no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje zeleni gradovi koji posebnu brigu pridaju zaštiti okoliša? Provjerite nalazi li se i vaša sredina na ovom popisu

17. ožujka 2021. • ~5 min

Zaštita okoliša i boljitak stanovnika gradova i mjesta sve više postaje u fokusu gradskih uprava većih ali i manjih gradova. Održivi razvoj, razvrstavanje otpada, nabava javnog prijevoza koji koriste obnovljive izvore energije i uređivanje biciklističkih staza samo su neki od pokreta koji se sve više razmatra kao uvod u bolju, zelenu budućnost. Promjene ne dolaze preko noći, ali raznim projektima i educiranjem građana od male sredine stvara se pokret koji…

Zaštita okoliša i boljitak stanovnika gradova i mjesta sve više postaje u fokusu gradskih uprava većih ali i manjih gradova. Održivi razvoj, razvrstavanje otpada, nabava javnog prijevoza koji koriste obnovljive izvore energije i uređivanje biciklističkih staza samo su neki od pokreta koji se sve više razmatra kao uvod u bolju, zelenu budućnost. Promjene ne dolaze preko noći, ali raznim projektima i educiranjem građana od male sredine stvara se pokret koji pridonosi boljitku sve vidljivijem problemu na globalnoj razini kojem treba stati na kraj.

Važnost problematike prepoznati su i od strane hrvatskih gradova i općina koji imaju za cilj smanjiti zagađenje i budućim generacijama prenijeti važnost i koje značenje okoliš ima za sve nas. Upravo zato smo pronašli nekoliko primjera zelenih sredina koje mogu služiti za primjer ostalima.

Grad Koprivnica

Ovaj grad može se pohvaliti busevima na električni pogon, simpatičnog naziva BusKo. Pa tako BusKo besplatno prevozi građane svakog radnog dana. Osim benefita za okoliš, tu je svakako i super ušteda građana jer ipak ne moraju izdvajati novce za prijevoz.  Ako ste više fan prijevoznih sredstava na dva kotača onda morate znati i za BicKo sustav. To je sustav koji građanima Koprivnice nudi također  besplatne električne bicikle koji se mogu koristiti u vremenu od 6 ujutro do 10 sati navečer. Sustav je u ovome gradu aktivan već nekoliko godina i broji 60 bicikala i nekoliko stanica.

Hvalevrijedan potez je i osvještavanje građana o pravilnom zbrinjavanju i recikliranju otpada. Nakon božićnih blagdana kreće akcija postavljanja tri posebne kante gdje građani mogu odložiti staru i neispravnu rasvjetu koja služi kao dekoracija za vrijeme blagdana a sve u cilju smanjenja otpada koji se odlaže na ekološki neprihvatljiv način.

Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja, grad poznat po transparentnosti isto se nalazi na popisu gradova koji aktivno sudjeluju na promociji ekoloških pitanja. Pa tako se i građani ovoga grada mogu služiti električnim biciklima. Osim toga, grad provodi razne projekte kao što su: Informirano za zeleno sutra, eCentral projekt i izgradnja reciklažnog dvorišta.

Projekt s nazivom Informirano za zeleno sutra ima za cilj informirati građane o održivom gospodarenju otpadom koji obuhvaća grad Svetu Nedelju i općinu Stupnik. ECentral projekt je zaslužan za izgradnju i obnovu zgrada kao i rješavanje problema energetske neučinkovitosti javnih zgrada. U interesu je energetska obnova zgrada približno nulte energije. Na službenoj internetskoj stranici grada Sveta Nedjelja postoji čak i zeleni info pult gdje se građani mogu informirati o svim novostima vezanih uz okoliš.

Grad Poreč

Zeleni grad je svakako i Poreč. Već dugi niz godina raznim mjerama grad se nameće kao jedan od osvještenijih gradova kada je u pitanju ekologija i energetska obnovljivost. Odlukom o smanjenju potrošnje energije i izbacivanjem plastike u svim gradskim ustanovama grad se postavio kao prvi u Hrvatskoj s tom idejom. Pa tako djeca od vrtićke dobi uče o redukciji korištenja materijala koji štete našem planetu i prihvaćanju prihvatljivijih zamjena.

Uz spomenuto, ugradnjom punionice grad se pridružio mreži ostalih eko gradova koji korištenjem novih tehnologija objeručke prihvaćaju promjene koje se događaju. Kao jedan od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj od strane inozemnih turista ugradnjom besplatnih punionica grad podiže  kvalitetu turističke ponude i još važnije, smanjuje se onečišćenje okoline i zraka.

Grad Pula

Još jedan istarski morski grad može se pohvaliti zelenim aktivnostima. Već 2013. godine stvorio se sustav javnih električnih bicikala kao i njihove stanice na najpopularnijim gradskim lokacijama. Nakon toga, slijedi i nabavka ekoloških autobusa koji voze na staklenički prirodni plin zahvaljujući kojem se smanjuje negativni utjecaj na okoliš.

Osim postojećih punionica za električna vozila, sve se više pažnje pridaje i razvoju biciklističkih staza. Grad također više od deset godina ulaže i u očuvanje okoliša kada je riječ o selektivnom prikupljanju otpada, kontejneri za prikupljanje tekstila i reciklažno dvorište.

Grad Prelog

Na zavidnom mjestu kada su u pitanju zelene akcije je i grad Prelog iz Međimurske županije. Svojim projektima kao što su ‘Ne dvoji nego smeće izdvoji’ i eko akcija ‘Zelena čistka’ kontinuirano se radi na odvajanju otpada i akcijama čišćenja okoliša na području grada u što spadaju sve zelene površine, naselja i javne prometnice. Grad je i 2016. Godine dobio posebno priznanje od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode za dostignuća u zaštiti okoliša. Uz navedene akcije, unaprijeđena je kompostana i sortirnica korisnog otpada.

Naravno, ovo su samo primjeri gradova koji se svakodnevno zalažu za bolje i zelenije sutra raznim akcijama i projektima. Svakim danom susrećemo se sa sve više primjera pozitivnih promjena na čemu nam priroda zahvaljuje ali još je duga borba pred nama.