no planet b tportal
menu
Food

Znate li kako napisati dobar popis za kupovinu namirnica?

3. kolovoza 2022. • ~4 min

Kada imate dobro posložen popis za kupovinu, sama nabavka namirnica će vam proteći brže i efikasnije. S dobro napravljenim popisom možete uštedjeti novac i vrijeme, a u isto vrijeme se osigurati da vam u hladnjaku i smočnici nikada ne nedostaje ni jedan artikl. Ako niste vješti u pravljenju popisa za kupovinu, ovih par savjeta će vam zlata vrijediti! Planirajte unaprijed Razmislite što želite jesti tijekom idućega tjedna i napravite popis…

Kada imate dobro posložen popis za kupovinu, sama nabavka namirnica će vam proteći brže i efikasnije. S dobro napravljenim popisom možete uštedjeti novac i vrijeme, a u isto vrijeme se osigurati da vam u hladnjaku i smočnici nikada ne nedostaje ni jedan artikl. Ako niste vješti u pravljenju popisa za kupovinu, ovih par savjeta će vam zlata vrijediti!

Planirajte unaprijed

Razmislite što želite jesti tijekom idućega tjedna i napravite popis prema tome. Imajte pripremljene recepte ili ideje za obroke dok radite popis, kako se ne bi dogodilo da zaboravite neki bitan sastojak koji vam je potreban. Također, provjerite akcije i popuste u vašoj omiljenoj trgovini kako bi iskoristili sniženje nekog artikla koji vam baš treba. 

Neka popis bude dostupan svim članovima kućanstva

Odabir potrebnih namirnica ne mora biti zadatak samo jednog člana kućanstva. Neka svaki član slobodno doda neku svoju želju koju se vi možda ne bi sjetili. Dobar način za takav popis je držati magnetsku pločicu za pisanje ili post-it papirić na hladnjaku kako bi popis bio vidljiv svima i u svako vrijeme. 

Organizirajte popis prema vrsti namirnice

Iznimno je praktično napraviti zasebne kategorije namirnica na vašemu popisu. Na primjer, napravite zasebne stupce za voće i povrće, mliječne proizvode, zamrznute artikle, meso i slično. Tako ćete uštedjeti puno vremena pri samoj kupovini jer ćete ići od jednog do drugog dijela trgovine ciljano i neće se desiti situacija da se vraćate u određeni dio jer ste se nečega sjetili. 

Ako ste vješt i maštovit kuhar – neka vam popis bude općenitiji

Neki ljudi vole se striktno držati recepata i sastojaka. U tom slučaju najbolje se držati popisa u detalje. Međutim, ako ste maštoviti u kuhinji i ako vas ulovi inspiracija u zadnji čas, onda je najbolje složiti popis tako da bude nešto općenitiji. Primjerice, dovoljno vam je napisati “lisnato povrće” ili “riba” pa ćete se na licu mjesta odlučiti za točno određenu namirnicu. Tako možete spontano odabrati točnu namirnicu prema cijeni ili izgledu (odlučiti se za nešto što vam djeluje najsvježije). 

Imajte osnovni popis koji se ne mijenja svaki tjedan

Svi imamo određen broj namirnica koje konzumiramo iz tjedna u tjedan. Namirnice koje se brzo i lako kvare poput svježeg voća i povrća neka budu stalno na popisu, a ako se dogodi da ih baš taj tjedan ne trebate, samo ih jednu po jednu prekrižite. 

Napravite kategoriju “ne kupovati”

Ova zanimljiva ideja će vam pomoći da ne nagomilate neke namirnice koje često kupujete po inerciji. Nerijetko se dogodi da se pri kupovini naleti na artikl koji vam se čini povoljan i kvalitetan, zar ne? I tako iz tjedna u tjedan te na kraju završite s viškom u vašem hladnjaku. Ako u kućanstvu primijetite da određenih namirnica imate i više nego dovoljno, stavite ih na popis s opaskom “ne kupovati” i tako ćete izbjeći impulzivnu kupnju. Ovaj način je odličan i za vaše zdravlje jer možete izbjeći i kupovinu nezdrave hrane poput raznih grickalica koje vam zasigurno ne trebaju, a pogled na popis i opasku vam može pomoći da se oduprete kupovini. 

Dobar popis za kupovinu namirnica je ključan dio racionalnog raspolaganja vašim budžetom i vremenom, ali i izvrstan način da pripazite na svoje zdravlje i kvalitetnu prehranu cijelog vašeg kućanstva.  


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.