no planet b tportal
menu
Nekategorizirano

Turbulentno razdoblje za prirodu: ‘Sada nam trebaju sve ruke’

(I.Barišić, foto: Ivanita/Alamy/Alamy/Profimedia) • 17. lipnja 2024. • ~2 min

Vijeće za okoliš EU-a usvojilo je Zakon o obnovi prirode (NRL). Time su označili posljednji korak da dugoočekivani prijedlog konačno postane zakon. Takav ishod u udruzi Biom smatraju velikom pobjedom za europsku prirodu, klimatske akcije, građane i budućnost

Vijeće za okoliš EU-a usvojilo je Zakon o obnovi prirode (NRL). Time su označili posljednji korak da dugoočekivani prijedlog konačno postane zakon. Takav ishod u udruzi Biom smatraju velikom pobjedom za europsku prirodu, klimatske akcije, građane i budućnost

Države članice ispunile su svoje obveze, i s većinom od 20 zemalja, koje predstavljaju 66,07% stanovništva, zakon je službeno prihvaćen, zahvaljujući ministrici okoliša Leonore Gewessler koja je u posljednjem trenutku promijenila prethodno stajalište Austrije te zaštitila zakon, priopćili su iz Udruge Biom koja je dio BirdLife Internationala.


Iz koalicije #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, poručuju kako je današnje glasovanje velika pobjeda za europsku prirodu i građane koji već dugo pozivaju na hitnu akciju u borbi protiv alarmantnog propadanja prirode.

‘Nakon godina intenzivne kampanje i mnogih uspona i padova, veselimo se što je ovaj zakon sada stvarnost – ovaj će dan ući u povijest kao prekretnica za prirodu i društvo. Sada nam trebaju sve ruke na palubi: države članice moraju pravilno primijeniti ovo zakonodavstvo bez odlaganja u svojim zemljama, u bliskoj suradnji sa svim uključenim dionicima. Na kraju dana, priroda se može oporaviti, za dobrobit naše klime, bioraznolikosti i ljudi!’, poručili su iz koalicije #RestoreNature.

Prema prvim informacijama, Nature Restoration Law bi u Hrvatskoj trebao biti implementiran u vidu Uredbe o obnovi prirode.

Burno razdoblje

‘Zakon je prošao jedno od najburnijih putovanja u povijesti zakonodavstva EU-a. Nakon što je preživio neviđenu i apsurdnu kampanju dezinformiranja, s ciljem uništenja NRL-a u Europskom parlamentu, suočio se s rizikom da bude odbijen na samom zadnjem koraku, u Vijeću za okoliš. Na kraju je ipak prevagnula potpora zakonu.’, navodi se u priopćenju Bioma.


Ovaj ishod dolazi u pravo vrijeme za predstavljanje na nadolazećoj Konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti (CBD COP16) kasnije ove godine, pokazujući da je Europa voljna prednjačiti u rješavanju krize klime i bioraznolikosti ispunjavanjem svojih globalnih obveza. Istovremeno je i jasna poruka novom Europskom parlamentu i Komisiji da ne zaborave zadržati bioraznolikost pri vrhu svog dnevnog reda. 

Ovakav rezultat, navodi se u priopćenju, uslijedio je nakon masovne javne mobilizacije. Tijekom proteklih nekoliko godina, više od milijun potpisa i poruka građana, ponovljeni pozivi više od 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki, organizacija mladih i civilnog društva iz brojnih sektora upućeni su u obranu zakona i integriteta Europskog zelenog plana.