no planet b tportal
menu
Living

Želite da vam dom savršeno miriše? Iskoristite ovih deset prirodnih načina

4. travnja 2023. • ~4 min

Umjesto da neugodne mirise prikrivate kemikalijama, postoje ekološki prihvatljivi načini da vaša kuća miriše bolje. Isprobajte ove prirodne načine da vaš dom nevjerojatno miriše. Koristite vlastiti deterdžent Koristite prirodne sastojke za izradu vlastitog deterdženta kako bi vaš dom bolje mirisao. Destilirani bijeli ocat zamjenjuje omekšivač kada ga ulijete u perilicu tijekom ciklusa ispiranja. Moguće je napraviti DIY deterdžent siguran za tijelo miješanjem sapuna, boraksa i sode za pranje. Vaš dom…

Umjesto da neugodne mirise prikrivate kemikalijama, postoje ekološki prihvatljivi načini da vaša kuća miriše bolje. Isprobajte ove prirodne načine da vaš dom nevjerojatno miriše.

Koristite vlastiti deterdžent

Koristite prirodne sastojke za izradu vlastitog deterdženta kako bi vaš dom bolje mirisao. Destilirani bijeli ocat zamjenjuje omekšivač kada ga ulijete u perilicu tijekom ciklusa ispiranja. Moguće je napraviti DIY deterdžent siguran za tijelo miješanjem sapuna, boraksa i sode za pranje. Vaš dom će mirisati bolje kada cijeli vaš ormar bude mirisao bolje. Ova opcija je ekološki prihvatljiva jer štedite resurse radeći nešto kod kuće. Korištenje prirodnih sastojaka također je bolje za vodu i vašu odjeću. Dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja za najmirisnije rublje.

Nabavite buket

Buketi su prekrasan način da u svoj dom unesete fantastične prirodne mirise. Sakupite cvijeće na otvorenom, iz svog vrta ili pronađite održivog dobavljača. Cvijeće poput ljiljana, ruža, jorgovana ili jasmina su trajnice koje imaju jak i jasan miris. Božuri, irisi i lavanda imaju suptilnije mirise, no imaju dodatnu prednost jer su dobri i za alergičare. Pomiješajte i uskladite cvijeće u svom buketu kako biste napravili personalizirani miris. Niz boja također će osvijetliti svaku prostoriju.

Kuhajte voće i začine

Kuhanje voća i začina na ploči štednjaka sjajan je način da vaš dom lijepo miriše. Možete odabrati koje god voće želite, ali naranče i limuni su najbolji. Ubacite štapiće cimeta ili vaniliju za dodatnu slatkoću. Ovo zahtjeva potpuno prirodne sastojke, jedino što stavljate u zrak je para iz vode i mirisi voća i začina.

Otvorite te prozore

Otvaranje prozora je super jednostavan način da pustite prirodne mirise da uđu u vaš dom. Ovo također djeluje ako se želite riješiti neugodnih mirisa i poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Samo otvorite nekoliko prozora i pustite sunčevu svjetlost i zrak u svoj dom, tako ćete unijeti prozračan i svjež miris.

Iskoristite limun

Limunom možete očistiti i dezodorirati svoj dom. Kiselost limuna olakšava snalaženje kroz teške mirise. Riješite se mirisa u kuhinji brisanjem stvari mješavinom limunova soka, vode i morske soli.

Ulijte kipuću vodu

Ponekad je uklanjanje neugodnih mirisa najbolji način da poboljšate miris svog doma. Kanta za smeće smrdi jer sadrži hrpu stare hrane. Umjesto izlijevanja jakih kemikalija u sudoper, koristite vodu kao ekološki prihvatljivo rješenje. Pustite vodu da prokuha na ploči štednjaka i pažljivo je izlijte u odvod. Kipuća voda trebala bi održavati vaš dom sjajnim mirisom.

Usisavajte sodom bikarbonom

Pospite malo sode bikarbone na svoj tepih. U početku bi vam moglo biti čudno, ali ćete brzo primijetiti razliku. Soda bikarbona je odlična u upijanju mirisa i izvrsna je alternativa sprejevima koji mogu sadržavati jake kemikalije. Nakon što ste sodu bikarbonu posuli po tepihu, pričekajte neko vrijeme da se slegne i upije sve mirise. Zatim usisajte svoj tepih.

Ispecite kolačiće

Svi vole miris svježe pečenih kolačića. Ovakva izrada hrane od nule izvrstan je način da budete ekološki prihvatljivi. Pronađite recept, odaberite sastojke iz etičkih izvora i stavite svoje kolačiće u pećnicu. Miris ukusnih kolačića ispunit će vaš dom u tren oka, a bonus ove metode je da nakon toga imate i ukusan zalogaj.

Koristite destilirani ocat

Destilirani bijeli ocat odličan je za prirodni miris vaše kuće. Ocat je siguran za hranu, pa ga možete koristiti za čišćenje radnih površina i unutrašnjosti hladnjaka. Sve što trebate učiniti je pomiješati vruću vodu i ocat i prebrisati stvari. Iako bi sam po sebi mogao jako mirisati, miris će nestati brzo nakon što završite s čišćenjem.

Budite kreativni sa svijećama

Ponovna uporaba svijeća odličan je način da budete ekološki osviješteni, a da vaša kuća miriše nevjerojatno. Uzmite nekoliko svijeća koje su gotovo prazne i pomiješajte vosak za svijeće. Uživat ćete u stvaranju zabavnih, novih mirisa. Kombiniranje voska također vas štedi potrebe za novom svijećom. Kocke voska za svijeće jednostavne su za korištenje, ali aparati za topljenje voska troše energiju. Mirisna vrećica odličan je način da kockice iskoristite na ekološki način. Umjesto u aparatu za topljenje voska, ubacite kockice u gazu i zavežite je. Za suptilnu aromu ovu mirisnu vrećicu možete staviti u ladice ili iznad svojih ormarića.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.