no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Zagađenje zraka velika je prijetnja našem osjetilu mirisa

8. ožujka 2023. • ~3 min

Snažno i zdravo osjetilo mirisa ključna je komponenta zdravog života. Naše osjetilo mirisa obogaćuje iskustvo svijeta oko nas. Različiti mirisi mogu promijeniti raspoloženje, vratiti nas u daleka sjećanja, a mogu čak i pomoći da se povežemo s voljenima. Sposobnost njuha također igra ključnu ulogu u zdravlju. Ako sposobnost njuha opadne, to može utjecati na našu prehranu, fizičko blagostanje i svakodnevnu sigurnost. Ipak, naš je osjet mirisa u opadanju kao rezultat…

Snažno i zdravo osjetilo mirisa ključna je komponenta zdravog života. Naše osjetilo mirisa obogaćuje iskustvo svijeta oko nas. Različiti mirisi mogu promijeniti raspoloženje, vratiti nas u daleka sjećanja, a mogu čak i pomoći da se povežemo s voljenima. Sposobnost njuha također igra ključnu ulogu u zdravlju. Ako sposobnost njuha opadne, to može utjecati na našu prehranu, fizičko blagostanje i svakodnevnu sigurnost.

Ipak, naš je osjet mirisa u opadanju kao rezultat podmukle prijetnje našem zdravlju: zagađenja u zraku. Znanstvenici otkrivaju da anosmija, gubitak osjeta mirisa, postaje široko rasprostranjena bolest među ljudima svih dobi koji su izloženi kroničnim razinama zagađivača, sićušnih čestica koje mogu ući u naše tijelo sa svakim udahom .

Razlog je, smatraju znanstvenici, to što su olfaktorni režnjevi, koji se nalaze iznad naših nosnih šupljina i puni su živčanih završetaka za naše osjetilo mirisa, pogođeni izloženošću onečišćenom zraku. Sićušne čestice u zraku mogu izazvati upalu, ometajući s vremenom naš osjet mirisa.

Znanstveni podaci pokazuju da postoji 1,6 do 1,7 puta veći rizik od razvoja anosmije s dugotrajnim onečišćenjem česticama. Ta i druga saznanja objavljena su u studiji o gotovo 2700 pacijenata u bolnici Johns Hopkins, od kojih je petina imala anosmiju unatoč tome što mnogi od njih nisu bili pušači (koji su u većem riziku od razvoja stanja). Kad su znanstvenici  pogledali prošlost oboljelih pacijenata, otkrili su da ti pacijenti uvijek žive u četvrtima sa znatno višim razinama onečišćenja zraka.

Zaključak je kako čak i mala povećanja izloženosti zagađivačima iz okoline može biti povezana s anosmijom. To je zabrinjavajuće jer gubitak osjeta mirisa, prema riječima stručnjaka, ima duboke implikacije na sigurnost pacijenata, dobrobit i kvalitetu života, te je prediktor slabosti i smrtnosti pacijenata.

Ovo otkriće potvrđuje druge studije sa sličnim nalazima.  Jedna od tih studija, provedena u gradu Brescia u sjevernoj Italiji, otkrila je da je više od 200 ispitanih tinejdžera i mladih u dobi od 15 do 25 godina imalo poremećaje njuha kao posljedicu izloženosti dušikovom dioksidu, uobičajenom komponenta u prometnim dimovima. Tako je uočena značajna negativna povezanost između NO2 i rezultata olfaktornog praga; smanjenje od 14% za svakih 10 jedinica povećanja NO2, pišu znanstvenici.

Zagađivači iz zraka, naravno, ne utječu samo na naše osjetilo mirisa. Povezani su s cijelim nizom kroničnih stanja od kardiovaskularnih bolesti do demencije. Alarmantno, čak i relativno niske razine onečišćenja zraka mogu biti smrtonosne.

Ipak, gubitak osjeta mirisa stanje je koje se često zanemaruje iako može dovesti do brojnih štetnih zdravstvenih ishoda, uključujući demenciju. Osjet mirisa također je zamršeno povezan s pamćenjem i život je puno manje zabavan bez njega.