no planet b tportal
menu
Living

Evo zašto je turističko jahanje slonova okrutna praksa koju treba izbjeći

18. travnja 2023. • ~4 min

Slonovi su veličanstvena stvorenja koja su cijenjena diljem svijeta zbog svoje inteligencije, društvenog ponašanja i ogromne veličine. Međutim, mnoge turiste koji posjećuju zemlje poput Tajlanda, Indije i Šri Lanke privlači ideja o jahanju slonova kao uzbudljivom i nepoznatom iskustvu. Nažalost, istina je da te vožnje mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja tijela slonova, što dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema i patnje. Zaklada prijatelja divljih životinja u Tajlandu (WFFT) zato naglašava štetu koju…

Slonovi su veličanstvena stvorenja koja su cijenjena diljem svijeta zbog svoje inteligencije, društvenog ponašanja i ogromne veličine. Međutim, mnoge turiste koji posjećuju zemlje poput Tajlanda, Indije i Šri Lanke privlači ideja o jahanju slonova kao uzbudljivom i nepoznatom iskustvu. Nažalost, istina je da te vožnje mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja tijela slonova, što dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema i patnje.

Zaklada prijatelja divljih životinja u Tajlandu (WFFT) zato naglašava štetu koju slonovima uzrokuju turističke vožnje. Kao primjer su uzeli Pai Lin, 71-godišnju slonicu koja je provela 25 godina u turističkoj industriji prevozeći do šest osoba istovremeno. Kao rezultat toga, kralježnica Pai Lin postala je unakažena, a njezina leđa nose ožiljke od starih točaka pritiska. WFFT upozorava da kontinuirani pritisak na tijelo slonova može uzrokovati nepovratna fizička oštećenja njihove kralježnice, jer njihova tijela nisu dizajnirana za jahanje.

Aktivisti tvrde da je jahanje slonova oblik okrutnosti prema životinjama, a te se životinje često iskorištavaju i u drugim djelatnostima, što dovodi do iscrpljenosti, pothranjenosti, pa čak i smrti.

Kad turisti jašu slonove, oni obično sjede na platformi ili košari koja je pričvršćena za leđa životinje. Težina putnika, u kombinaciji s težinom platforme i bilo kakvom dodatnom opremom, može biti značajan teret za slona. Često su slonovi koji se koriste za jahanje u Tajlandu obično prisiljeni nositi teret koji je čak tri puta veći od preporučene težine.

Fizički danak nošenja tako teškog tereta može biti razoran za tijela slonova. Stalni pritisak i težina mogu uzrokovati stvaranje bolnih rana na slonovoj koži, koji se mogu inficirati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Osim toga, stres zbog nošenja tako teškog tereta može uzrokovati probleme sa zglobovima, osobito u kralježnici i nogama slona.

Osim fizičke štete uzrokovane jahanjem, postoji i psihički danak koji se ne može zanemariti. Slonovi su društvene životinje koje uživaju u društvenoj interakciji s drugim slonovima.

Kada se koriste za jahanje, često su odvojeni od svojih obitelji i krda i prisiljeni komunicirati isključivo s ljudima. Ova izolacija može uzrokovati ekstremni stres i tjeskobu, što dovodi do problema u ponašanju kao što su agresija i depresija.

Nadalje, proces treniranja slonova za jahanje može biti nevjerojatno okrutan i traumatičan.

Mnogi slonovi koji se koriste za jahanje uzimaju se iz divljine kao mladunčad i podvrgavaju brutalnom procesu treniranja. To uključuje odvajanje mladunca od njegove majke, njegovo zatvaranje u mali prostor te korištenje fizičkog nasilja i zastrašivanja kako bi se “slomio” njegov duh i prisililo ga da posluša ljude. Ovaj proces može trajati mjesecima ili čak godinama i može uzrokovati ozbiljne fizičke i psihičke traume.

S obzirom na fizički i psihički danak koji jahanje slonova ima za ove veličanstvene životinje, jasno je da bismo ovu aktivnost trebali izbjegavati pod svaku cijenu. Ali osim etičkih razloga, postoje i praktični razlozi da se klonite jahanja slonova.

Kao prvo, mnogi slonovi koji se koriste za jahanje nisu dobro zbrinuti, a njihovo zdravlje i dobrobit često se zanemaruju u korist profita. To znači da jahači možda podupiru industriju koja šteti tim životinjama i pridonosi njihovoj patnji.

Osim toga, postoji mnogo drugih načina da doživite slonove na etičniji i održiviji način. Na primjer, posjetitelji mogu promatrati slonove u njihovim prirodnim staništima, učiti o njihovom ponašanju i biologiji od stručnih vodiča, pa čak i sudjelovati u aktivnostima poput kupanja i hranjenja slonova koje su osmišljene za promicanje dobrobiti životinja.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.