no planet b tportal
menu
Mindfulness

Znamo mnogo o dobrobitima prirode za mentalno zdravlje, no uzimamo li dovoljno? Ako ste umorni, depresivni i van fokusa, podignite pogled!

13. prosinca 2021. • ~7 min

Posljednjih desetljeća ne samo da svjedočimo već i sudjelujemo u strelovitom napretku tehnologije koja je veliki trag ostavila i na naše ponašanje. Možemo slobodno reći da danas živimo jedan potpuno drugačiji život nego prije tek dvadesetak godina. Suvremena civilizacija je nezamisliva bez modernih uređaja i njihove mogućnosti pokreću svijet i omogućuju nam fantastične stvari, no pogled prikovan uz ekrane ostavlja trag. Stalni nedostatak vremena, preopterećenost novim tehnologijama, loše svakodnevne navike,…

Posljednjih desetljeća ne samo da svjedočimo već i sudjelujemo u strelovitom napretku tehnologije koja je veliki trag ostavila i na naše ponašanje. Možemo slobodno reći da danas živimo jedan potpuno drugačiji život nego prije tek dvadesetak godina. Suvremena civilizacija je nezamisliva bez modernih uređaja i njihove mogućnosti pokreću svijet i omogućuju nam fantastične stvari, no pogled prikovan uz ekrane ostavlja trag. Stalni nedostatak vremena, preopterećenost novim tehnologijama, loše svakodnevne navike, svakodnevni problemi, kao i pretjerani pristup informacijama – sve to zahtijeva i troši našu ograničenu pažnju. Kao rezultat toga, prestajemo vidjeti svijet oko sebe. Prestajemo uživati u malim stvarima u životu. Prestajemo šetati, gledati nebo, drveće, pa čak i ljude oko nas. Što učiniti kako bismo se nastavili koristiti tehnologijom, ali istodobno živjeli povezaniji s prirodom?

„Više se volim igrati unutra, jer su sve utičnice ondje.“ rekao je dječak u knjizi Posljednje dijete u šumi Richarda Louva. Otkako je 2005. izašla knjiga, u kojoj nas autor upoznaje s problemom pod nazivom „Sindrom manjka kontakta s prirodom“, djeca, a i odrasli, samo su se još više navukli na digitalne gadgete i tehnologiju. Problem je očit, što više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i elektroničkom svijetu, manje nam ostaje za provođenje u prirodi. I ne možemo ovdje ne istaknuti djecu kao posebno ugroženu skupinu.

Brojna istraživanja pokazuju da je upravo gubitak doticaja s prirodom uzročnik poteškoća s koncentracijom, hiperaktivnosti, gubitka tjelesne kondicije, brojnih civilizacijskih bolesti (pretilost, dijabetes itd.), pa čak i kratkovidnosti. Prema mišljenju znanstvenika, kontakt s prirodom smanjuje agresiju, simptome poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pozornosti te jača imunosni sustav djece. Da smo toga svjesni govori i najnovije istraživanje tvrtke VELUX provedeno u Hrvatskoj i srednjoeuropskim zemljama. Ipak, naziv same studije SPUŠTENI POGLEDI 2021.“ proizašle iz spomenutog istraživanja dovoljno govori o tome koliko rijetko gledamo ptice, drveće, oblake, iako smo uvjereni da promatranje prirode pozitivno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Čak 95 % ispitanika iz Hrvatske smatra da im je priroda važna i da se o njoj treba brinuti, a visok je postotak i onih koji smatraju da teme klimatskih prijetnji te potrebe za sustavnim promjenama utječu na osjećaj svojevrsne udaljenosti od sve cjenjenije prirode. Problem nedostatka kontakta s prirodom i čežnja za njom jače je izražena kod ljudi koji žive u velikim gradovima, što može biti povezano s načinom života, ali i pristupom zelenim površinama u urbaniziranim sredinama.

Istraživanja poput ovog tvrtke VELUX potiču nas da se zapitamo jesmo li u silnim mogućnostima napretka i razvoja koje nam nudi moderna tehnologija, postali zapravo njezini zarobljenici. Mnogi od nas pretvorili su se u sakupljače lajkova, dijelimo svaki trenutak naše privatnosti s našim Internet prijateljima kojima se želimo svidjeti, a nismo ni svjesni što sve propuštamo dok spuštamo pogled i sve se niže i niže naginjemo nad zaslon.

Živjeti s prirodom važno je za opstanak i zdravlje

Hoćemo li ili ne ostvariti kontakt s prirodom ovisi prije svega o našim odlukama. Pozivanje na nedostatak vremena, previše obaveza i život u urbanim sredinama i nije neka izlika. Odgovorite si potpuno iskreno i realno – koliko ste vremena danas proveli gledajući u neki od zaslona u vašem uredu ili domu, a da to niste morali? Jeste li barem dio tog vremena mogli provesti drugačije? Sigurni smo da da! Nedostatak kontakta s prirodom može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a degeneracija vrata samo je jedan od problema čiji je uzrok upravo u pitanju na koje ste si (nadamo se) dali iskren odgovor. Neprestano savijanje vrata pri korištenju mobilnih uređaja i prijenosnih računala, takozvani „Pogrbljeni vrat“, mijenja prirodnu zakrivljenost naše kralježnice što dovodi do dugotrajnih oštećenja, čak i kod djece.

Prema studiji SPUŠTENI POGLEDI 2021. 96 % ispitanika smatra da je napredak civilizacije odvojio čovjeka od prirode, no je li činjenica da neki od nas provedu gotovo 5.000 sati na godinu zureći u zaslone, ili ona da prosječna odrasla osoba tako provede 34 godine života, dovoljno zastrašujuća da nas potakne na promjenu?

Priroda je dobra, igra u prirodi je bolja

Istraživanje pokazuje da 95% ispitanika smatra da djeca i adolescenti sada provode manje vremena na otvorenom nego njihove starije generacije, a roditelji uglavnom tvrde da je njihovo djetinjstvo bilo više usmjereno na prirodu od njihove djece. Vrijeme provedeno u prirodi preduvjet je za podizanje svijesti o važnosti brige i očuvanja prirode, stoga i naša definicija prirode mora biti šira. Moramo se maknuti od ideje da je priroda “tamo vani”, da je to nešto što morate posjetiti i ponovno razmisliti o ulozi prirode u našim gradovima.

Dugotrajno sjedenje pred ekranom može djeci nanijeti ogromnu štetu, u fizičkom i psihičkom smislu, a činjenica je da stres danas ne zahvaća samo odraslu populaciju, anksioznost danas sve je prisutnija i kod djece. Nesputano i spontano igranje u prirodi donosi značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja, kreativnosti i duševnog blagostanja. To znači bolje ocjene u školi, manje depresije i manje nedostatka pažnje i hiperaktivnosti. Igranje u zelenilu poboljšava međuljudske odnose, suradnju i toleranciju. Uz to, kada djeca usvoje naviku odlaska u prirodu, velika je vjerojatnost da će je zadržati tijekom čitavog života.

Promijenimo navike i pogledajmo gore

Zastrašujuća je činjenica da svaki peti Hrvat u uobičajenom danu (22%) provede manje od sat vremena vani tijekom tjedna, ali još nas više plaši spoznaja da čak i ako smo vani, ne obraćamo pozornost na okolinu, i tada je naša pažnja više ili manje usmjerena na sadržaj na ekranu. Iz tvrtke VELUX poručuju da je krajnje vrijeme da stvorimo razliku između vremena koje dajemo tehnologiji i vremena koje uzimamo za nas, a to je upravo ono vrijeme koje dajemo prirodi.

Senior couple in love on a walk in an autumn nature. Senior man and a woman hugging at sunset, looking up. Copy space.

Čovjekova potreba za život u dodiru s prirodom je urođena i zato zadovoljite tu potrebu svakog dana. Izađite van, promatrajte oblake, ptice, sunce. Velika većina nas vjeruje da bliski kontakt s prirodom omogućuje odmor (93 %) i uživanje u zdravlju (94 %), a ipak su pogledi i dalje spušteni. Podignite ih! Ako već nemate mogućnost za dodir s prirodom svakog dana, pustite nju da uđe u vaš dom. Pristup dnevnom svjetlu i svježem zraku, pogled na zelenilo s prozora, nebo, oblaci, sunce obilježja su kućnog okružja koja utječu na našu dobrobit i načine suočavanja sa suvremenim izazovima. Zapamtite, čak i samo promatranje prirode kroz prozor može smanjiti stres i regulirati otkucaje srca.

Izvješće SPUŠTENI POGLEDI 2021.“ dio je kampanje koja ima za cilj potaknuti ljude na bolju povezanost s prirodom kako bi svaki dan uvidjeli njezin značaj. Jedino tad ćemo se brinuti o prirodi i težiti većoj prisutnosti prirode u našim životima. Svjesno usmjeravati svoje izbore na dnevnoj razini, gledati prema gore i mijenjati svoju perspektivu, donijet će nam neizmjernu vrijednost u našim svakodnevnim životima. – Vojko Golmajer, direktor VELUX Hrvatska d.o.o.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s VELUX Hrvatska.