no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Upoznajte prirodnu, kulturnu i gastronomsku baštinu Dalmacije svim svojim osjetilima

14. lipnja 2023. • ~6 min

Užurbana svakodnevica, stres, obiteljske i poslovne obaveze – ponekada nam se čini kao da bismo najradije pobjegli negdje gdje kao da je vrijeme stalo. Opustili se uz pjesmu zrikavaca, upijali mirise mediteranskih biljaka i borova i naprosto se prepustili uživanju uz tradicionalnu hranu i potpuni mir. Iako se može činiti kako su ovakve misli rezervirane samo za sanjarenje, Stella Croatica vam nudi upravo takvo opuštanje i svojevrstan povratak u prošlost!

Užurbana svakodnevica, stres, obiteljske i poslovne obaveze – ponekada nam se čini kao da bismo najradije pobjegli negdje gdje kao da je vrijeme stalo. Opustili se uz pjesmu zrikavaca, upijali mirise mediteranskih biljaka i borova i naprosto se prepustili uživanju uz tradicionalnu hranu i potpuni mir. Iako se može činiti kako su ovakve misli rezervirane samo za sanjarenje, Stella Croatica vam nudi upravo takvo opuštanje i svojevrstan povratak u prošlost!Na samoj granici dalmatinske Zagore i splitskog zaleđa, nadomak tvrđave Klis svoje mjesto je pronašla prava mediteranska bajka koju je uspješno realizirala obitelj Polić. Njihova priča počinje još prije 20 godina kada su krenuli u proizvodnju maslina, smokava i badema, ali sve je krenulo u novom smjeru prije 11 godina. Naime, tada je Melita inicirala ideju o Stella Croatici koju je obitelj uspješno dovela na viši nivo zahvaljujući europskim fondovima pomoću kojih su kreirali proizvodni centar. Danas je u pitanju kompleks koji zapošljava lokalne ljude, na licu mjesta se stvaraju proizvodi za domaće i međunarodno tržište, ali ono najbitnije – nudi se autentično iskustvo.

Stella Croatica tako nudi obilazak tvornice u kojoj se ručno proizvode slastice od kojih rastu zazubice, a ujedno i upoznati sa slikovitom botaničkom zbirkom, istražiti živopisni mediteranski vrt te posjetiti Muzej masline i tradicionalno obiteljsko imanje. Za potpuno uživanje svih osjetila u lokaciji i tradiciji, tu su degustacije brojnih vrsta domaćih delicija i nagrađivanih maslinovih ulja u autentičnoj atmosferi koju nude domaćini. Izbora je napretek, od vrhunskih sireva do domaćih suhomesnatih proizvoda i maslina, kao i jedinstvena prilika naučiti kako se priprema jelo od nule, baš kao nekoć.

Idealna je to lokacija za bijeg od digitalnog okruženja u kojem se svakodnevno nalazimo, a s time se slaže i voditelj poslovanja, Marin Jerković, koji je posebno ponosan na zeleni pristup čitavog kompleksa Stella Croatica. Temelj za kreiranje ovakve priče upravo je ljubav prema održivosti, prirodi, zemlji i svim izvorima koji su nadohvat ruke. I upravo je to ono što svi posjetitelji dobiju dolaskom na imanje Stella Croatica – jedno novo iskustvo, čar života hrvatskog poljoprivrednika s početka 20. stoljeća.

„U današnjem digitalnom dobu mi smo pronašli način da u ‘offline’ verziji zaokupimo pažnju posjetitelja, omogućimo im da se zabave i nauče nešto novo te da kući ponesu vrijedne uspomene koje su doživjeli kroz sva svoja osjetila, a ne putem ekrana. U povijesti su ljudi nesvjesno njegovali održivost, živjeli su od onoga što im priroda daje i u skladu s prirodom. Danas mi u Stella Croatici njegujemo tradiciju kroz oživljavanje starih recepata i namirnica, a održivost se očituje kroz korištenje ili zbrinjavanje svakog pojedinog dijela tih namirnica. Oba pojma vezana su za prošlost, a mi tražimo načine kako da ih prezentiramo u modernim okvirima“,  objašnjava Marin.

Naglašava kako je iskustvo koje pružaju u Muzeju masline i cijelom kompleksu Stella Croatica stvoreno prvenstveno iz ljubavi prema tradiciji i vjere kako upravo tradicija može biti nositeljica turizma na prostorima Dalmacije i Zagore. Otkriva kako su puno promišljali o svakom novom aspektu iskustva prije nego su ga realizirali te su uvijek bili otvoreni za savjete stručnjaka, prijatelja i posjetitelja.

“Ono što je postojalo kao iskra, odnosno osnovna ideja iza ovog projekta zaista se pokazala kao uspješan recept i to nas je pozicioniralo na kartu kulturnog turizma u Dalmaciji“, s ponosom naglašava voditelj poslovanja.

Dakako, iza uspjeha stoji puno rada, promišljanja i istraživanja te konačno, zadovoljstvo samih zaposlenika onime što prezentiraju. Želja zaposlenika Stella Croatice je, ističe Marin, da posjetitelji dožive prirodnu, kulturnu i gastronomsku baštinu Dalmacije svim svojim osjetilima.

„Prolazak kroz proizvodni dio kojim se šire mirisi tradicionalnih slatkiša proizvedeni i pakirani pred njima te posjet destileriji na otvorenom gdje saznaju sve o svijetu eteričnih ulja i proizvodnji prirodne kozmetike tek su prvi dio obilaska. Kada na to nadodate šetnju kroz mirisnu botaničku zbirku od preko 500 vrsta biljaka i posjet Muzeju masline, kandidatu za Europski muzej godine 2023., jasno da posjetitelji ostanu oduševljeni! Za kraj, slobodni su kušati sve naše proizvode, sami dodatno istraživati sve dijelove kompleksa ili otići u našu tavernu kako bi kušali neko od tradicionalnih jela koja spremamo za njih ili s njima“, opisuje turu voditelj poslovanja, Marin Jerković.

U Stella Croatici iznimno poštuju maslinu, koja je kroz povijest poznata kao hraniteljica dalmatinskih obitelji. Maslinovo ulje se danas koristi u visokoj gastronomiji, neizostavni je dio svakog domaćinstva, ali i dodatak kozmetici, za ljepšu kožu, kosu i nokte.

„Maslini u čast oformili smo poseban prostor u kojem posjetitelji mogu saznati sve o njenim blagodatima i najpoznatijem proizvodu – maslinovom ulju. List masline od davnina je poznat kao sastojak pun antioksidansa te se zato koristi u čajevima, a nama je jedan od najbitnijih sastojaka antioksidativne formule nazvane Mediteranski faktor. Razvijen u suradnji s Kemijsko – tehnološkim fakultetom, Mediteranski faktor sastavni je dio naših dodataka prehrani. Oni se, pod brendom Herba Croatica, danas mogu naći u gotovo svim ljekarnama u Hrvatskoj“.

Osim masline, u priči o Dalmatinskom zaleđu i Stella Croatici, dominiraju eterična ulja. Favorit u 2023. godini je, ističe Marin, lavanda te pojašnjava kako zadnjih godina jednako domaći i strani posjetitelji najviše traže kreme na bazi smilja. Svijet eteričnih ulja neprocjenjivo je zanimljiv, a posjetitelji uživaju učiti o uljima i ljekovitim biljkama. A posjetitelja ima iz svih dijelova svijeta!

„Kod nas dolaze pretežito strani posjetitelji. Preko raznih kanala saznaju da u zaleđu Splita postoji mjesto na kojem mogu doživjeti i osjetiti tradiciju Dalmacije, na što smo ponosni. Imamo posjetitelje iz čitavog svijeta i svih dobnih skupina. Najviše se izdvajaju gosti iz SAD-a, Skandinavije, Francuske i azijskih zemalja. Dosta bitna skupina posjetitelja su nam i djeca iz osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije, koja dolaze na razne edukativne radionice u prirodi te uživaju u svemu onome što nauče na živom primjeru naše baštine“, pojašnjava Marin.

Iskustva su dio Mastercardove platforme Priceless.com koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard® kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti ili zabaviti na manje uobičajen način.

Hrvatska se digitalnoj globalnoj platformi Priceless.com priključila 2017. godine kao ljetna pop-up destinacija, a od 2018. godine Priceless.com u Hrvatskoj konstantno nudi niz različitih digitalnih i fizičkih iskustava diljem Hrvatske. Krajem 2022. godine, hrvatska inačica postala je prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš. Prilikom lansiranja novog smjera, Mastercard je započeo suradnju s malim poduzetnicima koji se vode održivim praksama i ekskluzivno osmišljavaju iskustva, dijeleći najbolje prakse i nadahnjujući korisnike da već danas promijene svoje svakodnevne navike.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Mastercard Hrvatska.