no planet b tportal
menu
Mindfulness

Znate li kako putovati na održiv način?

2. siječnja 2023. • ~6 min

Biti ekološki osviješten putnik znači zadržati svoj ekološki otisak na niskoj razini dok podržavate etički ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama pogođenim turizmom. To znači sve, od smanjenja potrošnje plastike i odabira ekološki prihvatljivijeg prijevoza do prehrane u lokalnim restoranima i rezerviranja ekološki osviještenog smještaja. Cilj održivog putovanja je zadovoljiti potrebe turističke industrije bez štete po prirodno i kulturno okruženje. Ako se njime ne upravlja ispravno, turizam može imati nevjerojatno negativne…

Biti ekološki osviješten putnik znači zadržati svoj ekološki otisak na niskoj razini dok podržavate etički ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama pogođenim turizmom. To znači sve, od smanjenja potrošnje plastike i odabira ekološki prihvatljivijeg prijevoza do prehrane u lokalnim restoranima i rezerviranja ekološki osviještenog smještaja.

Cilj održivog putovanja je zadovoljiti potrebe turističke industrije bez štete po prirodno i kulturno okruženje. Ako se njime ne upravlja ispravno, turizam može imati nevjerojatno negativne učinke, od gubitka kulturnog identiteta destinacije do iscrpljivanja prirodnih resursa, onečišćenja i degradacije ekosustava. U mnogim slučajevima, turizam može biti vrijedan alat za pomoć zajednicama i vraćanje prirodi.

Pametnije birajte let

Emisije zračnog putovanja čine nevjerojatnih 20% ugljičnog otiska turista. Ako morate letjeti, spakirajte se lagano kako biste smanjili opterećenje aviona i pokušajte rezervirati let bez presjedanja. Ne samo da letovi s presjedanjem obično zahtijevaju veće ukupne udaljenosti, nego i avioni troše više goriva tijekom taksiranja, polijetanja i spuštanja.

Koristite boce za višekratnu upotrebu

Umjesto da na putovanja kupujete plastične boce za vodu, ponesite sa sobom višekratnu bocu za vodu. Ako idete na odredište s upitnom kvalitetom vode, potražite sustav za pročišćavanje vode ili tablete. Ponesite posuđe za višekratnu upotrebu, torbe, posude i slamke kako biste mogli reći ne jednokratnoj plastici dok kupujete ili jedete vani.

Vodite računa o lokalnim resursima

Obratite pozornost na to koliko vode trošite tijekom odmora tako da se odlučite za kratko tuširanje umjesto kupke i zatvaranje vode dok perete zube ili se brijete. Lokalni resursi također mogu uključivati mogućnosti lokalnih zdravstvenih službi. Uvijek istražite vremenske uvjete i teren prije planinarenja ili izleta kako biste izbjegli ozljedu i potrebu spašavanja, što može iscrpiti važna javna sredstva.

Poštujte zaštićena prirodna područja

Upamtite da su označene pješačke staze tu s razlogom, obično kako bi pomogle u očuvanju okolnog okoliša i zaštitile domaću floru od opasnosti. Iznesite ono što ste donijeli i ne bacajte smeće. Držite se podalje od divljih životinja i nikada ne hranite niti dirajte divlje životinje, radi vlastite sigurnosti i sigurnosti samih životinja. Na plažama koristite zaštitu od sunca bez štetnih sastojaka nikada ne stajte na koralje ili uzburkajte sediment (što također može naštetiti ekosustavu).

Izravno podržite lokalno stanovništvo

Traženje lokalnih iskustava poput smještaja u obitelji i angažiranje lokalnih vodiča najbolji je način da naučite o novoj kulturi, a istovremeno osiguravate da vaš novac ide izravno u poticanje lokalnog gospodarstva. Kupnja ručno rađenih suvenira i umjetnina koje su izradili autohtoni obrtnici može pomoći u očuvanju autentične kulturne baštine i omogućiti radna mjesta. Hrana koja se uzgaja lokalno i tvrtke koje su u vlasništvu i kojima upravljaju lokalne obitelji često su kvalitetnije i pristupačnije, a sve to pomaže zadržati novac u lokalnim džepovima.

Pronađite načine da pomognete

Razmotrite načine na koje možete doprinijeti lokalnoj zajednici i vratiti joj tijekom putovanja. To može biti jednostavno poput skupljanja smeća u parku ili volontiranje za čišćenje plaže. Ako planirate putovanje na kojem je volontiranje vaš primarni cilj, pobrinite se da dobrotvorna organizacija ima jake veze sa zajednicama domaćinima i da ne oduzima poslove lokalnim ljudima. 

Nemojte podržavati neetičnu eksploataciju divljih životinja

Ako želite vidjeti divlje životinje, pogledajte ih u njihovim prirodnim staništima ili idite u ovlaštene rezervate za divlje životinje koji rade na spašavanju i rehabilitaciji životinja. 

Nikada ne kupujte proizvode napravljene od dijelova divljih životinja, jer tako podržavate trgovinu životinjama.

Poštujte lokalnu kulturu i tradiciju

Istražite malo kulture i tradicije odredišta prije putovanja; ne samo da će vam pomoći da se povežete s mjestom, već će vam također pomoći da poštujete lokalne običaje. Još bolje, naučite jezik ili nekoliko važnih riječi i jednostavnih izraza kao što su “molim” i “hvala”. 

Ostanite dulje

Potrebe turističkog prijevoza utječu na potrošnju energije i emisije CO2, ali također vrše pritisak na infrastrukturu. Umjesto planiranja putovanja na kojima pokušavate posjetiti što više mjesta ili vidjeti što je više moguće u kratkom vremenu, razmislite o tome da ostanete na jednom mjestu dulje i stvarno steknete osjećaj za to područje.

Budite prilagodljivi i puni razumijevanja

Jedan od najboljih dijelova putovanja je vidjeti nove stvari i steći nova iskustva. Održavanje otvorenog uma i ne zahtijevanje svega na što ste navikli u vlastitoj zemlji, stvorit će manji pritisak na vaše odredište.

Hodajte što je više moguće

Većina ekološkog otiska turizma može se pripisati prometu, ali to ne uključuje samo zrakoplove. Prva stanica turista nakon dolaska na novo odredište često je šalter za iznajmljivanje automobila u zračnoj luci, kako bi mogli doći do svog smještaja ili krenuti razgledavati znamenitosti. Umjesto toga, održivi putnici koriste svaku priliku za hodanje, vožnju biciklom ili korištenje javnog prijevoza kako bi izbjegli emisije povezane s prijevozom. Provjerite ima li vaše odredište program dijeljenja bicikala ili sustav vlakova koji je lak za navigaciju, možda čak i uštedite nešto novca u isto vrijeme.

Podijelite ono što ste naučili

Dijelite savjete o održivom putovanju s prijateljima, članovima obitelji i suputnicima, čak i male promjene mogu napraviti veliku razliku. Putovanja nas uče kako bolje razumjeti svijet upoznajući nas s novim kulturama i običajima drugačijima od naših. Osim toga, ljudi su urođeni istraživači, pa će putovanja uvijek biti golema industrija. Ako možemo podijeliti načine kako putovanje učiniti ekološki prihvatljivijim, punim poštovanja i održivijim, možemo istaknuti vrijedne aspekte turizma i smanjiti one negativne.