naznači “Volontiranje”, kratko opiši zašto bi htjela / htio biti dio JAB tima, nakon toga ćemo te kontaktirati za detalje.

Više o događanju saznaj na: https://www.lab852.com/jab/


Sponzorirani sadržaj.