no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Zabrinjavajuće otkriće: Evo što se zapravo nalazi u sportskoj odjeći

3. studenoga 2023. • ~4 min

Istraživanja su pokazala da je odjeća koja se najčešće koristi za vježbanje prepuna kemikalija koje koža vrlo lako može apsorbirati

Istraživanja su pokazala da je odjeća koja se najčešće koristi za vježbanje prepuna kemikalija koje koža vrlo lako može apsorbirati

Dok ste usred tjelovježbe, malo je vjerojatno da ćete promisliti o kvaliteti odjeće koju nosite i učinku koje ona ima na vašu kožu. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je vrsta odjeće koju birate za svoj trening itekako važna za zdravlje.

Naime, većina sportske odjeće napravljena je od sintetičkih materijala kao što su najlon i poliester, koji su u svojoj osnovi plastika. Načinjeni su od petrokemikalija i formulirani štetnim kemijskim aditivima kao što su ftalati i bisfenoli.

Sada su stigli i rezultati istraživanja prema kojima je utvrđeno da ove štetne spojeve znoj ispire pa te kemikalije postaju dostupne našoj koži da ih apsorbira, odnosno unese u čitav organizam.

Zabrinjavajući učinci na zdravlje

Studija se usredotočila na klasu spojeva zvanih bromirani usporivači plamena (BFR), koji se koriste za sprječavanje gorenja u širokom rasponu potrošačkih proizvoda uključujući tkanine, a povezani su sa štetnim učincima na zdravlje kao što su bolesti štitnjače, hormonalni poremećaji i neurološki problemi.

Vježbanje

Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu otkrili su da zbog toga što znoj sadrži ulje, a ulje ima lipofilnu kemijsku prirodu koja potiče otapanje i difuziju kemikalija u plastici, ulje u vašem tijelu može izlučiti kemikalije iz plastike koju dodirujete.

‘Ukratko, masne tvari u našem znoju pomažu lošim kemikalijama da izađu iz mikroplastičnih vlakana i postanu dostupne ljudskoj apsorpciji’, kaže dr. Mohamed Abdallah, izvanredni profesor znanosti o okolišu na Sveučilištu u Birminghamu i glavni istraživač studije.

Kemikalije ulaze u organizam

‘Opasne kemikalije cure u znoj, a što se više znojite, to ćete više kemikalija apsorbirati’, zaključio je.

Ranije su se istraživači usredotočili na našu izloženost plastici putem prehrane, ali Birminghamska studija podiže svijest da ljudi mogu biti izloženi plastičnim kemikalijama i preko naše kože.

Budući da se štetne kemikalije u plastici bioakumuliraju – ili se sporo nakupljaju i zadržavaju u našim tijelima – opetovana izloženost iz više izvora može rezultirati visokim koncentracijama kemikalija u nama, što potencijalno pridonosi zdravstvenim učincima.

Gore-Tex

O tome govori i knjiga Alden Wicker iz 2023. ‘To Dye For: How Toxic Fashion is Making Us Sick’, u kojoj je su istraženi razni načini na koje smo izloženi kemikalijama kroz našu odjeću.

Prema Wicker, odjeća za vježbanje, posebno odjeća koja se reklamira kao ona koja upija znoj ili je vodoodbojna, često sadrži PFAS, notorno kancerogenu i raširenu ‘obitelj vječnih kemikalija’. Zbog industrijske kontaminacije i raširene upotrebe u svemu, od tava do toaletnog papira, možete pronaći određenu količinu PFAS-a gotovo svugdje, ali posebno često se mogu pojaviti u visokim koncentracijama u odjeći tretiranoj određenim visokoučinkovitim, vodootpornim završnim obradama.

‘Gore-Tex je primjerice samo vrsta PFAS premaza’, kaže Wicker i napominje da su poliesterske tkanine obično obojene disperznim bojama – obitelji kemijskih bojila koja se koriste na plastici za koje je poznato da iritiraju kožu, posebno za djecu i osobe s osjetljivim stanjima poput ekcema.

Što učiniti?

I to su samo toksini za koje znamo.

‘Istraživanja pokazuju da je mnogo više kemikalija prisutno u svakodnevnim plastičnim proizvodima od ‘samo’ onih zloglasnih, kao što su usporivači gorenja. Posljednje procjene pokazuju da postoji više od 13 tisuća plastičnih kemikalija. Budući da većina njih nije istražena u pogledu utjecaja na zdravlje ili okoliš, postoji hitna potreba za poboljšanjem sigurnosti plastike’, napominje Martin Wagner, biolog koji proučava učinke plastike na ljude na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije.

Nosite samo prirodne materijale

Wagner ističe kako je ključan problem netransparentnost u proizvodnji pa su dobavljači potaknuti kupovati jeftinije kemikalije iz necertificiranih izvora, bez da znaju da su kontaminirane teškim metalima i drugim opasnim tvarima.

Jednostavan način da izbjegnete izlaganje ovim kemikalijama je nošenje odjeće izrađene od održivo proizvedenog, minimalno prerađenog prirodnog tekstila koji ne sadrži toksine povezane s plastičnim materijalima.

Provjerite oznake tkanina za komade koji su pretežno napravljeni od organskog pamuka, konoplje ili merino vune (određeni postotak elastana ili likre u odjeći za vježbanje je gotovo neizbježan, za istezanje). Isto tako, potražite oznake od trećih strana koje izdaju certifikate za tekstil kao što su Global Organic Textile Standard (Gots) i OEKO-TEX.