no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ekstremni požari haraju Arktičkim krugom, stručnjaci objašnjavaju zašto su opasni

(I.Barišić, foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia) • 27. lipnja 2024. • ~3 min

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) je pratila emisije požara na otvorenim prostorima i rezultirajući prijenos dima u Arktičkom krugu tijekom lipnja 2024. Većina požara na otvorenim prostorima gori u Republici Sakha u Rusiji, koja je iskusila opsežne požare na otvorenim prostorima visokog intenziteta u ljeto 2021.

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) je pratila emisije požara na otvorenim prostorima i rezultirajući prijenos dima u Arktičkom krugu tijekom lipnja 2024. Većina požara na otvorenim prostorima gori u Republici Sakha u Rusiji, koja je iskusila opsežne požare na otvorenim prostorima visokog intenziteta u ljeto 2021.

Skup podataka CAMS Globalnog sustava za asimilaciju požara (GFAS) pokazuje da su emisije ugljika od požara u lipnju već treće najveće u posljednja dva desetljeća, iza značajnih požarnih sezona 2019. i 2020. godine.

Arktičko područje Republike Sakha iskusilo je mnogo više površinske temperature zraka i suše površinske uvjete nego što je to uobičajeno za to doba godine, čime su stvoreni ekološki uvjeti pogodni za požare na otvorenim prostorima nakon paljenja. Znanstvenici CAMS-a pratili su značajno povećanje dnevne ukupne snage zračenja požara (FRP), što ukazuje na intenzitet požara i emisije dima u cijeloj regiji, navodi se u novom izvješću Copernicusa.


Ukupne mjesečne emisije ugljika od požara na otvorenim prostorima u lipnju, procijenjene od strane CAMS-a na temelju promatranja FRP-a, treće su najveće u posljednja dva desetljeća, sa 6,8 megatona ugljika, iza lipnja 2020. i 2019., u kojima je zabilježeno 16,3 odnosno 13,8 megatona ugljika.


‘U praćenju emisija požara na otvorenim prostorima koje provodimo u CAMS-u posebnu pozornost obraćamo na visoke sjeverne geografske širine i Arktik tijekom ljetnih mjeseci. Emisije požara na Arktiku bile su u prilično tipičnim razinama za posljednja tri ljeta, ali primijetili smo nedavne požare koji su se razvijali nakon toplijih i sušnijih uvjeta, slično raširenim požarima na otvorenim prostorima 2019. i 2020. godine. Ovo je treći put od 2019. da smo promatrajući značajne arktičke požare na otvorenim prostorima utvrdili da je sjeveroistočno područje Arktika doživjelo najveći porast ekstremnih požara na otvorenim prostorima u posljednja dva desetljeća.’, kaže Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicus službi za nadzor atmosfere (CAMS).


Promjene u arktičkoj klimi od velike su važnosti za sve, jer utječu na Zemljin sustav u cjelini. Imajući to na umu, CAMS je surađivao s Arctic Basecampom na prevođenju podataka o požarima na otvorenim prostorima u sustav uzbunjivanja za izvanredne klimatske događaje na Arktiku.


‘Arktik je nulta točka za klimatske promjene, a sve veći požari u Sibiru jasan su znak upozorenja da se ovaj ključni sustav približava opasnim klimatskim prijelomnim točkama. Ono što se događa na Arktiku ne ostaje ondje – arktičke promjene povećavaju globalne rizike za sve nas. Ovi požari su upozorenje za hitnu akciju.’, komentirala je Gail Whiteman, profesorica na Sveučilištu Exeter i osnivačica Arctic Basecamp.


Osim požara na otvorenim prostorima na Arktiku, CAMS je također pomno pratio intenzitet i emisije požara na otvorenim prostorima koji gore u močvarnim područjima Pantanal, koje se nalazi u Brazilu, Boliviji i Paragvaju. U brazilskoj pokrajini Mato Grosso do Sul, (gdje se nalazi većina močvara Pantanal) dnevni ukupni FRP je značajno iznad prosjeka nekoliko tjedana, a ukupne emisije ugljika za svibanj i lipanj više su nego dvostruko veće od prethodnih najviših vrijednosti u GFAS skupu podataka tijekom svibnja-lipnja 2009. Ukupne procijenjene emisije za svibanj-lipanj također su najviše u posljednja dva desetljeća za Boliviju i Paragvaj i najviše za Braz