no planet b tportal
menu
Food

Zasitna i ultra zdrava: salata od prokulica, kikirikija i bučinih sjemenki

3. studenoga 2022. • ~2 min

Prokulice mnogima nisu omiljena namirnica. Razlog za to je što se često pripreme tako da budu prekuhane što njihovu teksturu može učiniti neprivlačnom. Zato se ova topla salata bazira na lagano zapečenim i hrskavim prokulicama, koje tako daju sasvim drugačiji doživljaj ovog često zapostavljenog povrća.  Koristeći kvinoju kao bazu ovog sjajnog obroka, ovakva salata ne mora biti samo prilog, već je dovoljno hranjiva da posluži i kao samostalni obrok, idealan…

Prokulice mnogima nisu omiljena namirnica. Razlog za to je što se često pripreme tako da budu prekuhane što njihovu teksturu može učiniti neprivlačnom. Zato se ova topla salata bazira na lagano zapečenim i hrskavim prokulicama, koje tako daju sasvim drugačiji doživljaj ovog često zapostavljenog povrća. 

Koristeći kvinoju kao bazu ovog sjajnog obroka, ovakva salata ne mora biti samo prilog, već je dovoljno hranjiva da posluži i kao samostalni obrok, idealan za tmurne jesenske dane. Kao šlag na tortu, bučine sjemenke i kikiriki će ovoj salati dodati magični orašasti okus, uz ekstra dodatak zdravih masnoća i proteina. 

Sastojci:

40 g suhih brusnica

Korica i sok od 1 limuna

150 g kvinoje

2 mlada luka, sitno narezana po dužini

Ulje za prženje

250 g prokulica, prerezanih na pola

1 žlica bučinih sjemenki

2 žlice grubo nasjeckanog kikirikija

Krupna sol

Crni papar

Svježi korijander, grubo nasjeckan

Stavite brusnice u manju posudu i dodajte limunov sok i prstohvat soli. Ostavite da se namaču. Kvinoju stavite u tavu s prstohvatom soli i podlijte trostrukom količinom vode.

Pustite da zavrije, a zatim ostavite da lagano krčka 10-12 minuta dok se kvinoja ne skuha.  Ocijedite u cjedilu i prebacite u zdjelu za miješanje. Dodajte namočene brusnice, mladi luk, koricu limuna i prstohvat papra. Dobro promiješajte. U tavi zagrijte malo ulja i pirjajte prokulice dok lagano ne porumene. Dodajte sjemenke bundeve, kikiriki i po prstohvat soli i papra. Kuhajte uz miješanje još minutu da sjemenke i kikiriki porumene. Za posluživanje stavite kvinoju na veliki pladanj za posluživanje, prelijte smjesom prokulica i ukrasite nasjeckanim korijanderom.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.