no planet b tportal
menu
Mindfulness

Važnost jutarnje rutine: Kako iskoristiti početak dana na najbolji mogući način

15. rujna 2022. • ~3 min

Uz današnji način života, često zapostavljamo važnost dobre jutarnje rutine koja bi nam mogla pomoći da se bolje nosimo s užurbanim životnim stilom smirenošću i ravnotežom, pritom pazeći na Zemlju. Jutarnji može nam uspješno povećati razinu energije i pružati osjećaj blagostanja. U Ayurvedi sanskrtska riječ dinacharya (dina znači jutro, a charya, rutina ili režim) označava iscjeljujuću dnevnu rutinu koja uravnotežuje tijelo i um, u skladu s ciklusima prirode. Dobro je…

Uz današnji način života, često zapostavljamo važnost dobre jutarnje rutine koja bi nam mogla pomoći da se bolje nosimo s užurbanim životnim stilom smirenošću i ravnotežom, pritom pazeći na Zemlju. Jutarnji može nam uspješno povećati razinu energije i pružati osjećaj blagostanja. U Ayurvedi sanskrtska riječ dinacharya (dina znači jutro, a charya, rutina ili režim) označava iscjeljujuću dnevnu rutinu koja uravnotežuje tijelo i um, u skladu s ciklusima prirode. Dobro je probuditi se malo ranije kako biste dinacharyu uklopili u svoj raspored. Nakon što uspostavite rutinu, probudit ćete se prirodno bez muke. Evo kako krenuti!

Hidratizirajte se kad se probudite

Ostati hidriran ima mnogostruku korist od poboljšanja raspoloženja do poboljšanja kognitivnih performansi. Prvo što ujutro trebate napraviti jest popiti čašu vode, a nije na odmet povremeno se počastiti čašom tople vode od citrusa ako se osjećate tromo. Limun ujutro pomaže pokrenuti probavu.

Dobro iščetkajte usta

Operite zube ekološki prihvatljivom četkicom za zube, jednom od heroja vaše kupaonice bez otpada. I umjesto upotrebe paste za zube za jednokratnu upotrebu, odličan zamjena su tablete paste za zube. Tako možete ukloniti plastiku za jednokratnu upotrebu iz svoje stomatološke rutine.

Meditirajte i rastežite se

Jutarnji sati savršeni za kontemplaciju i dobro istezanje može biti odličan početak dana, a meditacija od 15 minuta ujutro pomoći će vam da saberete misli. Stvorite mirno utočište odabirom jastuka ili podloge za meditaciju i zagrijte se laganim istezanjem na prostirci za jogu kako biste se napunili za cijeli dan. 

Vođenje dnevnika

Ljubiteljima pisanja ništa nije veće zadovoljstvo nego slobodnom rukom pisati svoje misli u svoj dnevnik. Autorica Julia Cameron “The Artist’s Way” objašnjava kako pisanje “jutarnjih stranica” pomaže protoku kreativnosti. 

Priprema za dan

Ako niste u stisci s vremenom, pripremite si laganu masažu uljem prije i nakon kupanja. Brza masaža održava vašu kožu gipkom, a ovisno o godišnjem dobu i raspoloženju, birajte ulje konoplje i ulje marelice za tijelo te ulje šipka i badem za lice. 

Iako se sve ovo može činiti na prvi pogled nepotrebnim i da troši previše vremena, mali rituali kojima započinjete dan mogu vam uvelike pomoći u postizanju mentalne ravnoteže. Dinacharya bez problema može postati dio vaših života bez napora i divan je način da polako pokrenete tijelo za naporan dan.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.