no planet b tportal
menu
Food

Zašto je cink bitan element svake prehrane?

19. svibnja 2023. • ~4 min

Cink je esencijalni mineral koji je važan za mnoge tjelesne funkcije, a posebno je neophodan za zdrav i funkcionalan imunološki sustav. Naše tijelo ne skladišti cink, zbog čega je važno jesti hranu bogatu cinkom. Srećom, potrebne su nam samo male količine ovog minerala svaki dan kako bismo napravili veliku razliku u prirodnoj sposobnosti našeg tijela da se bori protiv patogena i abnormalnih stanica, metabolizira hranjive tvari, optimizira diobu stanica i…

Cink je esencijalni mineral koji je važan za mnoge tjelesne funkcije, a posebno je neophodan za zdrav i funkcionalan imunološki sustav. Naše tijelo ne skladišti cink, zbog čega je važno jesti hranu bogatu cinkom. Srećom, potrebne su nam samo male količine ovog minerala svaki dan kako bismo napravili veliku razliku u prirodnoj sposobnosti našeg tijela da se bori protiv patogena i abnormalnih stanica, metabolizira hranjive tvari, optimizira diobu stanica i uspori degenerativne učinke starenja. Koje su zdravstvene dobrobiti cinka?

Imunološka funkcija

Nedostatak cinka smanjuje imunološku funkciju i može vas učiniti osjetljivijima na patogene koji uzrokuju bolest, poput prehlade ili upale pluća. Cink aktivira i razvija T-limfocite, odnosno T-stanice koje su neophodne za optimalno funkcioniranje našeg imunološkog sustava. Ako imate prehladu, uzimanje dodatka cinka može pomoći u smanjenju dugovječnosti i ozbiljnosti.

Djeluje protiv starenja

Cink djeluje kao snažan antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa i smanjuje šanse za razvoj niza bolesti. Cink također odgađa napredovanje degeneracije povezane sa starenjem i gubitkom vida sprječavajući oštećenje stanica mrežnice. Cink također pomaže u održavanju integriteta kože i sluznice i potiče zacjeljivanje kože i rana.

Balansiranje hormona

Cink ima mnogo utjecaja na endokrini sustav uključujući proizvodnju i regulaciju estrogena, progesterona i testosterona koji podržavaju reproduktivno zdravlje. Cink također igra važnu ulogu u upravljanju receptorima hormona štitnjače u hipotalamusu koji je potreban za izbjegavanje hipotireoze te uravnotežuje hormon inzulin koji regulira šećer u krvi.

Rast i popravak mišića

Cink je neophodan za rast stanica i diobu stanica potrebnu za održavanje snage u mišićno-koštanom sustavu. Također pomaže oslobađanju testosterona i hormona rasta koji grade mišićnu masu i pomažu u održavanju dobrog metabolizma.

Zdravlje crijeva

Cink pomaže u apsorpciji aminokiselina i drugih hranjivih tvari. Također pomaže u razgradnji ugljikohidrata kako bi se lako pretvorili u energiju. 

Koji su simptomi nedostatka cinka?

S obzirom na to da se nedostatak cinka smatra jednom od uobičajenih poveznica s bolestima povezanim s pothranjenošću diljem svijeta, ključno je svaki dan uključiti neke od namirnica bogatih cinkom u svoju prehranu. Nedostatak cinka osobito je čest kod trudnica i dojilja, stoga je preporučen veći unos za trudnice i mlade majke. Majčino mlijeko osigurava dovoljno cinka za dojenčad i pomaže u njihovom rastu i razvoju, međutim, bebe od 7 do 12 mjeseci trebaju nadopunu minerala putem prehrane.

KOJA JE HRANA BOGATA CINKOM?

Sjemenke

Sjemenke poput onih konoplje, bundeve i sezama pune su cinka. Ove sjemenke također sadrže vlakna, zdrave masti, vitamine i minerale koji su neophodni za uravnoteženu prehranu. Vlakna će također pomoći crijevima da optimalno funkcioniraju, što dovodi do bolje apsorpcije hranjivih tvari.

Mahunarke

Mahunarke poput slanutka, leće i graha bogate su fitinskom kiselinom, koja inhibira apsorpciju cinka, ali uz pravilne metode kuhanja i dalje su izvrsni izvori cinka i mnogih drugih proteina i ugljikohidrata koji su važni za cjelokupno zdravlje.

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi povezani su s dugovječnošću, sadrže puno zdravih masnoća, vlakana i minerala koji podržavaju zdrav rad mozga. Indijski oraščići imaju posebno dobar omjer bakra i cinka koji pomaže ovim mineralima da ostanu u ravnoteži u tijelu.

Kakao i tamna čokolada

Kakao i tamna čokolada ne samo da sadrže visoke razine cinka, već sadrže i flavonoide koji djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv upala i bolesti.

Povrće

Povrće s najviše cinka uključuje špinat, krumpir i batat. Sve to povrće je prepuno hranjivih tvari, uključujući cink. Najbolje je uključiti što više povrća u svoju prehranu kako bi vaše tijelo bolje funkcioniralo i borilo se protiv bolesti.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.