no planet b tportal
menu
Living

Želite uštedjeti energiju u kućanstvu? Donosimo nekoliko odličnih savjeta

6. listopada 2022. • ~4 min

Štednja električne energije u svakodnevnom životu često je lakša nego što mislite. Čak i male, svakodnevne promjene u ponašanju mogu pomoći u uštedi električne energije i novca te tako smanjiti vlastite emisije CO2. Stoga smo sastavili deset jednostavnih savjeta za uštedu energije koji se lako mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Tri savjeta za uštedu struje prilikom pranja rublja Za pranje ruba Kod pranja se svaki stupanj računa! Razlog tome je…

Štednja električne energije u svakodnevnom životu često je lakša nego što mislite. Čak i male, svakodnevne promjene u ponašanju mogu pomoći u uštedi električne energije i novca te tako smanjiti vlastite emisije CO2. Stoga smo sastavili deset jednostavnih savjeta za uštedu energije koji se lako mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Tri savjeta za uštedu struje prilikom pranja rublja

Za pranje ruba

Kod pranja se svaki stupanj računa! Razlog tome je što je čak 60% ugljičnog otiska dolazi od pranja rublja. U prosjeku u Europi, posljedica je stvarnog ciklusa pranja u stroju, uglavnom zbog zagrijavanja vode. Ciklus pranja na 30 umjesto na 40 °C štedi do 38% električne energije i time smanjuje emisiju CO2. U Europi je prosječna temperatura pranja još uvijek 42,6 °C. Kada bi sva kućanstva prala na 30 °C, uštedjeli bismo 3,5 milijuna tona CO2 godišnje. To bi bilo dobro i za klimu i za novčanik.

Napunjena perilica rublja

Prema brojnim istraživanjima, pranje s potpuno napunjenom perilicom je najisplativije i također posebno ekološki prihvatljivo. Pravilnim punjenjem perilice rublja broj pranja godišnje u četveročlanom kućanstvu može se smanjiti s 300 na 150 pranja. Moderne perilice imaju automatsku kontrolu količine, ali čak i s pola punjenja ponekad koriste znatno više od polovice deterdženta, vodu i struju.

Sušenje odjeće

Sušenje vlažnog rublja u sušilici zahtijeva više energije od pranja. Prema izračunima, sušenje rublja na svježem zraku je ekološki najprihvatljivije. Ako se samo polovica rublja suši vani, a ne u sušilici, četveročlano kućanstvo godišnje može značajno uštedjeti.

Sljedeći savjeti također će pomoći u uštedi energije:

Centrifugirajte rublje na najvećoj mogućoj brzini – što je manja zaostala vlaga u rublju, sušilici je potrebno manje struje.

Mnogi tekstilni proizvodi koji se lako održavaju nakon centrifugiranja mogu se jednostavno sušiti na vješalici.

Ako je moguće, rublje nemojte sušiti u grijanim prostorijama jer se tako troši više energije nego u sušilici. To je zbog činjenice da se vlažan zrak iz prostorije mora ispuštati prema van kako bi se izbjegao razvoj plijesni u unutrašnjosti.

Sedam savjeta za uštedu struje u kuhinji

Pranje suđa

Prema Washing Forumu, moderna perilica posuđa i česta uporaba 50/55 °C, ECO ili automatskih programa mogu uštedjeti struju i vodu. Ciklus pranja s novom učinkovitom perilicom posuđa danas košta samo oko pola manje vode i energije u usporedbi s prosječnom perilicom posuđa prije 20 godina.

Hladnjak 

Pravilna temperatura i punjenje hladnjaka štedi veliku količinu električne energije. Već 7 °C u hladnjaku dovoljno je za dostatno hlađenje hrane i pića. Najniži odjeljak je najhladniji i najbolje ga je koristiti za čuvanje kvarljive robe poput mesa ili ribe. Osim toga, pun hladnjak koristi manje električne energije jer je zrak vrlo loš medij za prijenos topline.

Dodatni rashladni uređaji

Zamrzivači, ledene škrinje ili drugi hladnjaci u podrumu ili ostavi često rade tijekom cijele godine, ali također često nisu potrebni. Ovdje vrijedi preispitati vlastite potrebe i, ako je potrebno, privremeno isključiti uređaje ili ih se riješiti. Isključivanjem stare, prevelike škrinje za zamrzavanje može se uštedjeti do 600 kilovatsati električne energije godišnje.

Kuhanje

Kod kuhanja s poklopcem trošimo do 65 posto manje struje ili plina jer poklopac zadržava toplinu u loncu. Voda za tjesteninu se također brže kuha kada je poklopac zatvoren.

Grijanje vode

Ako želite zagrijati vodu, koristite samo kuhalo za vodu. Troši znatno manje struje od štednjaka.

Pećnica

Prilikom pečenja odaberite cirkulirajući zrak umjesto gornjeg i donjeg grijanja. Kod kruženja zraka dovoljna je temperatura niža za 20 do 30 stupnjeva jer se topli zrak ravnomjerno raspoređuje u pećnici. To štedi 25 do 40 posto troškova električne energije u usporedbi s pečenjem s gornjom i donjom toplinom. 

Pečenje

Želite podgrijati kruh ili kiflice od prethodnog dana? Tada umjesto pećnice upotrijebite toster, barem ako je u pitanju manja količina.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.