no planet b tportal
menu
Food

Vaša kuhinja ne treba plastičnu foliju, postoji mnogo boljih načina za spremanje hrane

19. kolovoza 2022. • ~3 min

Više-manje svi u vlastitoj kuhinji imamo plastičnu samoljepljivu foliju, zar ne? Idealna nam je opcija za pohranu i čuvanje hrane, ali i za dodatan utjecaj plastike za jednokratnu upotrebu na okoliš. Nije pohvalno, zar ne? Bez brige, niste jedini i svima nam je lakše posegnuti za folijom, ali postoje brojne opcije s kojima ju možete zamijeniti i paralelno očuvati okoliš. Živjeti bez prianjajuće folije nije teško nakon što smislite neke…

Više-manje svi u vlastitoj kuhinji imamo plastičnu samoljepljivu foliju, zar ne? Idealna nam je opcija za pohranu i čuvanje hrane, ali i za dodatan utjecaj plastike za jednokratnu upotrebu na okoliš. Nije pohvalno, zar ne? Bez brige, niste jedini i svima nam je lakše posegnuti za folijom, ali postoje brojne opcije s kojima ju možete zamijeniti i paralelno očuvati okoliš.

Živjeti bez prianjajuće folije nije teško nakon što smislite neke alternative, posebice one kakve su njegovale naše bake. Naravno, u pitanju su staklene posude s čvrstim poklopcima koje su najbolja opcija za pohranjivanje hrane. 

U brojnim trgovinama možete bez problema pronaći staklene posude namijenjene upravo čuvanju hrane, a koje ujedno mogu ići i u mikrovalnu pa ne morate brinuti oko korištenja. Ali ako želite uštedjeti, iskoristite stare staklenke koje koristite za zimnicu ili u kojima ste kupili umake. Dobro ih isperite, možete ih i prokuhati i vaša nova opcija za spremanje hrane je spremna za korištenje!

Ako trebate nešto zamrznuti, iskoristite stare i čiste posude od jogurta, ali pripazite da u njih ne stavljate vruću ili kiselu hranu ili da je ne odmrzavate u vrućoj vodi kako bi izbjegli ispiranje kemikalija.

Ako vam se ne da zamarati prebacivanjem hrane u posude ili ih je previše, posuđe za posluživanje možete prekriti naopako okrenutim tanjurima i spremiti u hladnjak. Ponekad možete iskoristiti kuhinjsku krpu da pokrijete zdjelu (naravno, ako je u pitanju hrana koja se neće „osušiti“). 

Za pakiranje sendviča i ručkova za školu ili posao, iskoristite prednosti posuda od nehrđajućeg čelika. Djelomično narezano voće i povrće, poput pola limuna, zelene paprike ili dinje, stavite naopako na tanjur u hladnjak gdje je to prva stvar koju ćete vidjeti svaki put kada otvorite vrata. Ovaj trik vam ujedno pomaže da se sjetite iskoristiti hranu. Isto možete učiniti s lukom, a da izbjegnete njegov miris u čitavom hladnjaku, prerezana strana uvijek mora biti okrenuta prema dolje. Također možete iskoristiti prednosti silikonskih vrećica za hranu i rastezljivih navlaka za poklopce.

Ljepljiva folija neće pokrenuti niti prekinuti krizu plastičnog onečišćenja. Doduše, postoje daleko veći izvori plastičnog otpada, ali to je jedna od onih jednostavnih stvari bez kojih možete vrlo lako naučiti živjeti. Ipak, već s malim korakom u vlastitom domu i mi možemo imati veliku ulogu u očuvanju prirode i zašto je ne iskoristiti?


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.