no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Veganski kašmir postoji, ali od čega je napravljen?

24. ožujka 2023. • ~3 min

Kada vam na pamet padne visoka moda, kašmir je vjerojatno jedan od prvih luksuznih komada. Ovaj raskošni materijal iznimno je popularan u proizvodnji džempera, šešira, rukavica, pokrivača i još mnogo toga, ali nažalost, nije održiv. Kašmir se tradicionalno izrađuje od kozje vune, što znači da njegova proizvodnja može uključivati dosta eksploatacije, okrutnosti, krčenja zemlje, rasipanja vode i svega ostalog što dolazi s uzgojem stoke. I dok veganski kašmir postoji, od…

Kada vam na pamet padne visoka moda, kašmir je vjerojatno jedan od prvih luksuznih komada. Ovaj raskošni materijal iznimno je popularan u proizvodnji džempera, šešira, rukavica, pokrivača i još mnogo toga, ali nažalost, nije održiv. Kašmir se tradicionalno izrađuje od kozje vune, što znači da njegova proizvodnja može uključivati dosta eksploatacije, okrutnosti, krčenja zemlje, rasipanja vode i svega ostalog što dolazi s uzgojem stoke. I dok veganski kašmir postoji, od čega se pravi?

Srećom, od 2023. toliko je različitih tvrtki koje uskaču u veganski vlak od kašmira. Iako tradicionalni kašmir postoji barem od 14. stoljeća, njegova bi proizvodnja (nadajmo se) mogla postati trend prošlosti u doglednoj budućnosti.

Što je veganski kašmir?

Umjesto korištenja kozje dlake za tkanje, veganski kašmir postaje malo kreativan kako bi napravio nešto jednako meko i luksuzno. Neki brendovi koriste mješavinu biljnih materijala kako bi postigli osjećaj kašmira. Viskoza, poliester i poliamid popularna su kombinacija koja u konačnici čini mekani tekstil poput kašmira. Njujorški veganski modni brend Apparis poznat je po svojim jedinstvenim i nevjerojatno udobnim osnovnim odjećama, puloverima i kardiganima.

Drugi brendovi poput Stelle McCartney počeli su koristiti otpad od kašmira i prenamijeniti ga za izradu materijala nalik kašmiru za izradu prekrasnih džempera, haljina i još mnogo toga, a da pritom nisu uključeni u štetu koja dolazi s proizvodnjom kašmira.

S druge strane, etička robna marka kućnih potrepština, ettitude, koristi bambusova vlakna za stvaranje jednako mekanog, prozračnog proizvoda koji upija vlagu. Što se tiče posteljine i nadolazeće Vegan Cashmere Throw Blanket brenda je definitivno pravi izbor. Ako se bavite pletenjem i štrikanjem, možete se čak odlučiti za vegansku pređu od kašmira. Sve je popularniji širok izbor veganske pređe od kašmira koja je izrađena od 100 posto pamuka. Dakle, osim što je bez okrutnosti, puno je lakše brinuti se za njega.

Što fali kašmiru?

Kao što je ranije spomenuto, kašmir je materijal životinjskog podrijetla, od kašmirskih koza — uglavnom iz Mongolije, Afganistana, Irana, Tibeta i sjeverne Indije. Industrija je nažalost prožeta zlostavljanjem životinja. Iako se dlaka koze može jednostavno počešljati, postoje poznati okrutni načini vađenja dlake, zbog čega su brojni brendovi poput H&M-a i Victoria’s Secreta zabranili kašmir u svojim linijama odjeće.

I naravno, šteta za okoliš dolazi s uzgojem životinja. Ostvarivanje mjesta za životinje i obradivo zemljište za uzgoj hrane zahtijeva velike količine krčenja zemljišta. Životinje i njihova hrana također zahtijevaju pretjerane količine vode, a njihov otpad često zagađuje obližnje vodene tokove, kao i zrak. U konačnici, bolje je da odaberete veganski kašmir, osim što je održiv, vjerojatno će vas dugoročno koštati manje.