no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Potopljeni gradovi, milijuni izbjeglica… Kako bi izgledao pregrijani svijet

15. svibnja 2024. • ~2 min

Klimatski stručnjaci očekuju katastrofalne razine globalnog zagrijavanja. Evo kako bi svijet izgledao da se planet zagrije za 3 Celzijeva stupnja više u odnosu na temperature prije industrijskog doba.

Klimatski stručnjaci očekuju katastrofalne razine globalnog zagrijavanja. Evo kako bi svijet izgledao da se planet zagrije za 3 Celzijeva stupnja više u odnosu na temperature prije industrijskog doba.

Globalno zagrijavanje vjerojatno će probiti dozvoljenu granicu, što će rezultirati katastrofalnim toplinskim valovima, poplavama i olujama, pokazala je Guardianova anketa provedena među stotinama vodećih stručnjaka za klimu.

Planet smo već zagrijali za više od 1 °C u odnosu na razinu temperatura prije industrijskog doba. Međunarodni cilj je zadržati ih ispod 1,5 °C. No što ako se planet još više zagrije?

Samo šest posto klimatskih stručnjaka koje je Guardian anketirao smatra da možemo postići klimatske ciljeve i zadržati se ispod zadane granice. No, to bi podrazumijevalo izuzetno brz i radikalan odmak od fosilnih goriva. Ipak, svi stručnjaci se slažu da odustajanje cilja nije i ne smije biti opcija i da klimatske promjene ne bi samo odjednom postale opasne na 1,5 Celzijeva stupnja. Klimatska kriza se postupno povećava i svaka ‘ušteđena’ tona ugljičnog dioksida ima pozitivan učinak na svijet.

‘Klimatske promjene već sad predstavljaju opasnost, no to ne znači da je potpuni kraj ako dođemo i do 2 Celzijeva stupnja, što je isto vrlo moguće’, rekao je profesor Peter Cox sa Sveučilišta Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Što bi bilo kad bi bilo?

Na granici od 1.5 Celzijevih stupnjeva intenziviraju se toplinski valovi i oluje, koralji odumiru te se otapa permafrost.

Na 2 Celzijeva stupnja vjerojatnost za brutalnim toplinskim valovima poput onog koji je zahvatio pacifički sjeverozapad 2021. bila bi veća za 100 do 200 puta. Usto se i dvostruko povećava izravna šteta do poplava.

Na 2,7 Celzijevih stupnjeva dvije milijarde ljudi bili bi zbačeni iz klimatske prihvatljive niše, odnosno živjeli bi izvan uvjeta u kojima se ljudska civilizacija razvijala posljednjih 10.000 godina.

Na 3 Celzijeva stupnja gradovi poput Šangaja, Rio de Janeira, Miamija i Haga bili bi ispod razine mora.

Iznad 3 Celzijeva stupnja možemo očekivati izrazito negativnu lančanu reakciju – ogromnan porast cijena hrane, nestašicu pitke vode i hrane, prekinut lanac opskrbe te milijune izbjeglica.

(AUTOR: I.V., foto: PROFIMEDIA / AUTOR: FEATURECHINA / NEWSCOM / PROFIMEDIA)