no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Vodootporne jakne i čizme sadrže jedan element koji utječe na zdravlje

(I.Barišić, foto: magebroker/Günter Fischer / Profimedia • 18. lipnja 2024. • ~3 min

Prema istraživanju Ethical Consumera, planinari mogu nenamjerno oštetiti okoliš i riskirati vlastito zdravlje noseći odjeću koja je vodootporna s ‘vječnim kemikalijama’. Naime, pokretači kampanje nalaze PFAS koji može kontaminirati tlo i opskrbu vodom, u više od 80 posto proizvoda 27 tvrtki

Prema istraživanju Ethical Consumera, planinari mogu nenamjerno oštetiti okoliš i riskirati vlastito zdravlje noseći odjeću koja je vodootporna s ‘vječnim kemikalijama’. Naime, pokretači kampanje nalaze PFAS koji može kontaminirati tlo i opskrbu vodom, u više od 80 posto proizvoda 27 tvrtki

Ispitano je 27 tvrtki koje proizvode odjeću za van, poput flisa, vodootpornih jakni, čizama i ruksaka, i otkriveno je da 82% još uvijek koristi per- i polifluoroalkilne tvari ili PFAS.

Neke kemikalije klasificirane kao PFAS povezane su sa zdravstvenim problemima, uključujući visoki kolesterol, plodnost, poremećaje imunološkog sustava i neke vrste raka. Koriste se u potrošačkim proizvodima od 1950-ih i mogu proći stotine godina da se razgrade, zagađujući tlo i opskrbu vodom.

Páramo i Finisterre ne koriste PFAS u svojim proizvodima, dok su Fjällräven, Alpkit, Lowe Alpine i Patagonia uglavnom bez PFAS-a. Oni i više od desetak drugih tvrtki kažu da će sljedeće godine prestati koristiti PFAS, piše The Guardian.

Ali gotovo polovica tvrtki koje je procijenio Ethical Consumer nije imala datum postupnog ukidanja upotrebe PFAS-a.

Jane Turner, spisateljica i istraživačica časopisa Ethical Consumer rekla je kako većina tvrtki koje proizvode odjeću za slobodno vrijeme još uvijek ‘nepotrebno koristi i povećava teret onečišćenja PFAS-om’.

‘To nije prihvatljivo i tvrtke ih moraju odmah prestati koristiti. Potrošači bi trebali kupovati samo od odgovornih tvrtki koje su prestale koristiti PFAS.’, rekla je Jane Turner.

Postoji više od 10.000 PFAS kemikalija, prema Fidri, dobrotvornoj organizaciji za zaštitu okoliša čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada i kemijskog onečišćenja. Oni koji se koriste u opremi za rad na otvorenom pomažu tkaninama da odbijaju vodu, čineći da tekućina sklizne.

Proces trošenja materijala znači da planinari koji nose opremu za aktivnosti na otvorenom ispuštaju dio kemikalija u okoliš, iako se većina PFAS onečišćenja događa tijekom proizvodnje kemikalija, kada se nanose na tkaninu i kada se proizvod baci.

Hannah Evans, voditeljica projekta u Fidri, rekla je: ‘PFAS su pronađeni u rijekama koje teku kroz Englesku, na padinama Mount Everesta i u više od 600 vrsta divljih životinja, od polarnih medvjeda do dobrih dupina.

Vruće točke kontaminacije

‘Samo u Europi postoji najmanje 23 000 poznatih mjesta kontaminacije, od kojih se 2 000 smatra PFAS ‘vrućim točkama’ – područjima gdje se koncentracije smatraju opasnima za zdravlje. PFAS pridonose globalnoj krizi kemijskog onečišćenja.’

Páramo je rekao da ne koristi PFAS u svojim proizvodima jer njegova tkanina, Nikwax, oponaša životinjsko krzno gurajući vodu prema van. Ali kontaminacija od drugih tvrtki koje koriste kemikalije može biti problem za tvrtke koje se pokušavaju odmaknuti od PFAS-a.

Najveći problem za nas nije bio uklanjanje PFAS tvari iz naših vlastitih procesa, već uvjeravanje tvornica tkanina s kojima radimo da učine isto, jamčeći tkanine bez PFAS-a’, rekao je glasnogovornik Párama. ‘Od 2016. možemo jamčiti da svaki odjevni predmet koji izrađujemo ne sadrži PFAS.’

Privlačnost korištenja PFAS-a je u tome što tkanine može učiniti otpornima na mrlje kao i na vodu. Također se koriste za izradu neprianjajućih tava, hladnjaka, mlaznih motora i električnih uređaja. Odabir uklanjanja potencijalne prodajne točke za neke tvrtke može biti teška odluka. Keen, čije čizme za hodanje ne sadrže PFAS od 2018., rekao je da je ‘samo trebalo nešto što učinkovito odbija vodu i prljavštinu’, a ne ‘mrlje, masnoću i motorno ulje’.

Fjällräven je rekao da je to što njegove jakne nisu otporne na ulje ‘niska cijena. Lako je dodati funkcionalnost jer je lijepo imati je, ali svaka funkcija ima nuspojavu.’