no planet b tportal
menu
Mindfulness

Uredite vlastitu prostoriju za meditaciju

27. rujna 2022. • ~3 min

Zamislite da u svom domu imate sobu koja liječi vaš um, tijelo i dušu? Ne bi li bilo nevjerojatno imati posebnu sobu unutar (ili izvan) svog doma koja je posvećena miru, tišini i vašem emocionalnom blagostanju? Soba koja vam omogućuje da pobjegnete od svakodnevnih životnih stresova? Soba za meditaciju pružit će vam mjesto za upravo to. Dobrobiti meditacije još uvijek se otkrivaju, ali sva dosadašnja otkrića pokazuju kako meditacija ima…

Zamislite da u svom domu imate sobu koja liječi vaš um, tijelo i dušu? Ne bi li bilo nevjerojatno imati posebnu sobu unutar (ili izvan) svog doma koja je posvećena miru, tišini i vašem emocionalnom blagostanju? Soba koja vam omogućuje da pobjegnete od svakodnevnih životnih stresova? Soba za meditaciju pružit će vam mjesto za upravo to.

Dobrobiti meditacije još uvijek se otkrivaju, ali sva dosadašnja otkrića pokazuju kako meditacija ima bogatu iscjeljujuću, transformativnu moć kao nijedna druga. Neka su istraživanja pokazala da meditacija zapravo ima moć promijeniti način na koji naš mozak radi.

Iako ne postoji određeni skup pravila kojih se morate pridržavati prilikom izrade sobe za meditaciju, postoje neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir. Nadahnite se iz sljedećih ideja za stvaranje vlastite sobe za medijaciju:

Odaberite prostor u kojem se osjećate dobro

Želite odabrati sobu u svom domu u kojoj se osjećate dobro. To znači prostorija koja vam, kada uđete u nju, izmami osmijeh. Prilikom odabira sobe obratite pozornost i na rasvjetu. Na primjer, soba koja ima puno prirodnog svjetla trenutno će poboljšati vaše raspoloženje. To znači da biste mogli odabrati sobu koja je okrenuta prema suncu za doba dana kada planirate meditirati. Ili još bolje, soba koja ima pogled na zalazak sunca – to bi bio prekrasan način za početak meditacije!

Pustite meditativnu glazbu

Iako nije nužan element, glazba može biti vrlo opuštajuća za mnoge pojedince. Ovo je posebno korisno za one koji žive u prometnom gradskom području, gdje zvukovi prometa, vlakova i sirena neprestano dopiru kroz zidove. Meditativna glazba, iako tiho svira u pozadini, može pomoći prigušiti sve druge smetnje u domu, omogućujući vam da postignete mirno stanje dok meditirate.

Aromaterapija

Još jedan element koji treba uzeti u obzir u sobi za meditaciju je aromaterapija. Korištenje eteričnih ulja biljaka, poput lavande, kamilice i paprene metvice, zaista može umiriti dušu, um i tijelo. 

Unesite prirodu u svoju sobu za meditaciju

Priroda je opuštajuća i ljekovita, stoga ima smisla unijeti neke prirodne elemente u prostoriju u kojoj se želite opustiti i meditirati. Iako bi bilo idealno meditirati vani u umirujućem, prirodnom okruženju, to nije uvijek moguće ako živite u prometnom urbanom okruženju. Razmislite o dodavanju dodira prirode u svoju sobu za meditaciju. Možete odabrati bilo koji prirodni element koji želite. To može biti biljka (razmotrite miris jasmina), vaza s rezanim cvijećem, staklenke ispunjene pijeskom i školjkama ili čak mala fontana.

Svjež zrak je važan

Osim aromaterapijskih mirisa koje imate u sobi, također želite osigurati svježi zrak. Svježi zrak ima mnoge prednosti, uključujući poboljšanje vašeg cjelokupnog zdravlja i pomaže vam da se osjećate osvježeno. Ako se nalazite u prostoriji koja nema prozore ili stropne ventilatore, razmislite o unošenju stojećeg ventilatora koji također služi i kao pročišćivač zraka. 

Tehnologija nije dopuštena

Iako ne postoje posebna pravila za stvaranje sobe za meditaciju, jedna stvar je sigurna – bez elektronike. To znači da mobiteli nisu dopušteni.  Želite biti u mogućnosti ‘pobjeći od svega’ dok meditirate, a mobitel to neće dopustiti.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.