no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako smanjiti potrošnju plastike

21. ožujka 2024. • ~4 min

Ponekad se može činiti da je sve što želite kupiti napravljeno od plastike, umotano u plastiku ili sadrži neki oblik plastike – ukratko, plastika je posvuda.

Ponekad se može činiti da je sve što želite kupiti napravljeno od plastike, umotano u plastiku ili sadrži neki oblik plastike – ukratko, plastika je posvuda.

Plastika zagađuje i truje okoliš, a s njim i ljude, zbog čega mnogi od nas pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o njoj. 

Dobra vijest je da i male promjene u svakodnevnom životu mogu napraviti veliku razliku. Poput odricanja od plastike. 

‘Plastični post’ ima isti koncept kao i potpuno ili djelomično suzdržavanje od hrane i pića, ali umjesto odricanja od slatkiša ili alkohola, izbjegava se plastika. 

‘To je svjesno izbjegavanje korištenja plastičnih proizvoda, posebno onih koje nakon kratkog razdoblja korištenja završe u smeću’, kaže Silvia Cabrera-Cayola, stručnjakinja za otpad i zaštitu resursa u centru za savjetovanje potrošača u Njemačkoj.

Izbjegavanjem nepotrebne plastike i plastike za jednokratnu upotrebu možete pridonijeti očuvanju resursa i zaštititi svoje zdravlje.

Plastiku u sebe unosimo i hranom i vodom i to ne samo u mikrokoličinama. 

‘Studija Sveučilišta Newcastle pokazala je da ljudi u organizam unesu do pet grama plastike tjedno’, kaže Thomas Fischer iz njemačke organizacije za zaštitu okoliša (DUH). ‘To je otprilike kao da pojedete kreditnu karticu’.

Svijest je jedno, ali kako u praksi bez plastike?

Opće je pravilo da se izbjegavaju nepotreba pojedinačna pakiranja. To će vam pomoći da postupno uštedite velike količine otpada pri svakoj kupnji. 

Kao alternativa korištenju vrećica za kupnju ili tankih vrećica za voće, steknite naviku i u kupnju ponesite platnenu mrežu za rasuto povrće, torbu ili košaru. Takav pristup uštedjet će vam i dodatno trošenje novca. 

Voda u plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu može se lako zamijeniti vodom iz slavine. No ako vam se ne sviđa njezin okus, najbolje je prijeći na staklene boce za višekratnu upotrebu. 

Pažljivo pročitajte deklaracije na kozmetičkim i higijenskim proizvodima jer oni često sadrže plastiku. 

‘U proizvodima kao što su paste za zube, gelovi za tuširanje i proizvodi za čišćenje čvrsta mikroplastika sada je zabranjena u cijeloj EU’, kaže Thomas Fischer. ‘No to nije slučaj s polučvrstom, gelastom ili tekućom plastikom koja se koristi u gelovima za kosu.’

Mikroplastika se može pronaći u šamponima, gelovima za tuširanje i pilinzima. Proizvođači koriste plastiku kao abrazivno sredstvo za izbjeljivanje zubi. Deterdženti i sredstva za čišćenje mogu sadržavati tekuću ili polukrutu plastiku. 

Dobra vijest je da postoje mnoge alternative bez plastike, kao što su kruti šamponi i gelovi za tuširanje, kao i održivi proizvodi za čišćenje. Pazite na oznake koje vam govore da je proizvod bez plastike.

Ako želite brzinsku kavu na putu do posla, bolje je da uzmete vlastitu šalicu za višekratnu upotrebu jer su jednokratne papirnate čaše presvučene plastikom i ne mogu se ponovno koristiti.

Procjenjuje se da se samo devet posto globalne plastike reciklira, a čak i u zemljama u kojima se otpad razvrstava u kante za recikliranje, velika većina plastike završi na odlagalištima ili u spalionicama.

Odricanje od plastike ne znači da odmah odbacite sve što je izrađeno od plastike. “Ne smijete zaboraviti da se radi o smanjenju plastike, a ne o njenoj zamjeni po svaku cijenu”, podsjeća Cabrera-Cayola. 

Predmeti koji su još uvijek u dobrom stanju mogu se nastaviti koristiti dok se ne istroše ili pokvare. ‘Cilj bi trebao biti proizvodnja manje otpada općenito, bez obzira na materijal.’

(Hina, foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia)