no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Zabrinjavajući podaci: devet od deset morskih vrsta moglo bi nestati do 2100. godine

1. rujna 2022. • ~2 min

Ako se planet nastavi zagrijavati sadašnjim tempom, do kraja stoljeća će čak 90% morskih vrsta biti u opasnosti od izumiranja. Ovo oštro upozorenje dolazi od tima znanstvenika koji je istraživanje proveo na oko 25 000 vrsta, uključujući ribe, morske biljke, bakterije i protozoe, koje žive unutar dubine od 100 metara u svjetskim oceanima. Na temelju najgoreg scenarija prema kojem nekontrolirane emisije ugljika nastavljaju podizati globalne atmosferske temperature za između 3…

Ako se planet nastavi zagrijavati sadašnjim tempom, do kraja stoljeća će čak 90% morskih vrsta biti u opasnosti od izumiranja. Ovo oštro upozorenje dolazi od tima znanstvenika koji je istraživanje proveo na oko 25 000 vrsta, uključujući ribe, morske biljke, bakterije i protozoe, koje žive unutar dubine od 100 metara u svjetskim oceanima.

Na temelju najgoreg scenarija prema kojem nekontrolirane emisije ugljika nastavljaju podizati globalne atmosferske temperature za između 3 i 5 stupnjeva Celzija, gotovo devet od 10 morskih vrsta blizu površine bit će pod visokim ili kritičnim rizikom u 85% svojih izvorna staništa.

“Jedna desetina oceana sadrži ekosustave u kojima su agregirani klimatski rizik, endemizam i prijetnja od izumiranja njihovih sastavnih vrsta visoki”, objašnjavaju znanstvenici u studiji. “Klimatske promjene predstavljaju najveći rizik za iskorištavane vrste u zemljama s niskim dohotkom s visokom ovisnošću o ribarstvu”.

Život na planetu nije doživio izumiranje u ovoj mjeri od permskog izumiranja prije 250 milijuna godina kada je nestalo 90% vrsta na Zemlji.

To su loše vijesti. Dobra je vijest da još uvijek možemo napraviti razliku znatnim smanjenjem emisija u nadolazećim godinama i desetljećima. Ako uspijemo zadržati porast globalne temperature ispod 2 stupnja Celzijusa, tada bi se rizik od izumiranja svih ovih vrsta smanjio za 98%, kažu znanstvenici.

“Ublažavanje emisija smanjuje rizik za gotovo sve vrste (98,2%), poboljšava stabilnost ekosustava i nerazmjerno koristi populaciji s nedostatkom hrane u zemljama s niskim prihodima”, pojašnjavaju u svojoj studiji.

Klimatske promjene utječu na gotovo sva stvorenja koja žive blizu površine svjetskih oceana, ali veći su grabežljivci izloženiji riziku od manjih grabežljivaca. Slično tome, vrste riba koje ljudi intenzivno love također su u većem riziku jer se moraju boriti ne samo s promjenjivom klimom, već i s predatorstvom ljudi.

Pod najmanjim rizikom među ribama su male, kratkotrajne vrste koje se brzo razmnožavaju, zaključili su znanstvenici.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.