no planet b tportal
menu
Sustainable planet

WWF-ovi stručnjaci vade zaostali ribolovni alat u Parku prirode Telašćica

17. svibnja 2024. • ~3 min

Stručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF i iz Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS), počeli su u podmorju uz klifove Parka prirode Telašćica s vađenjem zaostalih ribarskih alata, ribarskih mreža i vrša koje mogu biti smrtonosne za životinje u moru.

Stručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF i iz Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS), počeli su u podmorju uz klifove Parka prirode Telašćica s vađenjem zaostalih ribarskih alata, ribarskih mreža i vrša koje mogu biti smrtonosne za životinje u moru.

Telašćica je uvala na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a proglašena je Parkom prirode.

Ovog su tjedna stručnjaci iz WWF-a i iz Javne ustanove ‘Park prirode Telašćica’ zajedno su sa svojim suradnicima iz Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS) kartirali podmorje uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica i započeli s vađenjem zaostalog ribolovnog alata koji se već niz godina nalazi na dnu, Riječ je o ribarskim mrežama i vršama, priopćeno je u četvrtak iz WWF Adrije.  

‘Problem zaostalog ribolovnog alata je ogroman. Osim što utječu na živi svijet u moru, te ostavljene mreže izvor su plastičnog onečišćenja koje ima negativan učinak i na ljude’, upozorio je voditelj morskog programa u WWF Adriji Patrik Krstinić.

Cilj im je, kaže, u potpunosti očistiti podmorje u zaštićenoj zoni Telašćice, jer u toj zoni uopće ne bi smjelo biti ribarskih mreža. ‘Pojavi li se ubuduće neka mreža, to će biti posljedica ilegalnog ribarenja’, kaže Krstinić.

foto: Danijel Kanski

WWF je dosad kartirao značajan dio Zadarskog arhipelaga i Viškog akvatorija, a cilj im je u sljedeće tri godine izvući iz Jadranskog mora 30 tona zaostalih ribolovnih alata koji prijete morskoj bioraznolikosti i staništima.

Također, ističu, žele da se i na lokalnoj i na nacionalnoj razini usvoje preventivne mjere i propisi za olakšavanje odlaganja ribolovnog alata.

Stručnjaci WWF-a i DPS-a održali su i radionice s osnovnoškolcima na Dugom otoku o štetnosti napuštenih i zaostalih ribolovnih alata u moru.

Susreli su se i s ribarima na njihovom redovitom sastanku Lokalnog savjetodavnog vijeća za ribarstvo u Parku prirode Telašćica jer, kako navode, zajedničko upravljanje ribolovom u Parku temelji se upravo na dobroj suradnji s ribarima. 

Ističu i kako su tijekom nekoliko posljednjih godina pokrenuli male projekte diljem Sredozemlja s fokusom na oslobađanje morskog dna od zaostalih ribolovnih alata provođenjem aktivnosti njihova vađenja i podizanjem svijesti među ribarima i obalnim zajednicama.

foto: Danijel Kanski

WWF Adria provodi dva projekta – Povećanje učinkovitosti upravljanja prirodnim resursima Parka prirode Telašćica (MedFund) i Ghost Gear čiji je cilj smanjiti količinu odbačenih ribolovnih alata pronalaženjem inovativnih preventivnih rješenja i podržavanjem modela bez otpada.

A osim vađenja ribarskih alata s već kartiranih područja, cilj je kartirati i područje cijelog Dugog otoka, a ne samo zone uz klifove, gdje je na snazi zabrana ribolova, navode iz WWF Adria.

(Hina, foto: Danijel Kanski)