no planet b tportal
menu
Food

Uštedite novac jednostavnim trikom uz koji ćete manje bacati hranu

27. studenoga 2023. • ~4 min

Kako biste smanjili količinu bačene hrane, upotrijebite feng shui tehniku za bolju organizaciju hladnjaka

Kako biste smanjili količinu bačene hrane, upotrijebite feng shui tehniku za bolju organizaciju hladnjaka

Moderni hladnjaci dizajnirani su tako da na samom dnu posjeduju spremnik za voće i povrće, a niže police drže hladnijima, zbog čega na njih stavljamo brže kvarljivu hranu. Znanstvenici sada tvrde kako je riječ o velikoj grešci u dizajnu zog koje se bacaju ogromne količine hrane.

‘Hladnjak nije dizajniran u skladu s ljudskim ponašanjem. Naš um je ograničenog kapaciteta, što znači da funkcionira na način da ne percipira ono što učestalo ne vidi. Dakle, ako ne vidim nešto, zaboravit ću, a to dovodi do otpada hrane’, ističe znanstvenik sa Sveučilišta British Columbia, Jiaying Zhao.

On donosi i praktično rješenje: upotrebu feng shui tehnika za sortiranje namirnica u hladnjaku.

Kako je objasnio u TED Talku ove godine, to znači preusmjeravanje pažnje tako da posložite hranu tako da su najosjetljivije namirnice najvidljivije. ‘Možda se čini kao sitnica’, rekao je, ‘ali dokazi iz znanosti o ponašanju pokazuju da neke od najmanjih promjena imaju najveći utjecaj.’

Sjedinjene Američke Države bacaju oko trećine hrane koju proizvedu, prema ReFED-u, neprofitnoj organizaciji usmjerenoj na smanjenje otpada hrane. Kako cijene namirnica rastu, otpad hrane postaje sve veći financijski teret za američka domaćinstva.

Ali, to je također veliko opterećenje za okoliš: otpad hrane doprinosi 8% globalnih emisija stakleničkih plinova, prema Agenciji za zaštitu okoliša SAD-a, čineći ga više od dvostruko štetnijim za klimu od zrakoplovne industrije.

Feng shui za hladnjak

Zhao predlaže da se standardni sustav organizacije hladnjaka preokrene: stavite brzo kvarljive namirnice na vrata, a skrijte najdugotrajnije namirnice poput kečapa, majoneze i senfa u ladice.

‘Kad god otvorim hladnjak, vidim voće, povrće i brzo kvarljive namirnice te ih potrošim prije nego propadnu. To je dobar vizualni podsjetnik: O, hej, trebam pojesti te mrkve ili trebam pojesti tu salatu’, ističe.

Hladnjak

Od kad je Zhao počeo ‘propovijedati’ feng shuiju za hladnjak, kaže da je nailazio na otpor ljudi koji se brinu da će njihovo zeleno povrće brže uvenuti na vratima, dalje od hladnih, zaštitničkih ladica za čuvanje svježine.

No, tvrdi da je to kompromis između produljenja roka trajanja brzo kvarljivih namirnica i povećanja šanse da ih se sjetite pojesti.

‘Malo će uvenuti (na vratima), ali bolje je od truljenja. Ako ih ostavite u ladici, vjerojatno ih nećete vidjeti sve dok ne istrunu’, tvrdi.

Osim toga, kaže da je počeo čuvati svoje zelene namirnice u zatvorenim posudama koje će ih čuvati jednako svježima – i poštedjeti ih zrenja etilenskih plinova – kao što bi to činila ladica za čuvanje svježine.

Vlastiti hladnjak organizirao je tako da drži najstarije namirnice najvidljivijima, umjesto da im dopusti da postepeno završe zaboravljeni i pokvareni u stražnjim kutovima polica. Umjesto toga, najnovija hrana ide ravno na stražnju stranu i polako se pomiče prema naprijed prema potrošnji.

Posebno je važno istaknuti sirovo meso, voće i povrće te mliječne proizvode koji se lako kvare, jer u mnogim slučajevima mogu trajati samo nekoliko dana u hladnjaku. Izdržljive stavke poput pića i začina mogu ostati na periferiji nešto duže, jer imaju dulji vijek trajanja.

Zhao ističe kako na ovaj način ne samo da ćete bacati manje hrane, već ćete se poštedjeti pronalaska pljesnivih i trulih namirnica u kutovima hladnjaka ili dnu polica koje ćete potom morati dugo čistiti.

L.M.B.