no planet b tportal
menu
Living

Život bez bacanja? Nije toliko teško kao što mislite

4. listopada 2022. • ~3 min

Jeste li zabrinuti zbog utjecaja koje naša jednokratna potrošnja ima na planet? Možda vaša navika brze mode više nema istu privlačnost ili vas ljuti bacanje još jednog prebrzo iskorištenog i uništenog proizvoda u smeće? Sve se to može bez problema srediti, bez previše odricanja i problema. Ovo je pet jednostavnih savjeta za život bez bacanja! Prepoznajte stvari koje vas tjeraju da trošite Prvi korak je postati svjestan pritisaka koji vas…

Jeste li zabrinuti zbog utjecaja koje naša jednokratna potrošnja ima na planet? Možda vaša navika brze mode više nema istu privlačnost ili vas ljuti bacanje još jednog prebrzo iskorištenog i uništenog proizvoda u smeće? Sve se to može bez problema srediti, bez previše odricanja i problema. Ovo je pet jednostavnih savjeta za život bez bacanja!

Prepoznajte stvari koje vas tjeraju da trošite

Prvi korak je postati svjestan pritisaka koji vas potiču na impulzivnu kupnju. Oglašavanje je posvuda i prodire u kutke i pukotine našeg mozga, šapućući svoje opake pozive. Smanjite unos oglašavanja što je više moguće i potrudite se biti svjesni reklama. Iako nas svi pokušavaju uvjeriti kako ćemo samo zahvaljujući određenim proizvodima biti lijepi, sretni, cool, učinkoviti i zdravi, ne znači da morate kupiti baš sve! Prodaja je korisna, ali samo ako se prodaje ono što smo već identificirali kao predmet koji vrijedi unijeti u naše živote.

Upoznajte vlastiti ukus

Važno je osjećati se dobro u vezi s vlastitim ukusom i izborima kako bismo se mogli suprotstaviti trendovima i hirovima. Provedite vrijeme gledajući samo boje, zatim oblike, teksture, materijale i stilove za svoju garderobu i svoj dom. Od kojih vam boja oči zaiskre, a srce brže zakuca? Koje teksture želite osjetiti uz svoju kožu ili pod nogama? Koji oblici čine da izgledate elegantno i upečatljivo ili su udobniji? Izradite svoj osobni vodič za kupnju, s popisom brendova koji zadovoljavaju vaše vrijednosti kada su u pitanju etika i okoliš . Onda kada dođe vrijeme za kupnju novog artikla, okrenite se vlastitim popisima umjesto da skočite na ono što je trenutno u trendu.

Provjerite svoje zalihe

Metodično pregledajte svoje predmete, sakupite ih sve zajedno i zatim identificirajte koji su predmeti za kojima biste prvo posegnuli, a onda opravdava li sve ostalo svoje mjesto u vašem životu. Ako predmet nije koristan, lijep ili smislen, onda vam ne treba. Predmeti koji nemaju svrhu jednostavno su nered, ili još gore, to su predmeti za koje smatramo da bi nam se trebali svidjeti i zbog kojih se osjećamo krivima. Svatko je dobio poklon koji nam se ne sviđa i pospremio ga u ladicu. Povremeno otvorite ladicu i svaki put se osjećate loše jer vam se poklon ne sviđa. Na kraju, možda nakon nekoliko godina, odlučite da je ‘odradio svoje vrijeme’ i poklonite ga. Umjesto toga, preporučujemo da ga poklonite čim ga dobijete. Manje krivnje i nereda za vas, isti rezultat. Neki ljudi to nazivaju minimalizmom, ali zapravo je to samo razumno razmišljanje o prostoru, proračunu i vremenu koje imate.

Pronađite komade koje ćete imati zauvijek

Nakon što odlučite što vam je potrebno u životu, prema svojim prioritetima i vrijednostima, pokušajte pronaći najdugovječniju i najkvalitetniju verziju toga. Ne samo da će vas ovo poštedjeti stresa čestog popravljanja ili mijenjanja, već ćete i dugoročno uštedjeti novac.

Čuvajte, njegujte i popravljajte

Ako kupujete dugoročno, kupovat ćete predmete koji su vrijedni brige o njima. Postoji nekoliko osnovnih zadataka održavanja koji mogu drastično povećati dugovječnost predmeta, bilo odjevnih ili kućanskih. Uklonite kamenac s uređaja koji koriste vodu svaka tri mjeseca, nježno perite odjeću, stavite nadmadrace na madrace… Učinite sve kako biste što duže i kvalitetnije uživali u stvarima koje vas čine sretnima!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.