no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Nevjerojatna priča o uspjehu: Sve je krenulo od slonova, a sada mogu spasiti planet

23. lipnja 2024. • ~4 min

Dok smo se spremali na put za Šri Lanku, nismo mogli ni slutiti da je jedna od daleko najzanimljivijih stvari koje ćemo ondje vidjeti povezana s, ni više, ni manje, nego – izmetom slonova. Iako na prvu i vama vjerojatno zvuči odbojno kao što je zazvučalo nama, riječ je o pothvatu vrijednom pozornosti. Naime, upravo bi on mogao spasiti planet!

Dok smo se spremali na put za Šri Lanku, nismo mogli ni slutiti da je jedna od daleko najzanimljivijih stvari koje ćemo ondje vidjeti povezana s, ni više, ni manje, nego – izmetom slonova. Iako na prvu i vama vjerojatno zvuči odbojno kao što je zazvučalo nama, riječ je o pothvatu vrijednom pozornosti. Naime, upravo bi on mogao spasiti planet!

‘Da, izrađujemo papir od izmeta slonova. Zašto to činimo? Ključno je što time možemo spasiti drveće. Ako spasimo drveće, možemo spasiti i bioraznolikost. Tada i sva bića mogu ostati slobodna. Da bismo spasili svijet, moramo osigurati proizvodnju kisika, a to je ono što drveća rade, uz eliminaciju ugljikova dioksida’, pojasnio je za tportal djelatnik u tvornici u kojoj se ovaj papir izrađuje, simpatični Nimal.

Zahvaljujući dobrom tajmingu i organizaciji agencije Jetwing Travels, imali smo veliku sreću i zadovoljstvo iz prve ruke pomno istražiti ovaj proces te razgovarati s osobom koja se pokazala idealnim sugovornikom.

Papir od slonova izmeta u Pinnawali

Nimal nas je dočekao u malenom lokalu za proizvodnju u Pinnawali, sirotištu za slonove u kojem smo par minuta ranije uz ručak promatrali ove divne životinje kako se kupaju u rijeci. S obzirom na visoku temperaturu i činjenicu da odlazimo u tvornicu za preradbu ‘nusproizvoda’ slonova, već smo se pripremili na užasan smrad. No, tome ni traga.

‘Razlog je taj što se izmet suši na suncu 24 sata, a tek onda dolazi na obradu u kojoj se, između ostalog, ubijaju sve bakterije’, pojasnio je Nimal.

Zaista, cijela tvornica nije imala baš nikakav miris pa je naš interes tim više rastao. Papir od ovog materijala činio se sve manje odbojan, a sve više kao pothvat koji zaslužuje da se o njemu čuje i u Hrvatskoj.

Nema smrada ni bakterija – samo papir vrhunske kvalitete

Naime, papir izrađen od prerađenog slonovog izmeta nije novost na Šri Lanci. Na ovu ideju je prije nešto više od 25 godina došao Thusita Ranasinghe te je ubrzo i krenuo u njenu realizaciju. Njegova tvornica Eco Maximus vodeći je proizvođač, s izvozom ovog u potpunosti ekološki prihvatljivog papira u 30-ak zemalja.

‘Svakodnevno ovdje možemo proizvesti sto stranica papira. Ukupno je u tvornici zaposleno oko 300 ljudi. Bavimo se i izvozom te želimo potaknuti druge zemlje da se uključe u poticanje ove proizvodnje koja može spasiti svijet’, kaže Nimal i pojašnjava:

Papir od slonova izmeta

‘Od ovog papira proizvodimo kalendare, razglednice, bilježnice, fotoalbume, ali i razne suvenire te torbe koje bojamo prirodnim bojama.’

Proizvoda je pregršt, a cijena je sukladna količini rada. Bilježnicu kojoj nismo mogli odoljeti platili smo 10 eura. No, utješilo nas je što velik postotak zarade (tako su nam barem tvrdili…) ide upravo u sirotište za slonove i opskrbu kvalitetnim namirnicama.

Papir koji bi mogao spasiti planet čeka svoje ulagače

Jer, da bi mogli doći do sadržaja potrebnog za izradu papira, slonove ovdje hrane poglavito s pet vrsta drveća bogatih vlaknima: kokosom, bananom, jackfruitom, palmama i šećernom trskom.

‘Iskorištavamo čak i ostatke ovog drveća. Od kokosovih plodova izrađujemo zdjelice, a palmine cvjetove koristimo za dobivanje meda’, napominje naš sugovornik.

Dobra stvar u svemu jest činjenica da slonovi dnevno mogu proizvesti više od 200 kg izmeta. No, problem nikada niti nije bio u količini materijala potrebnog za dobivanje papira, već enormnoj količini vremena, novaca i stručnosti da bi se samo jedan list uopće proizveo.

‘Još uvijek nemamo bogate strane ulagače’, s primjetnom tugom u glasu govori nam Nimal. ‘Bar ne još…’

No, čine sve što je u njihovoj moći da ovaj hvalevrijedan poslovni i ekološki osviješteni pothvat podignu na višu razinu te proizvodnjom papira, zbog kojeg nijedno drvo nije posjećeno, naprave veliki korak prema spašavanju planeta.

Ako i sami želite vidjeti ovaj nevjerojatan proces ili samo doživjeti blizak susret sa slonovima u njihovom prirodnom okruženju, nezaboravno putovanje u Šri Lanku možete isplanirati s Jetwing Travels agencijom ili samostalno odletjeti s Turkish Airlinesom.

Pri tom svakako vrijedi iskoristiti priliku za uživanje u jedinstveno luksuznom Business Loungeu u Istanbulu, u kojem će vrijeme do leta za Colombo proći u nezaboravnom kulinarskom doživljaju i uživanju u svim zamislivim delikatesama i slasticama.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.