no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Zaštita planeta Zemlje počinje od nas: Koliko znate o elektroničkom otpadu

22. travnja 2024. • ~4 min

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, kada podsjećamo na važnost očuvanja našeg predivnog planeta. Danas je posebno važno osvijestiti se o elektroničkom otpadu i načinima na koje možemo doprinijeti očuvanju okoliša

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, kada podsjećamo na važnost očuvanja našeg predivnog planeta. Danas je posebno važno osvijestiti se o elektroničkom otpadu i načinima na koje možemo doprinijeti očuvanju okoliša

Elektronički otpad brzo raste, a samo mali postotak njega se pravilno zbrinjava i reciklira. Zato je važno shvatiti koliko je naša uloga ključna. Možda ne razmišljamo često o tome što se događa s našim starim mobitelima, tabletima ili laptopima kada ih zamijenimo novima, no svaki uređaj koji odložimo na pravilan način pridonosi očuvanju okoliša.

Osim Dana planeta Zemlje, danas se obilježava godina dana od pokretanja inicijative ‘Poziv koji ne propuštaš’ koja je odjeknula diljem Hrvatske. Hrvatski Telekom, prepoznavši važnost zaštite okoliša, pokrenuo je spomenutu platformu s ciljem poticanja svijesti građana o kružnom gospodarstvu i odgovornom upravljanju elektroničkim otpadom. Rezultati su impresivni – više od 23.000 starih mobitela prikupljeno je u suradnji s građanima diljem zemlje, čime je izbjegnuta emisija više od 8,6 tona CO2.

Prema Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), u Hrvatskoj je oko 4,5 milijuna aktivnih mobitela, dok je istraživanje HT-a pokazalo da imamo pet milijuna mobitela koje ne koristimo.

‘Čak 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine brojke nekorištenih mobitela će rasti i predstavljati još veći ekološki i zdravstveni problem, zbog onečišćenja podzemnih voda teškim metalima uzrokovanim odbačenom eletroničkom opremom, pri čemu toksini iz elektroničkog otpada ostaju u organizmu 7-11 godina nakon udisanja.

Za svaku zbrinutu i recikliranu tonu elelktroničkog otpada izbjegava se emisija dvije tone CO2, izvlačenjem plemenitih metala iz odbačene elektronike proizvodi se 80 posto manje emisije CO2 od vađenja iz zemlje, u pametnom telefonu su 62 kemijska elementa od kojih se mnogi mogu ponovno iskoristiti’, upozorava Mario Vukušić, direktor Odjela za upravljanje uređajima u Hrvatskom Telekomu.

Podaci koji nas moraju zabrinuti

Elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada, s godišnjom stopom rasta od 3-5 posto. Samo 17,4 posto elektroničkog otpada pravilno je zbrinuto, obrađeno i reciklirano.

Za proizvodnju jednog pametnog telefona treba 12.760 litara vode. To znači da kad za dvije godine Hrvati zamijene 40 posto od 4,5 milijuna mobitela novima, za to ćemo ‘potrošiti’ 23 milijarde litara vode. Istodobno, ponovno upotrebom 100 kilograma smartphonea (~900 kom) sprječava se emisija 361 kilograma emisija CO2.

Dakle, izvlačenjem plemenitih metala iz starog elektroničkog otpada smanjujemo emisiju CO2, čuvamo dragocjene resurse i smanjujemo onečišćenje okoliša. Neki od tih metala mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti, što ima dugoročne pozitivne učinke na naš planet.

Kako to riješiti?

Jednostavan način kako se možemo pridružiti ovom pozivu je donošenjem naše nepotrebne elektroničke opreme u T-Centre diljem HrvatskeMobiteli odnosno smartfoni, tableti i mobilni internet routeri koje više ne koristimo, možemo donijeti i predati u za to posebno predviđene kutije. Pri tome je potpuno nebitno u kakvom su stanju (napuknuti ili razbijeni odnosno bez nekih dijelova.)

Isto tako, ako imate ispravne i nešto novije uređaje, isti imaju još neku vrijednost koju možete dobiti u gotovini, odnosno dodatno uvećati vrijednost ako kupite novi uređaj na nekoj od mnoštva promocija koje se odvijaju konstantno. Hrvatski Telekom će se pobrinuti da se svi prikupljeni uređaji zbrinu na odgovoran i ekološki prihvatljiv način koji je u Hrvatskoj vrlo dobro organiziran jer se iz prikupljenih naknada kod uvoza financira tvrtka specijalizirana za ovu vrstu otpada.

‘Pridružite nam se u ovoj važnoj misiji zaštite Planeta Zemlje. Svaki uređaj koji odložimo na pravilan način čini veliku razliku. Neka ova godišnjica inicijative ‘Poziv koji ne propuštaš’ bude podsjetnik da je naša odgovornost prema okolišu kontinuiran proces koji počinje danas i od nas osobno’, zaključuje Vukušić.

Za vas smo pripremili i mali kviz. U nastavku provjerite koliko znate o elektroničkom otpadu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.