no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ukrasite svoj vrt pomoću starih staklenih boca

8. kolovoza 2022. • ~3 min

Želite urediti vlastiti vrt kako bi izgledao što ljepše, a u isto vrijeme želite biti ekološki osviješteni? U tom slučaju upotreba prirodnih, održivih ili recikliranih materijala je savršen odabir. Staklo, to jest iskorištene staklene boce, odličan su izbor ako bez dodatnih troškova i s brigom o očuvanju prirode na pameti želite udahnuti novi život vašem vrtnom prostoru. Stoga vam donosimo nekoliko ideja kako praktično iskoristiti stare staklene boce u vrtu!…

Želite urediti vlastiti vrt kako bi izgledao što ljepše, a u isto vrijeme želite biti ekološki osviješteni? U tom slučaju upotreba prirodnih, održivih ili recikliranih materijala je savršen odabir. Staklo, to jest iskorištene staklene boce, odličan su izbor ako bez dodatnih troškova i s brigom o očuvanju prirode na pameti želite udahnuti novi život vašem vrtnom prostoru. Stoga vam donosimo nekoliko ideja kako praktično iskoristiti stare staklene boce u vrtu!

Napravite okvir gredica ili zidiće

Ako imate poveću količinu staklenih boca, odlična ideja je iskoristiti ih kako biste napravili gredice ili ogradili određeni dio vrta sa staklenim zidićem. Jednostavno ukopajte boce grlom u zemlju i dobit ćete atraktivne gredice. Također, boce možete upotrijebiti kao popunu za zidove od nepečene opeke. Posebno ako su boce različitih boja, zid ispunjen staklenim bocama može izgledati unikatno, lijepo i zanimljivo. 

Napravite puteljke od boca

Druga zanimljiva ideja za iskoristiti boce je napraviti puteljke po vašemu vrtu. Jednostavno zabijte boce potpuno u tlo, s podnožjem prema gore i u razini tla i dizajnirajte jedinstvene puteljke. U ovom slučaju oprez je potreban zbog toga što tekstura stakla čini ove puteljke skliskima u slučaju vlage ili kiše, pa je najbolja ideja da ti puteljci budu čisto ukrasni element te da se nalaze u dijelu vrta po kojem se nešto manje korača. 

Iskoristite boce pri izgradnji staklenika

Staklene boce možete iskoristiti i za veće strukture koje će onda postati potpuno ekološke. Na primjer, ugradite ih u konstrukciju vašeg staklenika, jer osim što će izgledati sjajno, odlično će poslužiti za zadržavanje temperature. Tako će izgradnja vašeg staklenika biti potpuno ekološka. 

Ostale konstrukcije u vrtu

Staklenik nije jedina struktura koja može sadržavati reciklirane boce. Kombinacija boca i nepečene opeke, slame ili nekog drugog potpuno prirodnog materijala odlična je opcija za bilo kakvu konstrukciju na otvorenom. Male sjenice, kokošinjci, ostave… Mogućnosti su nebrojene. Ako kojim slučajem imate znanje i alate za rezanje stakla, tada vaša kreativnost neće imati granica.

Razni uradi sam projekti

Ako imate samo nekoliko boca i nemate mogućnosti za veće projekte, postoje mnoge mogućnosti za male efektivne ukrase koji će vašem vrtu dati dozu zanimljivosti. Iskoristite nekoliko boca kao nogice za mali stolić ili kao potporu za policu. Samo jedna boca bit će vam dovoljna za sjajne predmete poput postolja za svijeće, vazu ili čak kao hranilica za ptice. Količina vaše mašte je jedino što vam stoji na putu!

Ovo su samo neke od ideja koje vas mogu inspirirati kako najbolje iskoristiti boce koje već imate kod kuće za nešto novo i zanimljivo. Korištenje dostupnog materijala poput staklenih boca udahnut će novi život vašem prostoru a u isto vrijeme smanjiti količinu otpada i pomoći u očuvanju našeg planeta.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.