no planet b tportal
menu
Mindfulness

Zagađenje zraka službeno je povezano s depresijom kod mladih ljudi

29. travnja 2022. • ~2 min

Od samog početka pandemije, sve smo više postali svjesni koliko je ponekad teško „dobaviti si“ dozu serotonina, ali ni sami ne znamo na koji način adresirati probleme mentalnog zdravlja u odnosu na COVID. Prema maloj ali poučnoj američkoj studiji, ispostavilo se kako bi onečišćenje zraka moglo biti čimbenik koji izaziva depresiju kod mladih. Recentna studija, objavljena u Developmental Psychology, proučavala je 213 tinejdžera u dobi od 9 do 13 godina.…

Od samog početka pandemije, sve smo više postali svjesni koliko je ponekad teško „dobaviti si“ dozu serotonina, ali ni sami ne znamo na koji način adresirati probleme mentalnog zdravlja u odnosu na COVID. Prema maloj ali poučnoj američkoj studiji, ispostavilo se kako bi onečišćenje zraka moglo biti čimbenik koji izaziva depresiju kod mladih.

Recentna studija, objavljena u Developmental Psychology, proučavala je 213 tinejdžera u dobi od 9 do 13 godina. Istraživači su četiri godine pratili mentalno zdravlje tinejdžera, usporedno s podatcima o kvaliteti zraka u mjestu stanovanja. Posebna pažnja pridana je analizi koja se odnosi na izloženost djece ozonu kao kemijske reakcije koja se događa pri međusobnom djelovanju onečišćenja zraka i sunčeve svjetlosti.  Analiza je pokazala da su adolescenti koji su živjeli u područjima s višom razinom ozona razvili daleko veće stope depresije, čak i onda kada zagađenje u kojem su živjeli nije prelazilo standarde kvalitete zraka.

Iako već dugo živimo sa saznanjem da onečišćenje zraka pridonosi svim vrstama fizičkih oboljenja, od astme do kardiovaskularnih bolesti, ovo je prva studija koja je ispitala vezu između onečišćenja ozona sa začetkom depresije. Moguća teorija iz studije ukazuje na to da ozon povećava upalu u tijelu, što je povezano s umorom, tjeskobom i depresijom.

Iako je studija intrigantna, treba ju uzeti sa dozom opreza jer, naravno, nije moguće reći da li je ozon sam po sebi uzročnik depresije, pogotovo s obzirom na to da su regije s većim zagađenjem tipično socioekonomski depresivnije. Iako su istraživači pokušali kontrolirati druge čimbenike stresa, nije moguće u potpunosti izolirati svaki element koji bi mogao dovesti do depresije.

Ipak, studija je snažan podsjetnik da degradacija okoliša ima duboke i zastrašujuće utjecaje na naše psihičkofizičko zdravlje, u koje nemamo potpuni uvid niti potpuno razumijevanje na tu temu. Studije poput ove nam, također, mogu pomoći da poduzmemo korake za poboljšanje mentalnog zdravlja budućih generacija ograničavajući njihovu izloženosti ozonu, u danima kada je on posebno visok.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.