no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Što je kastiljski sapun i zašto je sjajan kao saveznik u ljepoti?

3. studenoga 2022. • ~4 min

Kastiljski sapun vrlo je učinkovito i svestrano sredstvo za čišćenje napravljeno od biljnih ulja. Potječe iz regije Kastilja u Španjolskoj, gdje se maslinovo ulje kombiniralo s natrijevim karbonatom kako bi se dobio tvrdi bijeli sapun koji se prodavao diljem Europe još u 16. stoljeću. Od tada se proizvodnja razvila kako bi uključila druga biljna ulja, poput kokosa, palminih koštica, konoplje i jojobe, koja proizvođačima sapuna daju veću kontrolu nad svojstvima…

Kastiljski sapun vrlo je učinkovito i svestrano sredstvo za čišćenje napravljeno od biljnih ulja. Potječe iz regije Kastilja u Španjolskoj, gdje se maslinovo ulje kombiniralo s natrijevim karbonatom kako bi se dobio tvrdi bijeli sapun koji se prodavao diljem Europe još u 16. stoljeću. Od tada se proizvodnja razvila kako bi uključila druga biljna ulja, poput kokosa, palminih koštica, konoplje i jojobe, koja proizvođačima sapuna daju veću kontrolu nad svojstvima kao što je pjena, ali sapun ostaje bez životinjskih masti, što ga čini idealnim za vegane.

Kastiljski sapun dolazi u mnogo različitih mirisa, u tekućem i u obliku pločica. Tekući je popularniji jer se lakše koristi, ali sapun je jeftiniji. Ako ga želite pretvoriti u tekući oblik, možete nasjeckati ili naribati pločicu od 140 grama, potopiti u četiri šalice vode 24 sata, zatim miksati na niskoj brzini 30 sekundi i pohraniti u staklenu posudu. Dobiveni sapun ima kremastu konzistenciju koja se razlikuje od običnog tekućeg sapuna, ali je i dalje jako sredstvo za čišćenje. Kastiljski sapun možete pronaći u dobro opremljenim trgovinama mješovitom robom i trgovinama rinfuzom.

Kada je riječ o svestranosti, kastiljski sapun pobjeđuje. Može se koristiti za osobnu njegu, kao i za čišćenje kuće, što ga čini pametnom investicijom. Ispod su neki sjajni načini na koje možete koristiti kastiljski sapun kod kuće u svojim tretmanima ljepote te uživati u svim njegovim blagodatima!

Pjenušavi sapun

Ako posjedujete dozator pjenastog sapuna, možete ga napuniti domaćom formulom. Pomiješajte dvije žlice tekućeg kastiljskog sapuna, pola žličice maslinovog ili frakcioniranog kokosovog ulja i nekoliko kapi željenog eteričnog ulja. Dolijte vodu, lagano promiješajte i spremno je za upotrebu.

Nježan čistač za lice i tijelo

Navlažite ruke i lice, dodajte dvije do tri kapi koncentriranog tekućeg sapuna na ruke i trljajte da se zapjeni. Nanesite na lice i dobro isperite. Dodajte mlaz koncentriranog tekućeg sapuna na mokru krpu ili spužvu i protrljajte cijelo tijelo pod tušem ili kadom. Također možete napraviti svoju vlastitu otopinu za pranje tijela koristeći kastiljski sapun, med, maslinovo ulje i eterična ulja.

Odstranjivač šminke

Pomiješajte jednake dijelove kastiljskog sapuna, frakcioniranog kokosovog ulja ili bademovog ulja i hamamelisa kako biste napravili učinkovito domaće sredstvo za uklanjanje šminke koje također hidratizira. Namočite višekratne platnene jastučiće u otopinu i nježno prebrišite oči i lice te isperite vodom.

Brijanje

Kastiljski sapun se lijepo pjeni, što ga čini idealnim za brijanje. Navlažite ruke i kožu, dodajte četiri do pet kapi koncentriranog sapuna na ruke i trljajte dok ne postane pjena. Nanesite na noge, pazuhe ili lice, zatim se obrijte i isperite.

Sredstvo za čišćenje make up četkica

Svoje kistove za šminku i kistove na bazi vode možete očistiti kastiljskim sapunom. Dodajte mlaz koncentriranog sapuna u posudu i nadopunite toplom vodom. Dodajte četkice i ostavite da se natapaju nekoliko minuta dok ne omekšaju, a zatim nježno trljajte. Ispirite dok voda ne postane bistra. Alternativno, za četkice za šminkanje, stavite dvije do tri kapi sapuna na mokar dlan. Trljajte glavu četkice oko ruke, zatim isperite i preoblikujte dlačice.

Prednosti kastiljskog sapuna

Kastiljski sapun postao je iznimno popularan posljednjih godina. Ekološki orijentirane kupce privlači njegov ekološki profil, pristupačnost i etički proizvodni standardi određenih proizvođača. Privlačnost kastiljskog sapuna leži u činjenici da čisti jednako učinkovito kao i mnoge konvencionalne formule prepune kemikalija, bez opasnosti za okoliš. Sapun je biorazgradiv i ne sadrži sintetičke konzervanse, deterdžente i sredstva za pjenjenje. Za svakoga tko želi smanjiti svoje osobno kemijsko opterećenje ili želi svesti na najmanju moguću mjeru izloženost djece ili kućnih ljubimaca jakim tvarima za čišćenje, kastiljski sapun je dobar izbor. Činjenica da je u potpunosti napravljen od biljnih ulja, a ne životinjskih masti, privlačna je veganskim korisnicima.  Drugim riječima, korištenjem ovih sapuna vaša savjest može biti čista koliko i vaš dom i tijelo!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.