no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Zbog klimatskih promjena uskoro bi mogli ostati bez piva i vina? Da, a to je samo dio

25. studenoga 2022. • ~3 min

Poznata je činjenica kako bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati istrebljenje polarnih medvjeda i morskih kornjača. Također će globalno zatopljenje možda pojesti tundru ispod ruralnih sela na Aljasci ili gurnuti nepoznatu australsku žabu u izumiranje. Cinična osoba mogla bi racionalizirati, misleći koga briga za morske kornjače, australske žabe ili neko nasumično selo blizu arktičkog kruga. Ali razmislite o ovome: što ako globalno zatopljenje zauvijek odnese pivo? Što ako nestane vina? Sada…

Poznata je činjenica kako bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati istrebljenje polarnih medvjeda i morskih kornjača. Također će globalno zatopljenje možda pojesti tundru ispod ruralnih sela na Aljasci ili gurnuti nepoznatu australsku žabu u izumiranje. Cinična osoba mogla bi racionalizirati, misleći koga briga za morske kornjače, australske žabe ili neko nasumično selo blizu arktičkog kruga. Ali razmislite o ovome: što ako globalno zatopljenje zauvijek odnese pivo? Što ako nestane vina? Sada bi to privuklo pozornost prosječnog cinika. Za neke, globalno zatopljenje neće biti stvarno sve dok se ne dogodi te dok ne primijete u svom svakodnevnom životu. Evo samo nekih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo koje bi mogle nestati kao posljedica ljudskog djelovanja na klimu i okoliš. 

Pivo

Hmelj i ječam dva su obavezna sastojka piva koji ne reagiraju dobro na globalno zatopljenje. Posljednjih godina Novi Zeland iskusio je loše žetve ječma, a Češka gleda kako njezin cijenjeni hmelj gubi snagu sa svakom sezonom. Istraživači iz obje zemlje kažu da je globalno zatopljenje vjerojatni krivac. Tradicionalno stabilni vremenski obrasci su poremećeni, što čini poremećaje sezona uzgoja. Pivo neće nestati u skorije vrijeme, ali jednog dana bi obična krigla mogla biti puno skuplja ako ne ublažimo posljedice klimatskih promjena.

Tjestenina

Još jedna potencijalna žrtva poremećene klime je durum pšenica, primarni sastojak tjestenine. Predviđa se da će promjene klime povećati temperature i smanjiti količinu oborina u ključnim područjima uzgoja u Italiji i ostatku Europe, stvarajući poremećaje u žetvi. Britanski meteorološki zavod objavio je izvješće o mogućem utjecaju klimatskih promjena na Italiju i predvidio da će proizvodnja pšenice opadati počevši od 2020. i nestati do kraja stoljeća. Jednog dana pričat ćemo našim unucima o dobrim starim danima kada su špageti i ravioli bili jeftini i dostupni.

Skijališta

Poznato skijalište Park City u državi Utahu SAD-u, naručilo je studiju prije nekoliko godina koja je nasmrt preplašila stanovnike. Studija je projicirala da bi temperature mogle toliko porasti do kraja stoljeća, da bi rezultat bio Park City bez snijega. Nije teško vidjeti kako bi globalno zatopljenje moglo ozbiljno utjecati na skijanje i snowboarding. Toplije vrijeme znači kasniji početak i raniji kraj sezone, a da ne spominjemo manje snijega, prirodnog i umjetno stvorenog. Tmurno upozorenje je da bi globalno zatopljenje moglo smanjiti broj radnih mjesta u skijaškoj industriji, što je poruka koju sve više lokalnih vlasti i biznismena počinje primjećivati. Mnoga odmarališta skaču u zelenu energiju i počinju lobirati za zakonodavstvo o klimatskim promjenama.

Vino

Kvalitetno vino po pristupačnim cijenama moglo bi postati prošlost za nekoliko desetljeća ako su projekcije nekih znanstvenika točne i ako se uzgojne regije savršeno pogodne za uzgoj vinove loze pomaknu prema sjeveru zbog visokih temperatura. Male promjene mogu napraviti velike razlike u grožđu, a vinogradi već osjećaju utjecaj toplijih ljeta. Proteklo desetljeće zapravo je bilo jedno od najboljih u povijesti za vinograde u Francuskoj zbog viših temperatura, ali ako postane toplije, usjevi bi se mogli pokvariti, a mjesta poput Engleske i Walesa mogla bi postati dom savršene vegetacijske sezone. Ako temperature nastave rasti, vinovoj lozi bi moglo ponestati prostora za migraciju na sjever i svi ćemo se morati naviknuti na manje vina po višim cijenama.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.