no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Znanstvenici pronašli nevjerojatan način kako spasiti oceane od mikroplastike

18. listopada 2023. • ~2 min

Poznato je da bjelanjci obiluju proteinima koji pomažu u izgradnji mišića te su odlični saveznici u smanjenju kolesterola, no manje je poznato i da su iznimno učinkoviti van upotrebe u prehrani. Dapače, ne samo da su učinkoviti već bi potencijalno mogli spasiti svijet

Poznato je da bjelanjci obiluju proteinima koji pomažu u izgradnji mišića te su odlični saveznici u smanjenju kolesterola, no manje je poznato i da su iznimno učinkoviti van upotrebe u prehrani. Dapače, ne samo da su učinkoviti već bi potencijalno mogli spasiti svijet

Znanstvenici sa Sveučilišta Princeton pronašli su način kako bjelanjak upotrijebiti u smanjenju mikroplastike u oceanima.

Tim sa Sveučilišta Princeton stvorio je aerogel, lagani materijal koji se može koristiti za pročišćavanje vode, pohranu energije i termalnu izolaciju, koristeći običan, kupovni bjelanjak.

Zanimljivo, ideja za ovaj proces rodila se tijekom ručka, kada je Craig Arnold, potpredsjednik za inovacije na Princetonu, jeo svoj sendvič s jajima.

Bjelanjak

‘Sjedio sam, gledajući krišku kruha u mom sendviču. I pomislio sam, ‘Ovo je točno vrsta strukture koju nam treba’, rekao je Arnold za Phys.org, pojašnjavajući kako su istraživanjem dokazali kako su strukture u bjelanjku upravo te koje su tražili.

Pojam mikroplastike odnosi se na sitne plastične čestice koje nastaju tijekom razvoja komercijalnih proizvoda i razgradnje većih plastičnih materijala. Mogu dospjeti u našu hranu i vodu, uzrokujući različite zdravstvene probleme. Osim toga, prisutni su posvuda – pretpostavlja se da ih ima više od 24 bilijuna čestica u našim oceanima.

Što bjelanjke čini tako posebnima? Njihova moć je u tome što se mogu pretvoriti u povezane niti ugljičnih vlakana i listove grafena, izrazito tanki materijal koji se na kraju može pretvoriti u grafit.

Za postizanje ove transformacije, istraživači su proteinske sastojke bjelanjka smrznuli i zatim ih zagrijali na 900 Celzijevih stupnjeva u okruženju bez kisika.

Mikroplastika u ocenima

U radu objavljenom u časopisu Materials Today, Arnold i njegovi suradnici pokazali su da rezultirajući materijal može učinkovito ukloniti i sol i mikroplastiku iz morske vode – s učinkovitošću od 98% i 99%.

Velika prednost jest što je konačni materijal od bjelanjka jeftin za proizvodnju, energetski učinkovit i izrazito djelotvoran.

To je potvrdio i Sehmus Ozden, jedan od autora rada:

‘Aktivni ugljen je jedan od najjeftinijih materijala korištenih za pročišćavanje vode. Usporedili smo naše rezultate s aktivnim ugljenom, i naš materijal je znatno bolji’, zaključio je.