no planet b tportal
menu
Mindfulness

Žeđate za umjetnosti, a ne znate što biste tijekom ljeta? Evo nekoliko izložbi koje biste trebali posjetiti!

21. srpnja 2021. • ~4 min

Ljeto je godišnje doba u kojem tradicionalno imamo najviše vremena za sve one aktivnosti kojima se u ostatku godine ne stignemo ili ne želimo baviti. Jednom kad se na uzavrele gradske ulice i među prazne uredske stolove uvuče ona poslovična sparina, mnogi se od nas sjete da postoje i kulturni sadržaji koje bismo mogli konzumirati. I dok je početkom lipnja takvih sadržaja zaista mnogo, taj se izbor, kako se primiče…

Ljeto je godišnje doba u kojem tradicionalno imamo najviše vremena za sve one aktivnosti kojima se u ostatku godine ne stignemo ili ne želimo baviti. Jednom kad se na uzavrele gradske ulice i među prazne uredske stolove uvuče ona poslovična sparina, mnogi se od nas sjete da postoje i kulturni sadržaji koje bismo mogli konzumirati.

I dok je početkom lipnja takvih sadržaja zaista mnogo, taj se izbor, kako se primiče kolovoz, sve više smanjuje. I što sad? Kamo otići kako bi čovjek zadovoljio svoje estetske apetite što su se u našem umjetnosti željnom biću rojili i množili svih ovih mjeseci u kojima nam je sve što smo mogli poželjeti bilo na dlanu?

Situacija možda nije najbolja, ali to nikako ne znači da je bezizlazna. Osim brda različitih festivala koje još uvijek možete pronaći na nekim od omiljenijih javnih gradskih prostora, neovisno o tome gdje se nalazili, do kraja ljeta možete posjetiti i neke od najiščekivanijih ovogodišnjih izložba, na kojima ćete se, osim što ćete se nahraniti umjetnošću, besplatno ohladiti uzimajući predah od ovog paklenog vremena.

Izložba svih izložbi

Upravo je ovo jedan od naslova koje ćete pročitati odlučite li se na internetu informirati o izložbi naslovljenoj “Picasso i Miró – prijateljstvo, sloboda”, a koju u Umjetničkom paviljonu Juraja Šporera u Opatiji možete razgledati do 10. listopada.

Riječ je o odličnoj izložbi koja s više od 100 originalnih litografija, bakroreza, drvoreza, gravura i akvatinta, prikupljenih iz privatnih kolekcija, demonstrira zašto je ovaj španjolski dvojac zaslužio svoje mjesto u panteonu suvremene povijesti umjetnosti.

Još jedna stotka

Ovo ljeto je, čini se, u znaku stotke – barem kad je riječ o izložbama koje valja pogledati. U prilog tome ide i činjenica da se u zagrebačkom MSU-u trenutačno nudi izložba „Ivan Kožarić: Retrospektiva – jedna od mogućih 100“.

I ovdje je riječ o jednom od naših najznamenitijih umjetnika koji su zadužili hrvatsku kulturu, a kako i sam naslov govori, izložba se postavlja povodom 100. rođendana posve netipične i upravo zbog toga iznimne umjetničke osobnosti. Stoga, ako se vlastitim očima želite uvjeriti u to zašto se apstraktne skulpture ovog rođenog Petrinjca ubrajaju u sam vrh svjetske umjetnosti, pohitajte preko Save.

Jelsa Art Bienale

Možda ste već otišli na zasluženi godišnji odmor, kao i mnogi od naših sugrađana, no daleko od toga da to znači da morate ostati gladni umjetnosti. Pobrinuli su se za to u Jelsi na otoku Hvaru, u kojoj do kraja mjeseca možete uživati u bogatom umjetničkom programu ove bijenalne priredbe.

Kao sjajan uvod u ovaj umjetnički program poslužila je svjetlosna instalacija glasovitog španjolskog kolektiva Luzinterruptus, grupe aktivističkih artista čiji radovi redovito pozivaju na promišljanje naše uloge u borbi protiv klimatskih promjena, ali uzbuđenja neće nedostajati ni u ostatku programa.

Zanimaju li vas detalji, svakako vam preporučujemo da detaljnije proučite meni, a kao highlightove koji nas još očekuju na Hvaru izdvajamo radionice Matthiasa Hurtla i Francisce Roche Goncalves, suvremenih umjetnika uz čije ćete vodstvo pronaći sasvim nov pogled na svijet koji vas okružuje.

Lica koja dolaze

Ako su vam možda draži radovi mladih, još uvijek neotkrivenih umjetnika čije vrijeme uskoro dolazi, onda vas upućujemo na galeriju dosadašnjih iteracija programa Erste fragmenti. Riječ je o projektu Erste banke kojim se svake godine stipendiraju, promoviraju i novčano nagrađuju najbolji mladi umjetnici iz čitavog spektra vizualnih žanrova.

Ako pak i sami pripadate ovoj plemenitoj vokaciji, onda će vas zasigurno razveseliti vijest da natječaj za 17. Erste fragmente traje do kraja kolovoza te da je riječ o platformi otvorenoj za otkup skulptura, slika, grafika i instalacija, novomedijskih i digitalnih instalacija, kao i hibridnih umjetničkih formi, uz dodatnu novčanu nagradu za najbolji rad te organizaciju samostalne izložbe autoru ili autorici pobjedničkog rada. Osim toga, fragmentaši će dobiti priliku predstaviti dodatne radove koji će u rujnu 2021. godine biti ponuđeni na prodaju posjetiteljima zajedničke izložbe u zagrebačkoj Laubi. Zanima li vas više o samom natječaju, svakako posjetite (erstebank.hr) za više informacija.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Erste bankom.