no planet b tportal
menu
Living

Živite li previše sjedilački? Ovo su znakovi koji to potvrđuju

8. studenoga 2022. • ~3 min

Jeste li znali da jedna od četiri odrasle osobe ne zadovoljava globalno preporučene razine tjelesne aktivnosti? To je veliki problem, s obzirom na to da je sjedilački način života povezan s povećanim rizikom od nepovoljnih zdravstvenih ishoda, uključujući debljanje i pretilost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i povećani rizik od smrtnosti iz svih razloga. Jednostavno rečeno: naša tijela nisu stvorena da dugo miruju.  Koliko dugo je predugo za…

Jeste li znali da jedna od četiri odrasle osobe ne zadovoljava globalno preporučene razine tjelesne aktivnosti? To je veliki problem, s obzirom na to da je sjedilački način života povezan s povećanim rizikom od nepovoljnih zdravstvenih ishoda, uključujući debljanje i pretilost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i povećani rizik od smrtnosti iz svih razloga. Jednostavno rečeno: naša tijela nisu stvorena da dugo miruju. 

Koliko dugo je predugo za sjedenje?

Opća preporuka je smanjiti dugotrajno sjedilačko ponašanje na najviše 60 minuta odjednom. Kako biste smanjili neaktivnost, usredotočite se na veću učestalost kretanja tijekom dana. “

Na kraju svakog sata trebalo bi ciljati na tri do šest minuta kretanja. Namjestite alarm i samo ustanite, hodajte uokolo, gdje god se nalazili.

Koji su znakovi da se ne krećete dovoljno?

Još uvijek niste sigurni jesu li vaše navike previše sjedilačke? Evo nekoliko glavnih znakova da se ne krećete dovoljno za svoje mentalno i tjelesno zdravlje i da je vrijeme da pojačate tjelesnu aktivnost.

Ne ispunjavate globalne zdravstvene preporuke

Jedan od načina da saznate jeste li previše sjedilački je da razmotrite nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, koje savjetuju ili 150 do 300 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno ili 75 do 150 minuta aerobne aktivnosti jakog intenziteta tjedno, plus dva dana treninga snage. Ako ne ispunjavate nijedan od tih prijedloga, vjerojatno se ne krećete dovoljno. Rješenje? Polako gradite svoju toleranciju na vježbanje dok ne dosegnete ovaj prag i više.

Provodite više od polovice budnih sati ne krećući se

Još jedan koristan pokazatelj: Izračunajte broj sati koje spavate, a zatim to oduzmite od 24 sata. Taj broj je broj sati u danu koje morate biti aktivni i angažirani. Ako više od 50 posto tog vremena provedete sjedeći , ležeći i ne mičući se, važno je pronaći načine da se to promijeni. 

Osjećate se umorno cijelo vrijeme

Istina je, umor dolazi od mnogih stvari – stresa, loše prehrane, hormonske neravnoteže, ali sjedilački način života također igra ulogu u umoru. Što više budete sjedili, osjećat ćete se umornije. To je zato što tijelo (srce, pluća, mišići) gubi kondiciju, što se može dogoditi za samo nekoliko dana.

Primjećujete promjene u svojoj težini i metabolizmu

Kako vaša težina ne bi varirala na nezdrav način, morate sagorjeti isti broj kalorija koji ste unijeli. Ali kada previše sjedite, vaš unos kalorija ostaje isti dok vaša potrošnja energije pada, a višak kalorija tijelo pohranjuje kao mast. Sjedilački način života također utječe na vaš metabolizam, tjelesni proces pretvaranja hrane u energiju. Sporiji metabolizam znači da sagorijevate manje kalorija u mirovanju. 

Nedostaje vam kvalitetan san

San je dragocjen. Bez odgovarajuće količine sna, preporučenih sedam do devet sati, može rezultirati problemima s metabolizmom, oslabiti vaš imunološki sustav te povećati rizik od rane smrti. Budite uvjereni, moći ćete čvršće spavati ako se pridržavate preporučenih smjernica za aktivnosti.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.