no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Žuja krenula s čišćenjem ilegalnih deponija po Hrvatskoj

12. svibnja 2021. • ~3 min

Prva u nizu akcija održana je prošlog vikenda u Osijeku uz pomoć udruge Zeleni Osijek kada je u svega nekoliko sati čišćenja prikupljeno više od 30 velikih vreća smeća Ožujsko pivo je u suradnji s ekološki osviještenim klubovima i udrugama krenulo s akcijama čišćenja ilegalnih deponija diljem Hrvatske. Naime, u sklopu svoje velike aktualne društveno odgovorne kampanje 'Čuvaj, pazi, ne bacaj!' Žuja planira očistiti 15 ilegalnih odlagališta otpada, a prva…

Prva u nizu akcija održana je prošlog vikenda u Osijeku uz pomoć udruge Zeleni Osijek kada je u svega nekoliko sati čišćenja prikupljeno više od 30 velikih vreća smeća

Ožujsko pivo je u suradnji s ekološki osviještenim klubovima i udrugama krenulo s akcijama čišćenja ilegalnih deponija diljem Hrvatske. Naime, u sklopu svoje velike aktualne društveno odgovorne kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ Žuja planira očistiti 15 ilegalnih odlagališta otpada, a prva u nizu akcija održana je prošlog vikenda u Osijeku uz podršku udruge Zeleni Osijek. Čistilo se jezero Bajer.

Iz jezera smo izvadili perilicu rublja, štednjak, starinsku drvenu stolicu, drvene daske i PVC ceradu. Osim toga, očistili smo i nekoliko lokacija oko jezera gdje smo pronašli različiti otpad: od građevinskog otpada do tepiha. Uz nas volontere iz Udruge Zeleni Osijek, akciji su se pridružili predstavnici ribičkog lokalnog kluba, kao i izviđači izviđačkog kluba Slavonski hrast. Ožujsko nam je, uz donacije, omogućilo sav alat, zaštitne rukavice i opremu za čišćenje, kape, majice i vreće. U svega nekoliko sati čišćenja napunili smo kontejner s 30 velikih vreća punih smeća “, rekao je Dinko Pešić, voditelj projekata u udruzi Zeleni Osijek.

Sljedeća akcija planirana je za 15. svibnja u zagrebačkom kvartu Savica uz pomoć udruge BIOM, slijedi čišćenje deponija u Solinu 22. svibnja uz pomoć udruge Sunce Split, a dan kasnije se akcijama pridružuje i udruga Vodomar u Slunju. Vrijedna ekipa volontera potom seli na Kvarner. Udruga Žmergo pomaže počistiti otpad u Opatiji na šetnici Carmen Sylva 28. svibnja, a dan kasnije udruga Eripio čisti u Matuljima. Prvi krug ove velike akcije završava prve subote u lipnju, kada se čiste Seline u općini Promina uz pomoć udruge Krka Knin. Akcijama čišćenja pridružuju se i partneri Pevex i Pik koji će osigurati da volonterima na terenu ništa ne nedostaje, a osim volontera i predstavnika udruga i klubova u akcijama sudjeluju i volonteri i predstavnici Zagrebačke pivovare.

Akcija čisćenja područja Juga ll uz Bajer. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Cilj Žujine kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ jest podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad. Jer on polako guši i sve više zagađuje našu okolinu, pogotovo naše vode, a kroz hranu i vodu zagađene tvari u konačnici štete našem zdravlju.

Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara godinama podržavaju niz kulturnih, sportskih i nevladinih institucija s ciljem unapređenja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluju, a više informacija o novoj kampanji dostupno je na webu.


logo

Sponzorirani sadržaj.