no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Kosa vam je pozelenila nakon skoka u bazen? Nema panike, evo kako je oporaviti od klora

7. lipnja 2023. • ~3 min

U vrućim ljetnim danima, nema ništa bolje od uživanja u bazenu da se rashladite. Ali ako ste česti u bazenu i imate plavu kosu, mogli biste primijetiti da vam kosa postaje zelena od klora. Klor koji se koristi za dezinfekciju bazena jedan je od razloga zašto vaša kosa postaje zelena. Međutim, u igri su i drugi čimbenici. Bakar također pridonosi tamnozelenoj nijansi koju vaša kosa dobije nakon boravka u bazenu.…

U vrućim ljetnim danima, nema ništa bolje od uživanja u bazenu da se rashladite. Ali ako ste česti u bazenu i imate plavu kosu, mogli biste primijetiti da vam kosa postaje zelena od klora. Klor koji se koristi za dezinfekciju bazena jedan je od razloga zašto vaša kosa postaje zelena. Međutim, u igri su i drugi čimbenici. Bakar također pridonosi tamnozelenoj nijansi koju vaša kosa dobije nakon boravka u bazenu. Sličan je zelenoj patini koju dobiva bakreni peni kada je izložen vodi. Bakar u vašem bazenu može potjecati iz vode koja se koristi za punjenje bazena ili algecida koji se koriste za uništavanje algi. Bakar se veže s klorom stvarajući film koji se lijepi za proteine u vašoj kosi i čini je zelenom.

Možete li dobiti zelenu kloriranu kosu iz bazena sa slanom vodom?

Da, možete dobiti zelenu kloriranu kosu iz bazena sa slanom vodom poput tradicionalnog bazena s klorom. Bazeni sa slanom vodom i dalje zahtijevaju klor da bi ostali čisti, ali ne toliko klora kao u običnom bazenu. Korištenje vode s visokim sadržajem bakra u bazenu sa slanom vodom također će vam pozeleniti kosu.

Kako možete spriječiti zelenu kosu od klora?

Ako vam je kosa sklona pozelenjeti zbog vremena u bazenu, možda biste trebali nositi kapu za plivanje sljedeći put kada idete na plivanje. Prema Sveučilištu Swim, drugi koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili da vaša plava kosa postane zelena uključuju:

  • Operite kosu odmah nakon što izađete iz bazena
  • Koristite šampon za plivače koji je formuliran da izbaci zelenu boju
  • Nanesite regenerator koji se ne ispire na kosu prije nego što odete u bazen kako biste zaštitili kosu
  • Isperite kosu jabučnim octom ili upotrijebite tretman toplim uljem kako biste zatvorili kutikulu kose

Kako popraviti zelenu kloriranu kosu?

Ako vam je kosa već pozelenjela, prije nego što potrčite kupiti pribor za bojanje kose (što bi zapravo moglo pogoršati stvari), isprobajte jedan od ovih prirodnih lijekova za popravljanje vaše zelene kose od klora.

Sok od rajčice: octena kiselina u soku od rajčice može pomoći neutralizirati bakar i ukloniti zelenilo iz vaše kose. Nakon što premažete kosu sokom od rajčice, ostavite ga na kosi pet do 10 minuta, a zatim je operite šamponom.

Kečap: Kečap ima sličan učinak kao sok od rajčice, ali može djelovati brže jer je koncentriraniji. Nakon što kosu namažete kečapom, omotajte je kapom za tuširanje ili aluminijskom folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta prije pranja.

Sok od limuna: Limunska kiselina u soku od limuna pomaže riješiti se oksidacije bakra koja vašu kosu čini zelenom. Nakon što pokapate kosu sokom, ostavite je da odstoji pet do deset minuta prije nego što je isperete.

Soda bikarbona: Napravite pastu od 1/4 do 1/2 šalice sode bikarbone i malo vode, a zatim je nanesite na kosu, pazeći da uhvatite svaki pramen. Zatim ga isperite. Možda ćete morati napraviti nekoliko aplikacija kako biste uklonili svu zelenu boju s kose.

Aspirin: Za ovo će vam trebati pravi aspirin. Zdrobite 6 do 8 tableta u zdjelu, dodajte toplu vodu i smjesom isperite kosu. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta prije nego što ga isperete.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.