no planet b tportal
menu
Living

Vrijeme je za zelene novogodišnje odluke! Ovo je 10 najboljih kojih se svi mogu pridržavati

19. prosinca 2022. • ~5 min

Lako je razmišljati o svim velikim promjenama koje ćete napraviti u novoj godini dok se stara godina bliži kraju, ali već u drugom tjednu siječnja većina nas pronalazi razloge da preskoči teretanu ili ipak skoči do pekare. Stoga smo osmislili 10 zelenih novogodišnjih odluka koje su tako lagane da nećete imati izgovora da ih se ne pridržavate! A budući da vam one pomažu smanjiti ugljični otisak, smanjiti količinu otpada u…

Lako je razmišljati o svim velikim promjenama koje ćete napraviti u novoj godini dok se stara godina bliži kraju, ali već u drugom tjednu siječnja većina nas pronalazi razloge da preskoči teretanu ili ipak skoči do pekare. Stoga smo osmislili 10 zelenih novogodišnjih odluka koje su tako lagane da nećete imati izgovora da ih se ne pridržavate! A budući da vam one pomažu smanjiti ugljični otisak, smanjiti količinu otpada u vašem domu i poboljšati kvalitetu Zemlje, bit će vam drago kada započnete s njima.

1. Nikad više ne kupujte flaširanu vodu

Zamijenite svoju naviku flaširane vode vrčem za filtriranje kod kuće i pomoći ćete da se smanji 17 milijuna barela nafte koji se svake godine koriste za izradu plastičnih boca za vodu. 

Iskoristite prekrasne boce za višekratnu upotrebu (poput one od stakla, aluminija ili reciklirane plastike) i uvijek ćete biti spremni utažiti svoju žeđ. 

2. Skuhajte vlastitu poštenu kavu

Nošenje vlastite kave u izoliranoj putnoj šalici pomaže vam u smanjenju otpada od kartonskih šalica i navlaka za nošenje — koji se svake godine bacaju nevjerojatnom stopom od 58 milijardi komada. Za zelenije kuhanje kod kuće odaberite mješavinu kave Fair Trade koja podržava poljoprivrednike. Dodajte zobeno mlijeko umjesto mliječnih vrhnja i isprobajte French press umjesto aparata za kavu koji koristi jednokratne kapsule kako bi se smanjio otpad od ambalaže.

3. Smanjite papirnate ručnike

Ako grabite papirnati ručnik za sve, od brisanja prolivene vode i čišćenja pulta do ribanja kupaonice i održavanja ruku čistima za večerom, vrijeme je da napravite promjenu. Umjesto toga, investirajte u nekoliko pamučnih krpa i neke platnene salvete i zatim ih bacite u perilicu kad perete rublje. Korištenje platnenih alternativa jednako je jednostavno kao i korištenje papirnatih verzija, a trebate ih kupiti samo jednom. 

4. Sjetite se svojih vrećica za višekratnu upotrebu

Prema Ocean Crusaders, više od milijun plastičnih vrećica završi u smeću svake minute i stoga je nošenje vrećica za višekratnu upotrebu u trgovinu jedan od najlakših i najučinkovitijih načina za smanjenje ugljičnog otiska.

Samo ih je potrebno ne zaboraviti kod kuće!

5. Koristite bicikl za kratka putovanja

Potrebna je određena količina predanosti da se zauvijek odreknete automobila u korist bicikla, ali čak i eko-ljenjivac može to učiniti uspješnim za kratka putovanja koja ne zahtijevaju vuču puno stvari. Vozite se biciklom na putovanja kraća od 3 kilometra i mogli biste značajno smanjiti svoj ugljični otisak, uštedjeti novac na benzinu i održavanju automobila i povećati svoju razinu kondicije—sve u isto vrijeme.

6. Uklonite fantomsko napajanje

Potrebna je otprilike jedna sekunda da isključite svoje elektroničke uređaje koji crpe energiju dok su u stanju pripravnosti, ali ako vam to stvarno ne smeta, pustite da izvrsni, energetski učinkoviti uređaji obave posao umjesto vas. Upotrijebite razdjelnike za isključivanje svih uređaja odjednom. Stavite televizor, sustav za igre i stereo na tajmer tako da se automatski isključe preko noći. I uložite u punjače koji prestaju crpiti struju kada je baterija uređaja puna. Mogli biste smanjiti svoj račun za energiju za čak 10% godišnje, a da prstom ne mrdnete.

7. Naručite od svog lokalnog OPG-a

Odlazak na tržnicu uvijek zvuči kao sjajna ideja, dok ne dođe subota ujutro i shvatite da morate rano ustati, imati dovoljno novca i boriti se s drugim kupcima za najbolje voće i povrće.

Umjesto toga, neka vaš lokalni servis za dostavu hrane obavi teži dio za vas tako što će svaki tjedan sastaviti kutiju njihovih najboljih proizvoda—i, ako se stvarno osjećate lijeno, neka vam to bude dostavljeno ravno na vrata kako biste dobili svježe, lokalno voće i povrća bez odustajanja od lijenih jutara uz kavu i križaljku.

8. Postanite vegetarijanac na pola radnog vremena

Smanjenje unosa mesa na pola može smanjiti vaš ugljični otisak za oko tonu svake godine, a smisliti obroke bez mesa nije tako teško kao što zvuči. Probajte palačinke i voće za doručak, svježe salate ili sendviče s pečenim povrćem za ručak, a vege pizza, juhe od graha i kremasti rižoti neka budu za večeru. Budući da udvostručenje recepta rijetko dodaje vrijeme vašim pripremama, možete napraviti dodatke za jelo tijekom tjedna (i još više smanjiti svoj ugljični otisak).

9. Prijeđite na zeleno napajanje

Prebacivanje vašeg doma na zelenu energiju zvuči kao veliki posao. Instaliranje solarnih panela ili geotermalne energije nije posao za osobe s poteškoćama u izgradnji. Ali to možete učiniti bez ustajanja sa stolca: nazovite svoju lokalnu energetsku tvrtku i provjerite nude li obnovljive opcije (većina ih ima). Možda ćete primijetiti mali skok na svom računu, ali to je jednostavan način da napravite veliku promjenu.

10. Zamijenite žarulje

Zamjena vaših žarulja sa žarnom niti ili CFL žarulja s učinkovitim LED diodama može biti konačna promjena za on malo ljenije koji se bave eko-zaštitom. Unatoč svim šalama, potrebna je samo jedna osoba da promijeni žarulju, a budući da CFL žarulje traju dulje od tradicionalnih žarulja, godinama ćete uštedjeti vrijeme dok ćete potrošnju energije smanjiti za čak 80%. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.