no planet b tportal
menu
Living

Uređenje interijera u kojem ćete uživati: Uz ove savjete stvorit ćete dom po svojoj mjeri

12. listopada 2023. • ~7 min

Žudite za domom uređenim po vlastitoj mjeri, a dane provodite skrolajući po Instagramu i Pinterestu? Za stilski uređen interijer, baš onakav u koji zaneseno gledate na ekranu nije potrebno prethodno iskustvo, već dobri savjeti. A njih možete otkriti na radionici pod vodstvom Romane Musić, arhitektice studija Mirjane Mikulec koja će se održati 3. studenog 2023. Uređenje doma može biti jedinstveno iskustvo, baš kao i boravak u prostoru u kojem ćete uživati. A lijepa iskustva najljepše je podijeliti s dragim ljudima, pa je ova radionica namijenjena za dvije osobe prilika za druženje i zajedničko stvaranje uspomena.

Žudite za domom uređenim po vlastitoj mjeri, a dane provodite skrolajući po Instagramu i Pinterestu? Za stilski uređen interijer, baš onakav u koji zaneseno gledate na ekranu nije potrebno prethodno iskustvo, već dobri savjeti. A njih možete otkriti na radionici pod vodstvom Romane Musić, arhitektice studija Mirjane Mikulec koja će se održati 3. studenog 2023. Uređenje doma može biti jedinstveno iskustvo, baš kao i boravak u prostoru u kojem ćete uživati. A lijepa iskustva najljepše je podijeliti s dragim ljudima, pa je ova radionica namijenjena za dvije osobe prilika za druženje i zajedničko stvaranje uspomena.

Dom je tamo gdje je srce – pa zašto ga izlagati lošim dizajnerskim izborima? Dizajn interijera nije baš tako jednostavan kao što se može činiti na Instagram reelsima ili dojmljivim Pinterest fotografijama, a činjenica je da u prostoriji koja ne odiše udobnošću, uravnoteženošću i stilom baš i nećemo rado boraviti. To pak direktno i ozbiljno ograničava životni prostor i udobnost življenja. Naime, dom je utočište, oaza kreirana prema individualnim željama koja, planski i u skladu s osnovama uređenja interijera može pružiti iznimno iskustvo svakodnevnog opuštanja i uživanja.

Naravno, kada je riječ o uređenju interijera, tu su i novi trendovi koji mijenjaju način na koji koristimo boje, teksture, materijale i dodatke kako bismo oblikovali svoj prostor. Način uređenja domova posljednjih nekoliko godina uvelike se promijenio. Ono što želimo postići prilikom uređenja interijera je moderan izgled stvoren da traje, ispunjen privlačnim komadima i detaljima koji će svakodnevicu činiti ljepšom.

Tendencija da stalno iznova uređujemo svoje domove i kupujemo namještaj izrađen od jeftinih materijala kao što je plastika, rezultirala je gomilanjem otpada na odlagalištima. Održivost u dizajnu namještaja podržava životni stil koji troši manje, smanjuje potrošnju energije i potrebe za resursima, a rezultira proizvodima koji su visokokvalitetni i izdržljivi.

Održivost je globalni megatrend koji sve više oblikuje naš način života, a napredak u tehnologiji i usmjerenost na održivost povećali su pristup i mogućnosti za održive materijale i ekološki prihvatljivije materijale. Ako prilikom uređenja doma po mjeri želite objediniti vodeće trendove i stil stvoren da traje, evo nekoliko popularnih trendova ekološkog dizajna 2023. koji će vas inspirirati:

Odlučite se za održive i reciklirane materijale

Jedan od najvećih trendova ekološkog dizajna je odabir održivih materijala ili recikliranih opcija. Održivi materijali koje vrijedi razmotriti, a uz to su vrlo moderni trenutno su prirodno drvo, kamen, čelik, metal, cigla i keramika, a poseban štih dat će detalji izrađeni od prirodnih materijala. Tu su  podovi i tepisi od bambusa ili jute, tkanine prirodnog porijekla kao što su vlakna od banane, sirovi pamuk, konoplja, morska trava, juta i lan. Namještaj od ratana izgleda posebno efektno, baš kao i dodaci izrađeni od recikliranog stakla ili metala.

Bambus i pluto ekološki su podovi koji su održiviji i, u nekim slučajevima, mogu se prenamijeniti ili reciklirati. Ovi materijali, kao i prenamijenjeno drvo, također se mogu koristiti u namještaju, dekoru, pa čak i kao zidne obloge.

Različiti metali mogu izvrsno funkcionirati kao radne ploče, elementi i ograde. Održivije tkanine, poput vune, konoplje, jute, sisala itd., mogu biti izvrstan izbor za prostirke i još mnogo toga. Kao tepisi, oni su izdržljivi, otporni na raspadanje i imaju tendenciju zadržavanja manje količine alergena.

Ostale održive mogućnosti koje se fokusiraju na reciklirane materijale su biostaklo i bioplastika, koji su čvrsti materijali koji prenamjenjuju reciklirano staklo ili plastiku u nešto novo. Ovi materijali obično se pojavljuju kao umivaonici, podovi, pa čak i zidovi.

Ništa bez zelenila

Dodavanje nekoliko biljaka u dom oduvijek je bio način da mu dodate dašak prirode. Biljke su dosljedno jedan od popularnih trendova dizajna interijera i uvijek se nalaze na popisu trendova ekološkog dizajna. Ne samo da mogu dodati teksturu zidovima pomoću zidnih ili visećih žardinjera, već također pomažu stvoriti opuštajuću atmosferu.

Ukrasne sobne biljke su popularne, kao i sobni vrtovi. Bilo da se radi o začinskom bilju ili povrću ovaj trend se vrlo praktično fokusira na zelenilo koje možete jesti i koristiti u kuhinji.

Korištenje više prirodnog svjetla

Još jedan od trendova ekološkog dizajna je uključivanje više prirodnog svjetla u uređenje interijera.  Naime, ovo je doslovce bezvremenski trend, a iskorištavanje što više prirodne svjetlosti interijer čini prostranijim i ugodnijim. Nedostatak prirodnog svjetla u određenim dijelovima interijera može se nadomjestiti mudrim i planskim pozicioniranjem rasvjete ali i reflektirajućih elemenata.

Vladajući trendovi uređenja interijera itekako su privlačni, no baš kao i u mnogim stvarima, i u ovom slučaju teorija se može poprilično razlikovati od prakse. Uređenje i preuređenje interijera vrlo lako može rezultirati preopterećenošću brojnim odlukama koje je potrebno donijeti. A upravo se u pomnom istraživanju i dobrim odlukama (ovisno o prostoru, željama i budžetu) krije ključ uspjeha. Prije kretanja u proces uređenja važno je imati plan i jasnu sliku što želimo, a što je izvedivo, i naravno sve važne informacije kao što su dimenzije, materijali i cijene.

Ono što zasigurno želite izbjeći je zatrpanost prostora i gomilanje bespotrebnog namještaja i detalja, a tu su i početničke greške poput usklađivanja namještaja s bojom zidova te nastojanje da interijer beskompromisno uredimo onako kako smo ga zamislili, a ne u skladu sa samim prostorom.

Srećom, u tu avanturu ne morate se upuštati sami zahvaljujući radionici pod vodstvom Romane Musić, arhitektice studija Mirjane Mikulec, koja će vas provesti kroz osnove uređenja interijera i pri tome pružiti korisne savjete za uređenje ili preuređenje doma s naglaskom na održivost, temu koja je relevantna u svim aspektima života.

Radionica će se održati 3. studenog 2023., namijenjena je svim zaljubljenicima u uređenje interijera, a podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu Romana će otkriti vrijedne savjete o korištenju boja u interijeru, odabiru materijala, važnosti svjetlosti te o komadnom i namještaju po mjeri. Drugi dio radionice, uz stručno vodstvo i pripremljene predloške, daje vam priliku sami osmisliti tlocrtno rješenje za blagovaonicu i dnevni boravak te izradite moodboard svog idealnog doma.

Uređenje doma u prostor koji odražava vašu osobnost i stil, njegova transformacija u interijer stvoren za dugoročno uživanje jedinstveno je iskustvo. A ovo iskustvo da u društvu drage osobe naučite kako dizajnirati dom iz snova dio je Mastercardove platforme priceless.com koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje.

Registracijom na priceless.com, korisnici mogu odabrati jedno od iskustava, kupiti ga ili besplatno preuzeti pomoću svoje Mastercard®kartice. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe ili kao jedinstven poklon za dragu osobu – od putovanja na atraktivne lokacije diljem Hrvatske, edukacija, raznih how to tutoriala, virtualnih koncerta, live virtualnih edukacije te inspirativnih priča povezane s jedinstvenim iskustvima u Hrvatskoj i šire. Nema sumnje, ovakva jedinstvena iskustva nešto su što još dugo čuvamo u sjećanju.

Hrvatska se digitalnoj globalnoj platformi priceless.com priključila 2017. godine kao ljetna pop-up destinacija, a od 2018. godine priceless.com u Hrvatskoj konstantno nudi niz različitih digitalnih i fizičkih iskustava diljem Hrvatske. Krajem 2022. godine, hrvatska inačica platforme postala je prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš. Pa tako priceless.com u Hrvatskoj od posljednjeg kvartala 2022. godine nudi samo iskustva s komponentom održivosti kako bismo bili u korak s prirodom. Platforma će u ponudi imati različita iskustva koja će korisnicima Mastercard kartica pružiti priliku da nauče kako reciklirati, smanjiti otpad, baciti manje hrane, uživati u prirodi, a pritom ne zagađivati okoliš i još mnogo toga.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Mastercard Hrvatska.