Znanstvenici upozoravaju na novo veliko onečišćenje: Usporedivo je s klimatskim promjenama
U optjecaju je više od 100 milijuna ‘novih’ kemikalija, čiji utjecaj na zdravlje nije široko prepoznat. Kemijsko onečišćenje je ‘prijetnja prosperitetu ljudi i prirode sličnog reda kao i klimatske promjene’, ali desetljećima zaostaje za globalnim zagrijavanjem u smislu javne svijesti i djelovanja, upozorava se u izvješću.

U optjecaju je više od 100 milijuna ‘novih’ kemikalija, čiji utjecaj na zdravlje nije široko prepoznat. Kemijsko onečišćenje je ‘prijetnja prosperitetu ljudi i prirode sličnog reda kao i klimatske promjene’, ali desetljećima zaostaje za globalnim zagrijavanjem u smislu javne svijesti i djelovanja, upozorava se u izvješću.
Industrijsko gospodarstvo stvorilo je više od 100 milijuna ‘novih entiteta’ ili kemikalija koje se ne nalaze u prirodi, od kojih se između 40.000 i 350.000 koristi i proizvodi u komercijalnoj upotrebi, navodi se u izvješću. No, učinci ove raširene kontaminacije biosfere na okoliš i ljudsko zdravlje nisu široko priznati, unatoč sve većem broju dokaza koji povezuju kemijsku toksičnost s učincima koji se kreću od ADHD-a do neplodnosti i raka.
‘Pretpostavljam da je to najveće iznenađenje za neke ljude’, rekao je za Guardian Harry Macpherson, viši suradnik za klimu u Deep Science Ventures (DSV), koji je proveo istraživanje.
Tijekom osam mjeseci, u sklopu projekta koji je financirala Zaklada Grantham, Macpherson i kolege razgovarali su s desecima istraživača, čelnika neprofitnih organizacija, poduzetnika i investitora te analizirali stotine znanstvenih radova.
Prema izvješću DSV-a, više od 3600 sintetičkih kemikalija samo iz materijala koji dolaze u kontakt s hranom – materijala koji se koriste u pripremi i pakiranju hrane – nalazi se u ljudskim tijelima, od kojih je 80 značajna zabrinutost. PFA ‘vječne kemikalije’, na primjer, pronađene su u gotovo svim testiranim ljudima i sada su toliko sveprisutne da na mnogim mjestima čak i kišnica sadrži razine koje se smatraju nesigurnima za piće. U međuvremenu, više od 90% svjetske populacije udiše zrak koji krši smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o onečišćenju.
Katastrofalne posljedice
Kada ove kemikalije kontaminiraju naša tijela, posljedice mogu biti katastrofalne. Izvješće je otkrilo da postoje korelacijski ili uzročni podaci koji povezuju široko korištene kemikalije s prijetnjama ljudskom reproduktivnom, imunološkom, neurološkom, kardiovaskularnom, respiratornom, jetrenom, bubrežnom i metaboličkom sustavu.
‘Jedna od glavnih stvari koja se pokazala prilično snažnom bila je veza između izloženosti pesticidima i reproduktivnih problema’, rekao je Macpherson. ‘Vidjeli smo prilično jake veze – korelaciju i uzročnost – za pobačaj i ljude koji se u osnovi bore sa začećem.’
Izvješće također ističe kritične nedostatke u trenutnim metodama procjene toksičnosti, istraživanja i testiranja, otkrivajući načine na koje postojeće kontrole i ravnoteže ne uspijevaju zaštititi ljudsko i planetarno zdravlje.
Istaknuta je procjena kemikalija koje ometaju endokrini sustav, a to su tvari koje ometaju hormone, uzrokujući probleme od neplodnosti do raka. Utvrđeno je da one opovrgavaju tradicionalnu pretpostavku da niže doze uvijek imaju manje učinke.
DSV sebe opisuje kao ‘kreatora pothvata’ koji osniva tvrtke usmjerene na rješavanje velikih problema u području okoliša i ljudskog zdravlja. Dio svrhe izvješća je identificirati problematična područja koja se mogu riješiti inovacijama.
Trenutno, kemijska toksičnost kao ekološki problem prima samo djelić sredstava namijenjenih klimatskim promjenama, nesrazmjer koji bi Macpherson trebao promijeniti. Međutim, postojale su značajke problema koje znače da se lakše podnosi rješenjima. ‘Dobra stvar je što se ovo potencijalno može prilično lako potaknuti potrošačima ako se ljudi počnu brinuti o stvarima koje osobno kupuju’, rekao je Macpherson te dodao kako ne postoji nužno potreba za masovnom kolektivnom akcijom nego to može biti potražnja za sigurnim proizvodima.
Sa svoje strane, od početka istraživanja, Macpherson pazi što dodiruje njegovu hranu. Kuha u tavi od lijevanog željeza. Posebno izbjegava zagrijavanje hrane u plastici.
‘Nažalost, preporuka je jesti više organske hrane, ali je općenito skuplja. Dakle, barem operite voće i povrće prije jela, ali organsko ako si to možete priuštiti.’