no planet b tportal
menu
Living

Znate li što je spori dizajn? Otkrivamo sve o preporodu za interijere

6. lipnja 2023. • ~6 min

Slow design je pokret u kojem se interijeri, uključujući sve od arhitekture do kuhinjskih predmeta, izrađuju promišljeno i odgovorno, a ne masovno. Ideja je dizajnirati prostore i komade koji će biti cijenjeni, funkcionalni, dugotrajni i poticajni za razmišljanje. Koncept ide dalje od toga koliko je vremena potrebno da se nešto napravi. Sporost je sveobuhvatni trend u održivosti. Slow food slavi lokalne proizvode i tradicionalne metode kuhanja, a slow fashion je…

Slow design je pokret u kojem se interijeri, uključujući sve od arhitekture do kuhinjskih predmeta, izrađuju promišljeno i odgovorno, a ne masovno. Ideja je dizajnirati prostore i komade koji će biti cijenjeni, funkcionalni, dugotrajni i poticajni za razmišljanje. Koncept ide dalje od toga koliko je vremena potrebno da se nešto napravi. Sporost je sveobuhvatni trend u održivosti. Slow food slavi lokalne proizvode i tradicionalne metode kuhanja, a slow fashion je napravljen s fokusom na ljude i planet. Možda ste čak čuli za spori grad, kampanju u nastajanju za obnovu lokalnih kultura i vraćanje gradova u njihova prirodna okruženja kako bi se ublažile klimatske promjene. Spori dizajn dijeli isti osjećaj.

Porijeklo sporog dizajna

Moglo bi se reći da se spori dizajn razvio iz većeg sporog pokreta, koji je nedvojbeno započeo s hranom 1980-ih. Izraz je navodno skovao 2002. godine Alastair Faud-Luke, pisac, aktivist i profesor dizajna na finskom Sveučilištu Aalto. Sljedeće godine, istraživačica i kreativna voditeljica Carolyn F. Strauss osnovala je Slow Research Lab, “multidisciplinarnu istraživačku i kustosku platformu” koja slavi sve što je sporo. Iako je izraz “spori dizajn” tek nedavno uveden, ideja promišljenog dizajna vraća se u vrijeme kada su se zgrade i namještaj izrađivali s velikim umijećem i ručno, prije nego što je revolucija ravnih pakiranja preuzela masovnu proizvodnju jednokratnog namještaja koji sada dominira sektorom dizajna.

Šest načela sporog dizajna

U radu koji su Faud-Luke i Strauss zajedno napisali u ime Slow Research Laba, njih su dvojica identificirala šest principa sporog dizajna kao:

Otkrivanje: otkrivanje često zanemarenih iskustava, materijala i procesa svakodnevnog života

Proširivanje: Pogled dalje od percipiranih funkcionalnosti i životnog vijeka okoline

Odraz: Stvaranje prostora koji potiču na razmišljanje

Angažiranost: suradnja i dijeljenje

Sudjelovanje: Poticanje korisnika “da postanu aktivni sudionici u procesu dizajna”

Razvijanje: Prepoznavanje da se artefakti, okruženja i sustavi razvijaju tijekom vremena

Prema ovim načelima, Faud-Lukeov i Straussov percipirani okvir za ono što spori dizajn može biti je širok, apstraktan i otvoren za tumačenje, ne treba ga shvatiti previše doslovno. Da biste to točno objasnili, izraz “sporo” možete zamisliti kao slavlje bezvremenosti: i bezvremenosti komada i bezvremenosti odnosa između tog komada i njegovog vlasnika.

Primjeri sporog dizajna danas

Danas pokret sporog dizajna nastavlja dobivati zamah uz “zeleni” dizajn, gdje se uzima u obzir sve o zgradi. Od energetske učinkovitosti do udobnosti. Načela sporog dizajna primijenjena su na kuhinjske uređaje i poslovne zgrade podjednako. Jedan primjer sporog dizajna danas je ono što se naziva oživljavanjem smeđeg namještaja, a “smeđi namještaj” je glomazni drveni namještaj koji je bio popularan u doba vaših baka i djedova, ali je izašao iz mode na prijelazu stoljeća. Smeđi namještaj često se povezuje s tamnim drvetom poput mahagonija, oraha i tikovine, stablima kojima su potrebna desetljeća da dostignu zrelost i pravu izradu da se transformiraju u funkcionalne komade.

Kako kupnja rabljenih proizvoda postaje privlačnija današnjim generacijama koje postavljaju trendove, zbog svog malog utjecaja na okoliš i pristupačnosti, smeđi namještaj prošlih vremena ponovno se vraća. 

Utjecaj na okoliš

Današnjom industrijom namještaja dominira globalno tržište namještaja gotovog za montažu (RTA) vrijedno 13,1 milijarde dolara koje raste. RTA namještaj obično se izrađuje od niskokvalitetne iverice ili vlaknaste ploče srednje gustoće (MDF), koja traje samo djelić životnog vijeka tradicionalnog namještaja. Težina namještaja odloženog na odlagalište 2018. iznosila je 9,7 milijuna tona, 4,5 puta više nego što je bilo odloženo 1960. Dodatnih 2,4 milijuna tona odbačeno je spaljivanjem, kontroverznom praksom odlaganja otpada koja je postala uobičajena tek od 80-ih. Brzina kojom se nakuplja otpad od namještaja, i onečišćenje koje proizvodi na odlagalištima i izgaranjem, zasipa planet, dok se “sporo” dizajnirani namještaj izrađuje s namjerom da traje desetljećima, ako ne i stoljećima.

Osim toga, materijali koji se smatraju “sporim” često su održiviji. Sve dok je drvo certificirano, za okoliš je bolje proizvoditi ga od plastike koja se dobiva iz sirove nafte. Čak i kada se plastika ne koristi kao jeftina zamjena za tvrdo drvo, sintetička ljepila i drugi kemijski proizvodi obično se koriste za spajanje RTA namještaja. Na manje izravan način, pojam bezvremenosti također je pogodan za manji utjecaj na okoliš. Osim dokazane fizičke izdržljivosti, spori materijali i dizajn trebali bi nadživjeti trendove i nikad ih se ne bi izbacilo samo zato što su demode.

Savjeti za spori dizajn za vaš dom

Sada kada znate što pokret sporog dizajna predstavlja i kako može pomoći planetu, možda želite ugraditi neke elemente koncepta u svoj prostor. Evo deset načina za prakticiranje sporog dizajna u vlastitom domu.

Birajte odgovorno, promišljeno i održivo izrađene materijale.

Crpite inspiraciju iz lokalne kulture, tradicije i prirode.

Koristite prirodu što je više moguće – za rasvjetu ili regulaciju temperature, na primjer.

Odredite svoj osobni stil i držite ga se, umjesto da se podvrgavate prolaznim trendovima.

Usmjerite svoj unutarnji minimalizam: Spori dizajn usklađen je s idejom da je manje više.

Uključite predmete koji imaju više zadataka, kao što su komadi namještaja koji služe i kao jedinice za pohranu ili stolić za kavu koji se pretvara u stol za blagovaonicu. Kombiniranje predmeta na ovaj način znači manje korištenog materijala i manje budućeg otpada.

Istražite koliko je potrebno održavati komad namještaja prije kupnje kako biste bili sigurni da mu možete pružiti potrebnu njegu kako bi dugo trajao.

Podržite lokalne tvrtke, uključujući trgovine, konzultante, umjetnike i graditelje.

Nemojte žuriti ispuniti svoj dom modernim dekorom; prakticirajte sporost, radije, i opremajte s vremenom.

Pronađite načine da oživite svoj prostor bez kupnje novih stvari, kao što je preuređivanje, uklanjanje nereda i recikliranje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.