Zeleno je in – trend u načinu prehrane čije su dobrobiti puno šire od ”zdravog obroka”
Možda ste fleksitarijanac, a da to ne znate! Svjedoci smo brojnih trendova koji se danas izmjenjuju kao na traci, bilo da je riječ o tehnologiji, modi, uređenju interijera, kozmetici ili općenito poimanju ljepote. U vremenu u kojem je imperativ kvalitete života ipak briga o zdravlju možemo slobodno reći da nikad prije ljudi nisu toliko analizirali prehranu i birali namirnice koje smatramo zdravima, koliko to rade u posljednjih nekoliko godina. Zdrava…
Možda ste fleksitarijanac, a da to ne znate!
Svjedoci smo brojnih trendova koji se danas izmjenjuju kao na traci, bilo da je riječ o tehnologiji, modi, uređenju interijera, kozmetici ili općenito poimanju ljepote. U vremenu u kojem je imperativ kvalitete života ipak briga o zdravlju možemo slobodno reći da nikad prije ljudi nisu toliko analizirali prehranu i birali namirnice koje smatramo zdravima, koliko to rade u posljednjih nekoliko godina. Zdrava prehrana danas više ne predstavlja samo trend, nego i način života.
U svemu tome, danas je prisutan kolektivan okret prirodi koji, uz strelovit tehnološki napredak, prioritet stavlja na očuvanje okoliša i odgovorno postupanje prema prirodnim resursima kako bismo sveobuhvatno smanjili štetne čimbenike na prirodu kroz sve aspekte života, pa tako kroz sami način prehrane. Danas je zdrava prehrana jedan sasvim novi lifestyle koji u životima pojedinaca podrazumijeva nit vodilju u odabiru namirnica koje pridonose očuvanju zdravlja.
Nije tajna da je u tom odabiru naglasak na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz što manje industrijski prerađivanih namirnica i ograničavanje unosa mesnih i mliječnih proizvoda.
PLANT BASED je način života, a ne samo prehrane
Popularnost biljne prehrane raste, što zbog njezina nutritivnog značaja, a što zbog utjecaja prehrane na okoliš. Iako je nutricionizam kompleksna znanost, zdrava prehrana to ne bi trebala biti. Jednostavno i univerzalno prihvaćena činjenica jest da je zdravo jesti voće i povrće, a biljna prehrana doprinosi zdravlju na brojne načine koje smo većim djelom već spomenuli. Tipovi prehrana isključuju namirnice životinjskog porijekla ili smanjuju njihov obujam iz više su razloga postale sve raširenije.
Postoji više tumačenja ovog termina, a u prehrambenim navikama on se temelji na odabiru i unosu zdravih namirnica u organizam, konzumaciju najvećim dijelom voća i povrća, ali i sjemenki, ulja te cjelovitih žitarica. Ako vam je ipak nezamislivo svrstati se u skupinu poput vegetarijanaca ili vegana, možda ste zapravo fleksitarijanac, a da niste toga ni svjesni.
Fleksitarijanac? Fleksibilan vegetarijanac.
Ovaj moderan termin pojavio se relativno nedavno, a riječ je o osobi koja se uglavnom pridržava vegetarijanske prehrane, ali povremeno konzumira meso i ribu. Znate tko su vegetarijanci i vegani, ne pripadate ni u jednu od tih skupina, no ipak ćete u restoranu radije naručiti salatu nego sočan odrezak? Bilo da je razlog tomu etičke prirode pa vam je stalo do očuvanja okoliša i životinjskog svijeta ili samo smatrate da vaš organizam više treba nutrijente koje će mu osigurati namirnice biljnog podrijetla, ali ipak ne možete zamisliti da više nikad ne pojedete hamburger ili roštilj, mi ćemo vas svrstati u fleksitarijance. Fleksitarijanstvo je postalo popularan izbor način života za one koji žele svojim odlukama i odabirom hrane biljnog podrijetla poboljšati svoje zdravlje, ali i umanjiti svoj utjecaj na ugljični otisak koji je u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina neupitan.
Istraživanja su pokazala da je reduciranje unosa životinjskih namirnica i konzumacija uglavnom biljne hrane jedno od najmoćnijih sredstava kojima možemo smanjili svoj utjecaj na planet tijekom života. Ovo se prije svega odnosi na količine potrebne energije, upotrebe zemljišta, emisije plinova, korištenja voda te stvaranja zagađenja jer kroz proizvodnju namirnica životinjskog podrijetla generira većinu emisija stakleničkih plinova povezanih s hranom. Utjecaji životinjskih proizvoda na prehranu također doprinose i nastajanju mrtvih zona u oceanima, područjima s niskom razinom kisika gdje malo organizama može preživjeti. Fleksitarijanci dakle svojim odabirom hrane čine važan pomak u očuvanju zdravlja prirode čiji je utjecaj na zdravlje pojedinca u tehnološki determiniranom suvremenom društvu, neizostavan.
Biram zdravo, promišljeno i ukusno
Naravno da svatko od nas želi činiti dobro za svoje zdravlje, a ako time mogu dati svoj doprinos očuvanju prirodnih resursa, u čemu je moja prepreka. Najčešće na nju nailazimo u ideji života bez nekog brzog zalogaja koji današnja svakodnevnica zbog tempa života ipak zahtjeva. Ako mislite da je plant based prehrana ideologija kojoj i sami težite, ali vam se režim potpunog odricanja od okusa na koje ste navikli čini suviše rigorozan, dobra je vijest da na tržište danas nudi mnoštvo plant-based proizvoda uz koje vaši okusni pupoljci neće biti nimalo zakinuti.
Već prepoznatljiva linija takvih proizvoda je Planet of Plants, prva hrvatska linija proizvoda koji su 100% biljnog podrijetla i čiji je inovativni iskorak sadržan u sedam naizgled basic proizvoda. Liniju čine burger, salama, ulje, majoneza, umak, namaz i kokosova mast, a proizvodi ne sadrže meso, mlijeko, jaja ili med. Pa u čemu je onda tajna veličanstvenih 7 poznatih okusa ovih nimalo običnih proizvoda? Biljke, biljke i biljke.
Budućnost počinje sada, neka bude tasty&healthy
Zaključit ćemo kako je umjerenost ključ svakog uspjeha, a poluvegetarijanska prehrana dobar je temelj za pozitivne promjene kojima možemo unaprijediti vlastito zdravlje, ali i učiniti nešto za zdravlje prirode koja će nam to zasigurno višestruko vratiti. Ako je ponekad želja za okusom mesa prevelika, a ne želimo kršiti naš PLANT BASED način života, Planet of Plants proizvodi zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, a pogodni su za vegane, vegetarijance kao i za fleksitarijance. Donosimo još nekoliko savjeta kako biti vjeran fleksitarijanac:
- U svaki dan ubacite najmanje pet porcija voća i povrća kako biste bili sigurni da dobivate sve hranjive tvari koje su vašem tijelu potrebne
- Jedite dobre izvore hrane bogate željezom kao što je lisnato zeleno povrće i pijte malu čašu voćnog soka uz obrok jer vitamin C pomaže u apsorpciji željeza
- Isprobajte vegetarijanske recepte ili ponovno osmislite svoje omiljene recepte zamjenom mesa za neku od Planet of Plants namirnica
- Promijenite svoje porcije. U dane kada odlučite jesti meso, perad ili ribu, vaš bi se tanjur trebao sastojati od 25% proteina, 25% cjelovitih žitarica poput smeđe riže, tjestenine od cjelovitih žitarica ili kvinoje, te 50% voća i povrća
- Ne zaboravite uključiti redovitu tjelovježbu u svoje tjedne aktivnosti kako biste bili sigurni da je vaš lifestyle zdrav i uravnotežen iz svakog kuta gledanja
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Zvijezdom.