no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Zašto mačke toliko puno spavaju?

2. studenoga 2022. • ~4 min

U prosjeku, odrasle mačke spavaju između 12 i 16 sati dnevno. Starije mačke i mačići spavaju čak i više, provodeći oko 80% svog života u snu. Zašto toliko spavaju? Različite teorije sugeriraju kako bi ova navika mogla biti povezana s čimbenicima kao što su rizik od grabežljivaca, potreba za očuvanjem energije u divljini i usamljenička priroda mačaka. San je također bitan za formiranje pamćenja, a kod mačića duga razdoblja sna…

U prosjeku, odrasle mačke spavaju između 12 i 16 sati dnevno. Starije mačke i mačići spavaju čak i više, provodeći oko 80% svog života u snu. Zašto toliko spavaju? Različite teorije sugeriraju kako bi ova navika mogla biti povezana s čimbenicima kao što su rizik od grabežljivaca, potreba za očuvanjem energije u divljini i usamljenička priroda mačaka. San je također bitan za formiranje pamćenja, a kod mačića duga razdoblja sna i intenzivan razvoj mozga idu ruku pod ruku.

Mačke postižu odrasle obrasce spavanja u dobi od oko sedam do osam tjedana, kada spavaju 50% do 70% razdoblja od 24 sata. Njihova dnevna aktivnost u divljini može varirati ovisno o tome kada je plijen dostupan u blizini, što znači da su često spremne jesti ili se igrati u neprikladno vrijeme. Većina vlasnika mačaka prepoznaje ovu osobinu kada ih mačka probudi u pet ujutro, često moleći za hranu ili da ih puste van.

Ciklus buđenja i spavanja kod mačaka relativno je promjenjiv, s nekoliko kratkih razdoblja sna tijekom dana i noći, umjesto jednog dugog, neprekidnog sna. Kad su mačke budne, ritmička aktivnost u njihovom mozgu može uvelike varirati ovisno o razini aktivnosti u koju je životinja uključena. Kad mačka zaspi, ritmički obrasci u mozgu postižu nižu frekvenciju i mačka obično ulazi u razdoblje od 10 -30 minuta u kojima se čini da spava, ali će se odmah probuditi ju nešto omete. Mačka tada ulazi u razdoblje kada su joj moždani obrasci na višoj frekvenciji, slično budnosti, ali se ne probude lako. Ovo razdoblje, poznato kao paradoksalni san, smatra se REM fazom za mačke, a njihovi mišići obično gotovo potpuno gube tonus. Nakon još otprilike 10 minuta, mačka se vraća ritmičkim obrascima niže frekvencije tijekom spavanja i može naizmjenično ulaziti i izlaziti iz tih faza nekoliko puta tijekom dugog drijemeža.

Tijekom paradoksalne faze spavanja mačke mogu trzati repom, treptati očima i micati brkovima, što je neke vlasnike i znanstvenike navelo na teoriju da mačke sanjaju tijekom ove faze. Nema izravnih dokaza za to, ali znamo da je paradoksalni san važniji od normalnog sna, stoga je najbolje izbjegavati buđenje mačke dok duboko spava. Mačićima je posebno potrebno dovoljno dubokog sna za njihov razvoj. Kako bi vaša mačka udobno spavala, osigurajte joj čist, topao i mekan prostor, jer je vjerojatnije da će ući u okrepljujući san kada je toplo. 

U divljini, mačke su oportunistički grabežljivci koji mogu koordinirati svoj lov na vrijeme vrhunca aktivnosti najlakše dostupnog plijena. Kao rezultat toga, mačke također mogu promijeniti svoj raspored kako bi se prilagodile svojim vlasnicima, ponekad spavaju cijeli dan ako je kuća prazna ili spavaju većinu noći zajedno s ljudskim članovima kućanstva. Uz to, budući da se obrasci spavanja mačaka razlikuju i svako spavanje traje kraće nego što bi trajalo ljudsko, one će se i dalje vjerojatno probuditi i imati aktivna razdoblja dok su vlasnici odsutni ili spavaju.

Dnevna aktivnost mačaka mijenja se sezonski. Na primjer, njihov najveći unos hrane je u jesen, a najmanji u proljeće, a njihova tjelesna težina najveća je ljeti, a najmanja sredinom zime. U divljini su mačke uglavnom budne nekoliko sati, često vraćajući se na uspješna mjesta lova i tražeći više hrane. Količina vremena koju mačke provode u lovu ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući ima li ženka mačiće koji čekaju na njezin povratak. 

Za domaće mačke, važno je da vlasnici repliciraju mačju prirodnu aktivnost, osiguravajući im interaktivne igračke i vrijeme za igru ​​svaki dan u trajanju od pola sata. 

Normalno je da mačke puno spavaju, osobito kad su vrlo stare ili vrlo mlade. Ključ za prepoznavanje zdravstvenih stanja koja bi mogla zahtijevati posebnu pozornost je uočavanje promjena u njihovom rasporedu spavanja.

Mnoge starije mačke doživljavaju pad kognitivnih funkcija kako stare i mogu pokazivati ​​znakove nemira u snu kao rezultat toga. Promjene u rasporedu i trajanju spavanja vaše mačke mogu biti znak bolesti i mogu zahtijevati posjet veterinaru.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.