no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Znanstvenici otkrili način za uzgajanje biljaka bez prisustva svjetlosti

30. kolovoza 2022. • ~2 min

Još u osnovnoj školi se uči kako je sunčeva svjetlost esencijalna za rast biljaka, koje pomoću fotosinteze koriste energiju kako bi rasle i razvijale se. No nova znanstvena saznanja otkrivaju da svjetlost ne mora biti potrebna. Naime, znanstvenici iz SAD-a otkrili su način kako umjetno stvoriti uvjete za fotosintezu bez prisustva svjetlosti.  Revolucionarna metoda koristi elektro katalitičke procese koji pretvaraju ugljični dioksid, vodu i električnu energiju u spoj acetat. Određene…

Još u osnovnoj školi se uči kako je sunčeva svjetlost esencijalna za rast biljaka, koje pomoću fotosinteze koriste energiju kako bi rasle i razvijale se. No nova znanstvena saznanja otkrivaju da svjetlost ne mora biti potrebna. Naime, znanstvenici iz SAD-a otkrili su način kako umjetno stvoriti uvjete za fotosintezu bez prisustva svjetlosti. 

Revolucionarna metoda koristi elektro katalitičke procese koji pretvaraju ugljični dioksid, vodu i električnu energiju u spoj acetat. Određene vrste mogu se tim spojem nahraniti i u mrklome mraku. 

Prema riječima tog tima znanstvenika, prirodna fotosinteza je poprilično neučinkovita u korištenju sunčeve energije. Samo jedan posto energije dobivene iz sunčeve svjetlosti završi u tkivu biljaka. Navedeni hibridni organsko-anorganski sustav mogao bi učinkovitije pretvoriti sunčevu energiju, rušeći granice koje je postavila priroda.  

Neki od organizama koji se trenutno mogu tako uzgajati su alge, kvasac i neki oblici gljiva. Znanstvenici napominju kako bi čak i biljke poput rajčice, riže i uljane repice bile u stanju uzimati energiju iz acetata. Takav način bi dozvoljavao efikasniji uzgoj jestivih biljaka. 

Ovakva umjetno stvorena fotosinteza omogućila bi uzgoj hrane i u područjima gdje prirodni uvjeti to ne dozvoljavaju. Klimatske promjene sve više ugrožavaju područja na kojima se vrši većina proizvodnje hrane te se smatra da će gubitak obradivih površina postati sve veći problem u svijetu. Ovakav novi način uzgoja bio bi pogodan za do sad nezamisliva područja, poput gradova ili podzemnih hala. 

Kako kažu znanstvenici iz tima, ovakve metode smanjile bi utjecaj poljoprivrednih procesa na klimatske promjene i pomogle u rješavanju problema svjetske gladi. A jednoga dana te metode bi se mogle upotrijebiti i za uzgajanje hrane u svemiru. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.