no planet b tportal
menu
Food

Uzgoj krastavaca: kako unijeti dozu sočne hrskavosti u svoj vrt ove sezone

8. kolovoza 2022. • ~4 min

Biljka krastavca lako klija, brzo raste i daje mnogo hrskavog povrća pogodnog za sve uzraste, što ga čini vrijednim usjevom za početnike, kao i pouzdanom glavnom hranom za tržnice. Ako imate mjesta u vrtu, mogu se uzgajati horizontalno, ali ako nemate, okomito vrtlarstvo na uspravnoj rešetki ili ogradi može optimizirati vaš prostor. U svakom slučaju, odaberite sortu koja je dobro prilagođena vašem podneblju, pripremite tlo i uskoro ćete veselo hrskati…

Biljka krastavca lako klija, brzo raste i daje mnogo hrskavog povrća pogodnog za sve uzraste, što ga čini vrijednim usjevom za početnike, kao i pouzdanom glavnom hranom za tržnice. Ako imate mjesta u vrtu, mogu se uzgajati horizontalno, ali ako nemate, okomito vrtlarstvo na uspravnoj rešetki ili ogradi može optimizirati vaš prostor.

U svakom slučaju, odaberite sortu koja je dobro prilagođena vašem podneblju, pripremite tlo i uskoro ćete veselo hrskati kisele krastavce ili salate u kojima su krastavci glavni sastojak. Ovdje je sve što trebate znati kako biste pomogli svojim krastavcima da napreduju ove sezone.

Kako saditi krastavce

Krastavci rastu vrlo slično svojim srodnicima bundevama i dinjama. Idealna lokacija za njihov uzgoj su brežuljci koji osiguravaju dobru drenažu, ali uspješno rastu i na ravnom tlu. Pripremite tlo, uklonite korov, dodajte dobro gnojivo ili kompost, zatim napravite vlastiti brežuljak visok oko 10 do 15 cm i udaljen manje od metra od idućeg (ovisno koliko sadnica namjeravate posaditi).

Uzgoj iz sjemena

Nakon što temperatura tla dosegne više od 18C, upotrijebite motiku da napravite usko korito u sredini brežuljka. Bacite 3-4 sjemenke u korito ili posadite 3-4 sjemenke po brežuljku na dubine otprilike centimetar i pol. Nakon što niknu, pobrinite se da biljke imaju barem metar razmaka između sebe. Posadite biljke uz uspravnu ogradu ili rešetku za biljke te obavezno malčirajte tlo oko biljaka kako biste zadržali vlagu i zaštitili sve plodove koji dodiruju tlo.

Presađivanje iz startera

Ako sadite krastavce u zatvorenom prostoru, koristite tresetne ili slične posude koje će brzo popucati kako biljka raste. Tako se ne ometa korijenje prilikom sadnje. 

Njega biljaka krastavaca

Čini se kako krastavci uspijevaju kada je sve normalno – to znači temperature, svjetlost, vlažnost tla i hranjive tvari. Pripazite na uvjete uzgoja tijekom cijele sezone.

Svjetlost, temperatura i vlažnost

Krastavci su biljke idealne za puno sunca i tople sezone. Oni se mogu savršeno tempirati da se pojave u vašoj ljetnoj salati jer ne klijaju u hladnoj zemlji niti podnose čak i mali udar mraza. Stoga ni ovi ljetni i vrući dani nisu nikako period kada je prekasno zasaditi krastavce.

Tlo, hranjive tvari i voda

Krastavci uspijevaju u tlu koje zadržava vodu, ali ne previše. Dobra količina umiješanog komposta poboljšat će hranjive tvari kao i strukturu vašeg tla. Sveučilište Georgia Extension preporučuje da prije sadnje stavite uravnoteženo gnojivo za povrće, zatim stavite gnojivo s dušikom 15 cm od baze biljke kada biljke počnu cvjetati i ponovno tri tjedna kasnije. Studija provedena na Sveučilištu Wasit u Iraku otkrila je da huminsko gnojivo primijenjeno na tlo, plus folijarno hranjenje Vegeaminom, izvorom aminokiselina, poboljšava žetvu.

Krastavci imaju plitko korijenje stoga ih zalijevajte redovito, ali nemojte pretjerivati. Biljke kojima nedostaje vode dat će gorke, izobličene ili obojene plodove što će vas uputiti da im pružate premalo vode.

Uobičajeni nametnici i bolesti

Zlatice krastavca su trostruka prijetnja. Ličinke žvaču korijenje, odrasle jedinke lišće i dok se kreću okolo šire bolesti. Prekrivanje krastavaca će ih  odvratiti, ali prekrivači se moraju ukloniti kada biljke procvjetaju kako bi pčele mogle ući radi oprašivanja. Plamenjača krastavaca uzrokuje bijele pjege na lišću i trsovima. Sorte otporne na plijesan i dobra cirkulacija zraka mogu pomoći u sprječavanju ove bolesti.

Kako ubrati, pohraniti i konzervirati krastavce

Kada ste napokon uzgojili svoje povrće, vrijeme je da uživate u njegovim plodovima, zar ne? Odrežite peteljke točno iznad krastavca kada dostignu željenu veličinu, ali nemojte dopustiti da postanu prevelike. Ostavljanje velikih krastavaca usporava rast novih plodova te će oni  imati gorak okus i najvjerojatnije će završiti u vašoj kanti za kompost.

Svježe krastavce čuvajte u posudi za povrće u hladnjaku, gdje će stajati otprilike tjedan dana. Možete ih ukiseliti kao zimnicu ili jednostavno uživati u svježim hrskavim i sočnim krastavcima iz vlastitog uzgoja!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.